Δραματικά είναι τα στοιχεία του ΕΚΑΒ για τους ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής περιμένοντας σε κοινό θάλαμο νοσηλείας ή σε ράντζο να αδειάσει κάποιο κρεβάτι για να μπουν σε ΜΕΘ.

Ads

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  του Mega, υπήρχαν πανελλαδικά 73 άτομα -τα 50 στην Αττική- που περιμένουν να μπουν σε ΜΕΘ.

«Είναι αδιανόητο» το να περιμένει κανείς πως σε αυτούς τους ανθρώπους προσφέρεται η ιατρική βοήθεια που απαιτείται, όσο παραμένουν εκτός ΜΕΘ, ανέφερε ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο MEGA.

«Οι υγειονομικές ανάγκες αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δυνατότητες που έχει το σύστημα Υγείας. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Το φωνάζαμε από τον Αύγουστο βλέποντας αυτή τη φοβερή μετάλλαξη, τη δυνατότητα διασποράς της, τη νοσηρότητα. Αυξήσαμε τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ, βλέπαμε το κακό που έρχεται. Είχαμε προειδοποιήσει, να μην φτάσουμε ακόμα μία φορά στο σημείο αυτό» πρόσθεσε.

Ads

Στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, όπως είπε ο κ. Καπραβέλος, «έξι ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι στα χειρουργεία και σε κοινούς θαλάμους, με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους. Με μαραθώνιο αγώνα καταφέραμε να τους βάλουμε μέσα στις ΜΕΘ», καθώς επιτέλους στελεχώθηκε με γιατρούς από την Αθήνα η ΜΕΘ των 18 κλινών που παράμενε κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ερωτηθείς για το τι σημαίνει για την Αθήνα και τα νοσοκομεία της η μετακίνηση έμπειρων γιατρών στη Θεσσαλονίκη, ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει ευθέως, σημειώνοντας ωστόσο ότι ενώ υπήρχε προκήρυξη για 10 θέσεις εντατικολόγων στο νοσοκομείο του, «καθυστέρησε και αυτή και τη στιγμή που το θέλουμε δεν το έχουμε. Τώρα, αυτό που προέχει είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

Επανέλαβε παράλληλα ότι πρέπει άμεσα να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού, προκειμένου να μειωθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας και προέτρεψε σε επέκταση της υποχρεωτικότητας και αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Απερίγραπτη η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Απερίγραπτη χαρακτηρίζει, από τη δική του μεριά, την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό, ο  πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

«Έκλεισε την εφημερία σήμερα το πρωί το ΑΧΕΠΑ με 41 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό και 15 ύποπτα περιστατικά. Η ΜΕΘ κορονοϊού 15 κλινών είναι γεμάτη και υπάρχουν τέσσερις διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ» τονίζει.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ ισχύουν τα εξής για τα υπόλοιπα νοσοκομεία:

– «Παπαγεωργίου» :Η εφημερία ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης με γεμάτες 25 κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού. Εκτός ΜΕΘ έχουν διασωληνωθεί 11 άτομα. Γεμάτη η ΜΑΦ και η Στεφανιαία Μονάδα.
– «Παπανικολάου»: Έφτασαν οι εντατικολόγοι και ανοίγουν 18 κλίνες ΜΕΘ (είχε γίνει δωρεά) για περιστατικά κορονοϊού. Από το πρωί μεταφέρονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς. Οι κλίνες ΜΕΘ γίνονται πλέον 36 από 30. Αναμένεται να γεμίσουν άμεσα οι νέες ΜΕΘ.
-«Ιπποκράτειο» : Γεμάτες οι 15 κλίνες ΜΕΘ. Υπάρχουν 7 διασωληνωμένοι στα χειρουργεία. Επιπλέον, λειτουργούν 18 κλίνες για γενικά διασωληνωμένα περιστατικά, που είναι όλες γεμάτες.

Όπως σημειώνει ο ίδιος: «Οι 106 κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη που λειτουργούν τώρα ασφυκτικά γεμάτες. Οι 34 κλίνες ΜΕΘ των περιφερειακών νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας ασφυκτικά γεμάτες. Δεκάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Αρκετά βαριά περιστατικά με μηχάνημα υψηλής ροής οξυγόνου στις κλινικές στα όρια της διασωλήνωσης. Αρκετοί ηλικιωμένοι ασθενείς καταλήγουν στις κλινικές. Πρόκειται για τραγωδία».

Γιατρός στο Παπανικολάου: «Κάνουνε διαλογή ασθενών για τις ΜΕΘ»

Την ίδια στιγμή, ο εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη αποκαλύπτει πως ήδη οι γιατροί «κάνουνε διαλογή ασθενών για τις ΜΕΘ» καθώς τα νοσοκομεία ασφυκτιούν και οι ασθενείς με κορονοϊό περιμένουν για μία θέση στις εντατικές της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, ο εντατικολόγος Ευάγγελος Καϊμακάμης μιλώντας στην εκπομπή Live news στο Mega ανέφερε πως «στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα είναι πάνω από 100%. Ήδη γίνεται επιλογή ασθενών. Ήδη πεθαίνουν άνθρωποι κάθε μέρα εκτός εντατικής διασωληνωμένοι», ανέφερε ο Ευάγγελος Καϊμακάμης, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία και συνέχισε «Έχουμε ξεπεράσει ήδη τις δυνατότητες του συστήματος υγείας. Δεν έχει νόημα να βλέπουμε αν είναι 420 – 470 οι διασωληνωμένοι, η επιλογή γίνεται ήδη και ο κόσμος πεθαίνει σωρηδόν χωρίς λόγο».

«Μόλις ελευθερωθεί ένα κρεβάτι θα πάρουν τον πρώτο διαθέσιμο ασθενή. Τα κριτήρια; Ποιος διασωληνώθηκε πρώτος, ποιος είναι πιο νέος, ποιος ανταποκρίνεται καλύτερα στη θεραπεία, ο γιατρός θα αποφασίσει», λέει ο Κωνσταντίνος Στόκκος, διευθυντής ΜΕΘ Μαμάτσειου Κοζάνης.

Στο Μαμάτσειο Κοζάνης, οι υγειονομικοί δεν έχουν φτάσει στο σημείο της διαλογής, σημείο που φτάνουν κάποιες φορές οι γιατροί της Θεσσαλονίκης που καθημερινά διασωληνώνουν ασθενείς εκτός εντατικής.

«Όσο προλαβαίνουμε τρέχουμε κι εμείς να βοηθήσουμε. Αλλά δεν τους παρακολουθούν κατάλληλοι γιατροί ούτε κατάλληλοι νοσηλευτές. Αυτοί οι άνθρωποι υποθεραπεύονται (εκτός ΜΕΘ) και αυτό έχει επιπτώσεις και στη νοσηρότητα και στη θνητότητα», λέει ο Βασίλης Τσάπας, εντατικολόγος ΜΕΘ Παπαγεωργίου.