Ένας νεκρός και έντεκα τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 9:17 με επίκεντρο κοντά στο Αρκαλοχώρι, βορειοδυτικά της Άρβης, που το τελευταίο διάστημα έχει δώσει πολλούς σεισμούς και παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πάνω από 1.000 τα κτίρια που υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ads

Νεκρός ανασύρθηκε από τα σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ ο 65χρονος εργάτης, Ιάκωβος Τζαγκαράκης, που είχε καταπλακωθεί από τη στέγη που κατέρρευσε από τον σεισμό στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία έξω από το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου. Ο γιος του που εργαζόταν κι αυτός μαζί του, είναι ένας από τους ελαφρά τραυματίες. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τους έντεκα τραυματίες οι δυο είναι πιο σοβαρά με κατάγματα και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Σώος απεγκλωβίστηκε και άλλος ένας πολίτης στο χωριό Πατσίδερος, ο οποίος είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του καθώς από τις ζημιές λόγω του σεισμού δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές στο Αρκαλοχώρι, όπως λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Χρυσούλα Κεγκέρογλου, πρόεδρος της δημοτικής ενότητας. Πολλές ζημιές σε κτίρια έχουν αναφερθεί και στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Σπίτια έχουν καταρρεύσει, ενώ από τα χαλάσματα έχουν κλείσει δρόμοι. Κάτοικοι παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούν, εγκαταλείπουν την περιοχή για πιο ασφαλή σημεία.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Μανώλη Φραγκάκη, οι καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου είναι σημαντικές και αφορούν κτίσματα, ναούς αλλά και στύλους της ΔΕΗ που έχουν υποχωρήσει. Σημαντικές ζημιές σε δίκτυα ύδρευσης αλλά και κτίσματα καταγράφονται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλη Κοκοσάλη, και στην ευρύτερη περιοχή της διοικητικής περιφέρειάς του. Τα σχολεία έχουν εκκενωθεί, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει έλεγχος για την κατάσταση των κτιρίων των σχολικών μονάδων.

Ads

Κλείνουν με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκου Συριγωνάκη, όλα τα σχολεία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, Λύκεια και κάθε σχολική δομή στα όρια της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου κλείνουν, μέχρι να εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση.

Ο σεισμός έγινε αισθητός όχι μόνο στο Ηράκλειο, αλλά σε ολόκληρο το νησί, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως η Σαντορίνη. Της σεισμικής δόνησης των 5,8 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει και άλλες σεισμικές δονήσεις, έντασης 4,3 Ρίχτερ αλλά και μικρότερες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι ΕΜΑΚ και οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Κρήτης. Επιπλέον, στο νησί μεταβαίνουν με αεροσκάφη C130 και ATR, 30 πυροσβέστες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ με ειδικό διασωστικό εξοπλισμό, διασωστικούς σκύλους και drones.

Σκηνές για 2.500 ανθρώπους – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή

Την εγκατάσταση σκηνών για όσους ανθρώπους δεν πρέπει και δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους λόγω του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου Κρήτης, ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή. Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι μαζί με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη και όλη την ομάδα των τοπικών αρχόντων αποφάσισαν να στηθούν σκηνές που θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν 2.500 ανθρώπους, ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι οικογένειες και όλοι οι άνθρωποι που δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους απόψε. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ προσέθεσε ότι οι τραυματίες μέχρι στιγμής είναι 12 και φαίνεται ότι δεν έχουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι επιστήμονες για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στο Ηράκλειο και ειδικά στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου όπου εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες βρίσκεται σε διέγερση.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι η σεισμική δραστηριότητα που σημειώθηκε είναι η υψηλότερη δυνατή που μπορεί να υπάρξει, επομένως δεν υπάρχει φόβος να επακολουθήσει νέος μεγαλύτερος σεισμός στο σημείο.

«Κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος, όμως το πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Θα πρέπει να περιμένουμε ένα με δύο 24ωρα», είπε ο  Μανώλης Σκορδίλης και πρόσθεσε: «η Κρήτη δίνει ισχυρούς σεισμούς, όμως το θέμα είναι το σημείο, όπου εκδηλώνεται ένας σεισμός. Είναι κάποιες περιοχές που φιλοξενούν μεγάλα ρήγματα που μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς και κάποιες άλλες μικρότερα ρήγματα, που θα δώσουν σεισμούς μέτριας έντασης».

«Κεραυνός εν αιθρία» ήταν οι 5,8 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ για τον καθηγητή γεωλογίας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα. Όπως υποστήριξε, η επιστημονική κοινότητα θεωρούσε ότι είχε τελειώσει η σεισμική διέγερση στην περιοχή μετά την τετράμηνη σεισμική δραστηριότητα.

Στο ερώτημα εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να το πούμε επιστημονικά αλλά ακολουθώντας τη λογική» και γι’ αυτό επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή όλο το επόμενο διάστημα.

image

image

image

image

image

image

image