Ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι επιστήμονες για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στο Ηράκλειο και ειδικά στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου όπου σημειώθηκε σήμερα ο σεισμός των 5,8 ρίχτερ, καθώς εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες βρίσκεται σε διέγερση, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο για καινούργιο παντελώς άγνωστο ρήγμα.

Ads

Η περιοχή το τελευταίο διάστημα έχει δώσει πολλούς σεισμούς και παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες, οι οποίοι μάλιστα είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει για τους κινδύνους.

Παντελώς άγνωστο είναι το ρήγμα που προκάλεσε τον σημερινό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου Κρήτης, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Γεωφυσικής στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος.

«Το συγκεκριμένο ρήγμα στη λεκάνη του Ηρακλείου, που σίγουρα έδωσε σεισμούς πριν από εκατοντάδες χρόνια, δεν ήταν γνωστό ούτε χαρτογραφημένο και δεν είχε μελετηθεί. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ρήγματα στην Ελλάδα που δεν ξέρουμε κάτι ιδιαίτερο και δίνουν σεισμούς που μας εκπλήσσουν αφού είναι ελάχιστα μελετημένα», είπε ο κ. Παπαζάχος. Εκτίμησε δε, ότι ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι «ήταν μάλλον ο κύριος σεισμός».

Ads

Οι σεισμολόγοι θα παραμείνουν σε επιφυλακή και τα επόμενα 24ωρα παρακολουθώντας το φαινόμενο, επισήμανε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδύλης. «Κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος, όμως το πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Θα πρέπει να περιμένουμε ένα με δύο 24ωρα», είπε ο κ. Σκορδύλης και πρόσθεσε: «η Κρήτη δίνει ισχυρούς σεισμούς, όμως το θέμα είναι το σημείο, όπου εκδηλώνεται ένας σεισμός. Είναι κάποιες περιοχές που φιλοξενούν μεγάλα ρήγματα που μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς και κάποιες άλλες μικρότερα ρήγματα, που θα δώσουν σεισμούς μέτριας έντασης».

«Κεραυνό εν αιθρία» και «αναπάντεχο» σχετικά με το μέγεθός του χαρακτήρισε τον σημερινό σεισμό 5,8 ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου ο πρόεδρος ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Ήταν ένας σεισμός που δεν περιμέναμε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Λέκκας σε ερώτηση, αν θα ακολουθήσει κάποια μεγαλύτερη δόνηση, απάντησε «τι να πει κανείς μετά από αυτό», για να συμπληρώσει: «Για την ώρα έχουμε μια σημαντική μετασεισμική ακοκουθία η μεγαλύτερη δόνηση από τις οποίες ήταν 4,5 ρίχτερ στις 09:37 και ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός αποφεύγοντας τα παλιά κτίρια» Κατά την άποψή του, οι ζημιές θα περιοριστούν στη στενή περιοχή γύρω από το επίκεντρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες είχαν κρούσει τον κώδωνα κινδύνου, μεταξύ αυτών και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης. Μόλις πριν τρεις μέρες, στις 24 Σεπτεμβρίου, σε ανάρτησή του έγραφε: «Σήμερα το πρωί είχαμε ακόμα ένα σεισμό 3.7R στο Αρκαλοχώρι. Όπως επανειλημμένα έχω αναφέρει το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα αλλά τα διαστήματα μεταξύ των σεισμών θα αραιώνουν τα μεγέθη όμως θα Κινούνται σε αυτά τα επίπεδα. Από τα επιπλέον όργανα που έχουμε τοποθετήσει στην ευρύτερη περιοχή υπολογίσαμε με ακρίβεια τα αίτια του φαινομένου το οποίο οφείλεται στα ρήγματα Καστελλίου και Θραψανού Που ενώνονται στο βάθος κάτω από τον Δήμο Μινώα πεδιάδος.

Έχουμε παρατηρήσει και μία μικρή σεισμική δράση στην περιοχή Αρχανών Βασιλειών στο ρήγμα του Γιούχτα το οποίο και αυτό παρακολουθούμε. Είμαι σε επικοινωνία τόσο με το δήμαρχο Αρκαλοχωρίου όσο και με το δήμαρχο Ηράκλειο ενώ σε πρόσφατη συνάντηση που είχα με τον περιφερειάρχη Κρήτης αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα όσον αφορά την αντισεισμική θωράκιση της Κρήτης με έμφαση βέβαια στην περιοχή που αυτή την περίοδο είναι σε διέγερση. Πρέπει να συνεχίζετε να ακολουθείτε τα μέτρα σεισμικής προστασίας και να αποφεύγεται τα παλιά Πετρόχτιστα σπίτια όπως σας έχω πει».