Στα ύψη εκτινάχθηκε το spread της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σε σχέση με αυτή των αντίστοιχων γερμανικών και οι κερδοσκόποι απολαμβάνουν εκ νέου υψηλότατα κέρδη πάνω στις «πλάτες» της Ελλάδας. Αφορμή για τη χθεσινή αύξηση στάθηκε το δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs μεσολαβούσε για την πώληση ελληνικών ομολόγων ύψους 25 δισ. ευρώ σε Κινέζους επενδυτές, και μάλιστα με αντάλλαγμα την εξαγορά ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας. Το υπουργείο Οικονομικών και η αμερικανική τράπεζα έσπευσαν να διαψεύσουν το δημοσίευμα, ωστόσο το κακό είχε ήδη γίνει…
Η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» αποδίδει την αρνητική τροπή των πραγμάτων σε «πρόβλημα συντονισμού» που παρατηρείται στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναφορικά με τη διαχείριση της παρούσας κρίσης. Ειδικότερα, η εφημερίδα αναφέρει στο κύριο άρθρο της ότι «ο υπουργός Οικονομίας, κ.Παπακωσταντίνου, την ίδια μέρα που η κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει μία ανάσα, κεφαλαιοποιώντας τα κέρδη από την επιτυχή δημοπρασία του 5ετούς ομολόγου, οπισθοδρόμησε ανοίγοντας το θέμα των Κινέζων. Οι ‘Financial Times’ το πήγαν ένα βήμα παρά πέρα, διανθίζοντάς το με ‘ολίγη από πώληση της Εθνικής Τράπεζας στους Κινέζους’. Η επίκληση όμως της κραταιάς και πλούσιας σε συνάλλαγμα Κίνας ήταν αναμενόμενο ότι θα κεντρίσει την καχυποψία των επενδυτών, προκαλώντας συνειρμούς για πιθανή αδυναμία της Ελλάδας να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες στην ευρωαγορά. Συνακόλουθα ακύρωσε στην πράξη τα όποια οφέλη προσπόρισε στο Δημόσιο η προαναγγελία για την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο. Η θύελλα που επακολούθησε ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη».
Μάλιστα, η ίδια πηγή αφήνει αιχμές και κατά του πρακτορείου Reuters για το γεγονός ότι εντελώς «ξαφνικά», θυμήθηκε μέσα στο παρόν ζοφερό κλίμα για την Ελλάδα να βάλει στον πίνακα των ξένων συναλλαγμάτων των χωρών εκτός ευρώ και την ελληνική… δραχμή! Βέβαια, το λάθος έγινε αργότερα αντιληπτό και η δραχμή διαγράφηκε, ωστόσο οι συνειρμοί με τα όσα γράφονται και λέγονται για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, έδωσαν και πήραν.
Την ίδια στιγμή η εφημερίδα «Καθημερινή» ρίχνει την ευθύνη στα κυβερνητικά στελέχη για λανθασμένους χειρισμούς που οδήγησαν στο άναρχο σκηνικό που παρακολουθήσαμε χθες. «…κάθε μέρα η χώρα πρέπει να παίζει σκληρό πόκερ έχοντας απέναντί της ό,τι πιο επιθετικό και αδυσώπητο. Σε αυτό το ‘παιχνίδι’ έχει σημασία να μη μιλάς πολύ, να μη δείχνεις πανικό και να δίνεις ένα μοναδικό μήνυμα στον αντίπαλο. Τα κυβερνητικά στελέχη παραβίασαν και τις τρεις αυτές αρχές μετά την επιτυχή έκδοση πενταετούς ομολόγου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη φημολογία περί κινεζικού επενδυτικού ενδιαφέροντος. Επειδή το ρίσκο για τη χώρα είναι μεγάλο, τα θέματα σοβαρά και μας παρακολουθεί το σύνολο των ξένων ειδικών δημοσιογράφων και αναλυτών, καλό θα ήταν να επιδειχθεί μια μεγαλύτερη σοβαρότητα», αναφέρει η εφημερίδα στο βασικό της άρθρο.
Αιχμές για βιαστικές και επιπόλαιες κινήσεις της κυβέρνησης αφήνει και το σημερινό «Βήμα». Στο άρθρο του Αντώνη Καρακούση αναφέρεται ότι «από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου η διεθνής κερδοσκοπία δοκίμαζε τις ελληνικές αντοχές και προετοιμαζόταν για τη μεγάλη επίθεση. Κάπως έτσι τα spreads, οι διαφορές μεταξύ των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων από τα αντίστοιχα γερμανικά, ανυψώθηκαν και όταν πριν από τρεις ημέρες ήλθε η ώρα του πρώτου σχετικά μεγάλου δανεισμού το βάρος του ελληνικού δανεισμού απεδείχθη μέγα. Το επιτόκιο των πενταετών τίτλων υψώθηκε στο 6,20%, αλλά η κυβέρνησή μας, ανακουφισμένη από την υπερπροσφορά δανεικών, παρέβλεψε το κόστος. Θεώρησε πιθανώς ότι ‘καθάρισε’. Και έσπευσε την επομένη να προαναγγείλει νέο μεγάλο δάνειο χωρίς προηγουμένως να φροντίσει να χτίσει πάνω στην όποια εμπιστοσύνη κέρδισε από την υπερπροσφορά των δανεικών. Οι κερδοσκόποι ένιωσαν ασφαλείς και έκτοτε πιέζουν με σφοδρότητα, θεωρώντας ότι υπάρχουν περιθώρια ακόμη υψηλότερων κερδών από τον νέο ελληνικό δανεισμό».
Ο κ.Καρακούσης καταλήγει: «το πρόβλημα βεβαίως δεν είναι οι κερδοσκόποι. Αυτοί βρίσκουν και τα κάνουν. Το πρόβλημα είναι η κυβέρνηση και δη το οικονομικό επιτελείο της, το οποίο πέφτει από λάθος σε λάθος και συνεχίζει να πολυλογεί αντί να ενεργεί».
Από την πλευρά της, η εφημερίδα «Τα Νέα» αποδίδει την κατάσταση στο «τζόγο» των κερδοσκόπων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η αγορά ‘τζογάρισε’ και με την προαναγγελία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για νέα έκδοση δεκαετών ομολόγων εντός του Φεβρουαρίου, γεγονός που οδήγησε σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις υφιστάμενων τίτλων από θεσμικούς επενδυτές, με στόχο να επανατοποθετηθούν στη νέα έκδοση με υψηλότερες για αυτούς αποδόσεις (…) Η διάψευση των προσδοκιών κάλυψης ενός μεγάλου μέρους των δανειακών αναγκών της Ελλάδας (54 δισ. ευρώ φέτος) από την Κίνα και η ανησυχία για τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να δανειστεί έριξε νερό στον μύλο της κερδοσκοπίας».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >