Eπί της ουσίας συμφώνησαν ότι διαφωνούν και, επί του πρακτέου, οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας μπαίνουν σε νέα φάση ψυχρής αναμονής.

Ads

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν χθες στο Λονδίνο εάν κόμισε κάτι θετικό, αυτό ήταν μόνον η διατήρηση των ανοιχτών διαύλων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Από εκεί και πέρα ωστόσο η Τουρκία ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο μνημόνιο με τη Λιβύη για την οριοθέτηση ΑΟΖ, διαμήνυσε πως θα προχωρήσει σε νέες γεωτρήσεις ακόμη και επί ελληνικής υφαλοκρηπίδας και η όποια αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς περιορίζεται στη σιωπηλή προσδοκία ότι ο Ερντογάν δεν θα κάνει τις απειλές πράξη υπό το βάρος της – όχι ασφυκτικής – πίεσης του διεθνούς παράγοντα.

Το κλίμα του «παγετού» ήταν εμφανές και στη δήλωση του πρωθυπουργού, μετά τη συνάντηση που είχαν επι μιάμιση ώρα οι δύο αντιπροσωπείες στο Λονδίνο. «Καταγράφηκαν οι διαφωνίες, δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αμέσως μετά έγινε γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα θα συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ως προς το παρασκήνιο και το περιεχόμενο της συνάντησης, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες το βράδυ ότι ο πρωθυπουργός τόνισε την ελληνική θέση περί ακυρότητας του τουρκο-λιβυκού Μνημονίου, καθώς και το ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να απεμπλακεί από αυτή τη συμφωνία με δεδομένες και τις διεθνείς αντιδράσεις. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν περισσότερο άκουγε παρά απαντούσε χθες στο Λονδίνο, εμμέσως πλην σαφώς όμως επιβεβαίωναν πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν έδειξε καμία πρόθεση υποχώρησης.

Ads

Πολύ πιο καθαρά το έθεσε η τουρκική κρατική τηλεόραση λίγες ώρες μετά την συνάντηση, μεταδίδοντας πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «κυριαρχικό δικαίωμα» των δύο χωρών το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης και ότι στην συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό επαναβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την γνωστή θέση της Τουρκίας για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ερντογάν δήλωσε έτοιμος για συνομιλίες γα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην βάση της αρχής της «δίκαιης κατανομής».

Ακόμη πιο ενδεικτική των τουρκικών προθέσεων ήταν η ευθεία απειλή που διατυπώθηκε από τον υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ λίγο πριν από την συνάντηση του Λονδίνου – μια απειλή, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία «σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις και έρευνες σε περιοχές της δικαιοδοσίας της» και «σε εναρμόνιση με το μνημόνιο με την Λιβύη», δηλαδή και επί ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Παρά αυτή την ρητορική πάντως, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα επέμεναν στην «σημασία του μηνύματος που έλαβε ο Ερντογάν στη συνάντησή του με τον Κυριακο Μητσοτάκη, ότι η Αγκυρα υποχρεούται να σταθμίσει ξανά τα διεθνή δεδομένα μετά και τις τοποθετήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του State Department και της Ρωσίας. Και επιβεβαίωναν ότι οι κύριες προσδοκίες της ελληνικής πλευράς συγκεντρώνονται στον «αδύναμο κρίκο» της συμφωνίας, την Λιβύη – ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση θεωρεί πως εν τέλει η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί διότι θα αποδώσει η διεθνής πίεση που ασκείται στην πλευρά της Λιβύης.

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έθεσε ανοιχτά στον Ερντογάν και το ζήτημα της απόκλισης της Τουρκίας από την κοινή δήλωση με την ΕΕ για το προσφυγικό, προειδοποιώντας μάλιστα ότι εάν η Αγκυρα χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό για γεωπολιτικούς λόγους τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με αλλαγή στάσης τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ευρώπη.

Τις εξελίξεις και το μπαράζ των εκατέρωθεν δηλώσεων και διαρροών παρακολουθεί με προσοχή ο ΣΥΡΙΖΑ, πηγές του οποίου έλεγαν χθες το βράδυ ότι αναμένουν την ενημέρωση στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και κατόπιν θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από την αξιωματική αντιπολίτευση. Στην Κουμουνδούρου, πάντως, σημείωναν ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα της ΑΟΖ και της προκλητικής αξίωσης της Τουρκίας για θαλάσσια σύνορα ακόμη και… δίπλα στην Κρήτη, καθώς και το ότι δεν υπήρξε κανένα σχόλιο της ελληνικής κυβέρνησης για την προκλητική απειλή του τούρκου υπουργού Ενέργειας για νέες γεωτρήσεις.