Τη σύγκληση του ανώτατου συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ώστε να ενημερωθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που όπως φαίνεται οδηγήθηκε σε ναυάγιο. 

Ads

«Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες», ήταν το λακωνικό σχόλιο του Έλληνα πρωθυπουργού. Ενδεικτικό των «διαφωνιών» είναι πως – λίγη ώρα μετά τη συνάντηση – η Τουρκία ανακοίνωσε πως «πολύ σύντομα» θα καταθέσει στη Βουλή το μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης για τον ορισμό των θαλάσσιων ζωνών των δύο χωρών με το οποίο παρακάμπτεται η Ελλάδα. Το θέμα, σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, τέθηκε στη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό να δηλώνει πως «η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά», ωστόσο δεν φαίνεται το ζήτημα να προβληματίζει την Άγκυρα.

«Είναι είναι ύψιστης σημασίας το να στείλουμε το μνημόνιο στο κοινοβούλιο», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, υπογραμμίζοντας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως «η έγκρισή του από το κοινοβούλιο είναι κρίσιμη». «Είναι σημαντικό όλα τα κόμματα (που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο) να στηρίξουν το μνημόνιο», τόνισε και υποστήριξε πως «με το μνημόνιο η Τουρκία άσκησε τα δικαιώματά της που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο» και πως το «μνημόνιο σίγουρα δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο». Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε πως η Τουρκία «σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις και έρευνες σε περιοχές της δικαιοδοσίας της» και «σε εναρμόνιση με το μνημόνιο με τη Λιβύη». 

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και κράτησε περίπου μία ώρα, συμμετείχαν  εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Ads

Διαβάστε επίσης: 

Αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως είχε μια «ανοιχτή συζήτηση» με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε: «Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν».