Ύστερα από το σάλο που προκλήθηκε με τις ομαδικές παραιτήσεις γιατρών στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι, υπάρχει εξέλιξη, που θέλει τις παραιτήσεις των γιατρών να μη γίνονται δεκτές και τη Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης να κινητοποιείται, αναζητώντας λύση στο πρόβλημα λειτουργίας των νοσοκομείων λόγω της υποστελέχωσης.
Με μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, καλύπτονται τα κενά που προέκυψαν από τις αναστολές των ανεμβολίαστων υγειονομικών, όπως παραδέχτηκε και η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, σημειώνοντας πως ήδη τρέχει μια προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία της Κρήτης.
Σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη «στο Λασίθι και συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο που υπήρξαν οι αναστολές των γιατρών καλύπτονται με γιατρούς από τη Νεάπολη, το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο ενώ παράλληλα συνεχίζουμε την προσπάθεια για στελέχωσή τους ώστε να καλύψουμε τις ειδικότητες που έχουν ανάγκη».
Αναφορικά με τις παραιτήσεις γιατρών από το Διαλυνάκειο νοσοκομείο Νεάπολης είπε ότι ήταν μέτρο αντίδρασης για τις εφημερίες που κλήθηκαν να κάνουν στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και δεν τίθεται θέμα παραίτησης. Για την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης συνολικά προκηρύχτηκαν 41 θέσεις ειδικευμένων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ. των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τo 98% των γιατρών στα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας στην Κρήτη έχουν εμβολιαστεί καθώς και το 92% των νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων, γεγονός που δύσκολα δικαιολογεί την κατάρρευση των νοσοκομείων από τις αναστολές των ανεμβολίαστων, ενώ οι 41 θέσεις ταυτόχρονα δύσκολα θα λύσουν το πρόβλημα, το οποίο δεν είναι καινούργιο.
«Η ομαδική παραίτηση 9 γιατρών καταδεικνύει τα χρόνια δομικά προβλήματα στο Λασίθι» επισημαίνει η διοίκηση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λασιθίου.
Τι περιγράφουν οι γιατροί
Σε ανακοίνωσή της στην οποία παρουσιάζει τις θέσεις της για το μόνιμο πρόβλημα υποστελέχωσης στις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Λασιθίου, η διοίκηση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λασιθίου υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:
«Η ομαδική παραίτηση εννέα γιατρών Γενικής Ιατρικής του Γ.Ν. – Κ.Υ. Νεάπολης «Διαλυνάκειο», αναδεικνύει για μια ακόμα φορά, τα χρόνια δομικά προβλήματα – κυρίως υποστελέχωσης – τόσο της υγειονομικής τους δομής, όσο και ευρύτερα του Γενικού Νοσοκομείου Λασιθίου, προβλήματα τα οποία επιδεινώθηκαν αισθητά λόγω της πανδημίας, αλλά και της πρόσφατης αναστολής ανεμβολίαστων εργαζομένων στα Νοσοκομεία της χώρας, μετά από την γνωστή σε όλους, κυβερνητική απόφαση.
Στις διαχρονικές θέσεις της ΕΝΙΛ, περιλαμβάνονται: Η διατήρηση και ενίσχυση των τεσσάρων νοσοκομειακών δομών του Νομού. Η κάλυψη των 25% των οργανικών θέσεων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, που αυτή την στιγμή είναι κενές. Η αποφυγή της υπερεργασίας και υπερεφημέρευσης και η τήρηση του νόμιμου χρονικού ορίου εργασίας για το ιατρικό προσωπικό, όπως αυτό έχει σαφώς καθοριστεί με τις κοινοτικές οδηγίες. Η στήριξη και αναβάθμιση του ρόλου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον Νομό μας, με την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των ΤΟΜΥ, Περιφερικών Ιατρείων, και Κέντρων Υγείας.
Με βάση αυτά, το Δ.Σ. της ΕΝΙΛ, είναι κάθετα αντίθετο με την πολιτική της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Λασιθίου και της 7ης ΥΠΕ, η οποία προσπαθεί με συνεχή και χωρίς όρια «εντέλλεσθε», βεβιασμένες λύσεις και πρόχειρες προτάσεις, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, οδηγώντας ήδη υποστελεχωμένες δομές να καλύψουν άλλες υποστελεχωμένες, ή επιβάλλοντας με αυταρχικές μεθόδους συναδέλφους να υπερεφημερεύουν, σε βάρος της υγείας των ίδιων, αλλά και των πολιτών που δέχονται τις υπηρεσίες τους».
Οι ομαδικές παραιτήσεις στις οποίες εξαναγκάστηκαν, όπως δήλωσαν, οι γιατροί των νοσοκομείων Ρεθύμνου και Νεάπολης Λασιθίου, έγιναν μήπως, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν, με αυτήν την έσχατη κίνηση κάποιος αρμόδιος κινητοποιηθεί, για τις άκρως επισφαλείς συνθήκες που αντιμετωπίζουν και οι οποίες οδηγούν στη λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ και την εξάντληση των αντοχών τους.
Οι κλίνες του χειρουργικού τομέα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί λόγω των επεκτάσεων της κλινικής covid. Πολυτραυματίες και μετεγχειρητικοί ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντσα μέσα σε ασφυκτικές συνθήκες. Οι συνθήκες νοσηλείας είναι άθλιες με ό,τι συνεπάγεται και για τις συνθήκες διασποράς. Οι γιατροί της ΜΕΘ καλούνται να αναλάβουνε καθήκοντα πέραν των αρμοδιοτήτων τους, καθιστώντας την ήδη πιεσμένη δουλειά τους επισφαλή. Συνεχείς αναγκαστικές εφημερίες, λόγω αναστολών. Ανεπαρκή πρόληψη, διαχείριση και έλεγχο χρονίων νοσημάτων. Και βέβαια, ψυχική και σωματική εξουθένωση. Αυτά καταγγέλλουν, εν πολλοίς, με επιστολές τους οι γιατροί των δυο, εκ των μεγαλύτερων νοσοκομείων της Κρήτης.
Τις ταυτόχρονες παραιτήσεις τους υπέβαλαν και όλοι οι εντατικολόγοι γιατροί της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Όπως λένε χαρακτηριστικά με ανακοίνωσή τους, «το σύνολο των γιατρών της ΜΕΘ δηλώνουμε οτι εξωθούμαστε να υποβάλλουμε τις παραιτήσεις μας διότι η διοίκηση του νοσοκομείου μας αναγκάζει κλιμακούμενα εδώ και μεγάλο διάστημα να αναλάβουμε καθήκοντα πέραν των αρμοδιοτήτων μας και της επιστήμης μας, καθιστώντας την ήδη πιεσμένη δουλειά μας που είναι εντός της μονάδας δευτερεύουσα και επισφαλή, τόσο για τους νοσηλευόμενους της ΜΕΘ όσο και για τους γιατρούς της».
Οι γιατροί συμπληρώνουν πως έχουν «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου με πολλαπλά υπομνήματα εδώ και πολύ καιρό, αλλά η διοίκηση όχι μόνο μας αγνοεί παντελώς, αλλά επιπλέον μας επιφορτώνει καθημερινά με επιπλέον καθήκοντα, με αποκορύφωμα το “εντέλλεσθε” για τις διακομιδές των ασθενών οποιουδήποτε τμήματος του νοσοκομείου και του ΤΕΠ».
Νοσοκομείο Ρεθύμνου: «Η ΜΕΘ λειτουργεί κανονικά – Όλοι οι γιατροί στην υπηρεσία τους»
Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου από την πλευρά της, απαντώντας εξέδωσε ανακοίνωση, υποστηρίζοντας πως «η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λειτουργεί κανονικά και όλοι οι Ιατροί βρίσκονται στην υπηρεσία τους».
Παράλληλα αναφέρει πως «θα ακολουθήσουν περαιτέρω διαβουλεύσεις με τη Διοίκηση και τους Ιατρούς της ΜΕΘ», αναφορικά με την εντολή της Διοίκησης που ήταν και η αφορμή των αντιδράσεων από πλευράς ιατρών, για συμμετοχή των εντατικολόγων στις διακομιδές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία, κάτι που θα σήμαινε πως ο εντατικολόγος βάρδιας θα πρέπει να αφήνει τις ΜΕΘ και τους ασθενείς του, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υγείας τους και να συνοδεύει βαριά περιστατικά διακομιδών σε άλλα νοσοκομεία. Ωστόσο υπογραμμίζεται ότι «η Διοίκηση του Νοσοκομείου οφείλει να λαμβάνει σύννομες αποφάσεις που διασφαλίζουν τη Δημόσια Υγεία και την ασφαλή αντιμετώπιση των ασθενών και αυτό πράττει».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >