«Συντελείται έγκλημα! Χάνονται ζωές άδικα. Πεθαίνει κόσμος γιατί η κυβέρνηση δε θέλει να αγγίξει τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί παρά την πανδημία, δε θέλει να ξεφύγει από τον στόχο της που είναι η συρρίκνωση του ΕΣΥ και οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα», λέει στο tvxs.gr η γιατρός, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πραγματική επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας.

Ads

Μία ημέρα μετά τις αποκαλύψεις από τον εντατικολόγο στο «Παπανικολάου» Ευάγγελο Καϊμακάμη ότι η θνητότητα στις ΜΕΘ φτάνει το 85%, η κυρία Κατσίμπα εξηγεί ότι το ποσοστό αυτό είναι πολύ πιθανό να ισχύει για τις λεγόμενες «πρόχειρες» ΜΕΘ, που στελεχώνονται από μη ειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές. Παρόλα αυτά καταγγέλλει ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων συνεχίζουν να φτιάχνουν τέτοιες πρόχειρες μονάδες, την ώρα που πλήρως εξοπλισμένες κλίνες είναι κλειστές λόγω έλλειψης εντατικολόγων.

Διαβάστε επίσης

Στο 85% η θνητότητα στις πρόχειρες ΜΕΘ

Ads

«Οι 106 κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη που λειτουργούν τώρα ασφυκτικά γεμάτες. Οι 34 κλίνες ΜΕΘ των περιφερειακών νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας ασφυκτικά γεμάτες. Δεκάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Αρκετά βαριά περιστατικά με μηχάνημα υψηλής ροής οξυγόνου στις κλινικές στα όρια της διασωλήνωσης. Αρκετοί ηλικιωμένοι ασθενείς καταλήγουν στις κλινικές», ήταν η περιγραφή του τί συμβαίνει στη βόρεια Ελλάδα από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο.

Ζητήσαμε από την κα. Κατσίμπα να μας δώσει τη δική της από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. «Ασθενείς covid είναι διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες και μη covid σε χειρουργεία. Μη εξειδικευμένοι γιατροί παρακολουθούν διασωληνωμένους ασθενείς. Ειδικευόμενοι οφθαλμίατροι και δερματολόγοι συνοδεύουν ασθενείς σε διακομιδές. Έχουμε γίνει ένα καραβάνι, παίρνουμε την τσάντα μας και αλλάζουμε τμήματα για να καλύψουμε όποια ανάγκη μπορούμε», λέει η γιατρός.

Τη ρωτάμε για τη διαλογή ασθενών έξω από τις Μονάδες. «Διαλογή ασθενών για τις ΜΕΘ πάντα γίνονταν, με την έννοια ότι οι εντατικολόγοι έκριναν με ιατρικούς όρους ποιοι ασθενείς έχουν όντως να επωφεληθούν από τη διασωλήνωση. Τώρα έχουμε διαλογή επειδή δεν υπάρχουν κλίνες. Κι επειδή δεν υπάρχουν κλίνες, οι διοικήσεις των νοσοκομείων δημιουργούν πρόχειρες ΜΕΘ σε άλλους χώρους. Στο ΑΧΕΠΑ ήδη βάζουν ασθενείς σε πρόχειρες ΜΕΘ χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό. Ετοιμάζουν κι άλλες τέτοιες κλίνες σε άλλα νοσοκομεία», σημειώνει η κα. Κατσίμπα.

Σχετικά με τη θνητότητα στις Μονάδες, η κα. Κατσίμπα ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για όλα τα νοσοκομεία. «Έχουμε ζητήσει τα στοιχεία για τους θανάτους ανά κλινική αλλά η κυβέρνηση δε μας έχει απαντήσει. Ο κάθε γιατρός μπορεί να γνωρίζει μόνο για την κλινική του. Πάντως τον περσινό Νοέμβρη στις πολυδύναμες ΜΕΘ η θνητότητα ήταν περί του 60%. Στις πρόχειρες ΜΕΘ που λειτουργούν χωρίς ειδικευμένο και χωρίς επαρκές προσωπικό μπορεί να φτάνει το 85%», απαντά.

Ανάγκη για επιτάξεις

Η κα. Κατσίμπα υπογραμμίζει πως υπάρχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. «Άνθρωποι πεθαίνουν λόγω υποθεραπείας. Διότι η υγεία του ασθενούς δεν εξαρτάται μόνο από τα φάρμακα αλλά και από το αν θα πιει νερό, αν θα καθαριστεί, αν θα φάει».

Όταν της αναφέραμε το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δε βρίσκει ειδικευμένους γιατρούς διατεθειμένους να συνεισφέρουν απαντά: «Ο κ. Πλεύρης προσπαθεί να πείσει τους ιδιώτες γιατρούς που διατηρούν δικά τους ιατρεία. Αυτούς τους χρειαζόμαστε στις γειτονιές κι επίσης οι περισσότεροι δεν έχουν νοσοκομειακή εμπειρία. Αντίθετα, στα ιδιωτικά νοσοκομεία υπάρχουν πολύ έμπειροι γιατροί και καλοί επιστήμονες, κάποιοι εκ των οποίων εμφανίζονται συχνά στα κανάλια και λένε τη γνώμη τους. Ας έρθουν εδώ να την εφαρμόσουν στους ασθενείς covid. Υπάρχει ανάγκη για επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας τώρα. Πραγματική επίταξη και όχι ενοικίαση σε διπλή τιμή. Προβλέπεται στο Σύνταγμα της χώρας, είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», λέει χαρακτηριστικά η γιατρός.

Προσθέτει ότι από την αρχή της πανδημίας, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των γιατρών είχαν  προτείνει να δοθούν κίνητρα προκειμένου γιατροί με τις ειδικότητες ΜΕΘ να ειδικευτούν στην εντατικολογία. «Αν είχε γίνει τότε, τώρα θα είχαμε ειδικευμένους εντατικολόγους. Παρομοίως και για νοσηλευτές. Τώρα λένε ότι δεν υπάρχει ειδικευμένο προσωπικό», τονίζει η κα. Κατσίμπα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των γιατρών, τα δημόσια νοσοκομεία όχι μόνο δεν ενισχύονται αλλά σε πολλές περιπτώσεις χάνουν και δυνάμεις. Εκτός από την απουσία των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή όντας ανεμβολίαστοι, μετά από κάθε κύμα έξαρσης της πανδημίας ορισμένοι υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους και αποχωρούν. «Θα υπάρξει σίγουρα νέο κύμα αποχωρήσεων.

Όσοι είμαστε στο ΕΣΥ έχουμε μείνει από πεποίθηση, από φιλότιμο. Όμως κάτω από αυτές τις συνθήκες και το φιλότιμο δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τους ασθενείς. Υπάρχει καταγγελία γιατρών του Ιπποκρατείου ότι δεν αντέχουν άλλο και θα παραιτηθούν. Οι άνθρωποι έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Στην αρχή της πανδημίας ήμαστε λίγοι. Τώρα είμαστε λιγότεροι από ελάχιστοι».

Η ποιοτική κατάρρευση έχει ήδη συντελεστεί

Ρωτήσαμε την κα. Κατσίμπα εάν βλέπει κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Θεσσαλονίκη τα επόμενα 24ωρα. «Ποιοτική κατάρρευση έχει ήδη συντελεστεί, όπως σας περιέγραψα. Αλλά και η ποσοτική νομίζω δε θα αργήσει. Πόσες ημέρες ακόμα μπορεί να εργάζεται σε τέτοιες συνθήκες ένας γιατρός, χωρίς να πάθει burnout; Εμείς κοιτάζουμε τον κόσμο αλλά έχουμε όρια. Η Πολιτεία δεν πληροί τις υποχρεώσεις της απέναντι στον κόσμο», απάντησε η γιατρός.