«Προκλητικό» χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών.

Ads

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, «η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ δεν παίρνουν γενικά θέση στις διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών. Παρ’ όλα όμως αυτά, κάλεσε «όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή».

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών παρατήρησε ότι «αυτές οι εξελίξεις δείχνουν τον κίνδυνο η σύγκρουση στη Λιβύη να λάβει ευρύτερες περιφερειακές διαστάσεις και την επείγουσα ανάγκη να εργαστούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας λύσης».

Ads

«Βολές» και από Πάιατ

Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η κάθε συμφωνία πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και επισημαίνοντας ότι η ενέργεια αυτή δεν συμβάλλει στην σταθερότητα.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Τζέφρι Πάιατ ρωτήθηκε εάν η Τουρκία επιχειρεί να ερμηνεύσει ή να ξαναγράψει τις διεθνείς συνθήκες για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο Αμερικανός πρέσβης απάντησε ότι  για το «φερόμενο μνημόνιο συνεργασίας της Τουρκίας με τη Λιβύη δεν έχουμε δει ακόμα το κείμενο, αλλά ξεκάθαρα βλέπουμε μια τέτοια ενέργεια ως απομάκρυνση από την κατάσταση της σταθερότητας που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσπαθήσει να ενθαρρύνουν». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την ελπίδα ότι «το συντομότερο δυνατόν, η προσοχή μας να στραφεί ξανά στην οικοδόμηση πεδίων συνεργασίας βάσει του Διεθνούς Δικαίου».

Επισήμανε πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν κοινό ισχυρό ενδιαφέρον να παραμένει η Τουρκία αγκυροβολημένη στη Δύση, το ΝΑΤΟ και στην ευρωατλαντική συμμαχία.

Παράλληλα υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα ξεκαθαρίσει την εκτίμησή τους για τα βήματα που έχουν κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, «κυριολεκτικά από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής τους», να κρατήσουν ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, καθώς και ότι έχουν ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει κλιμάκωση ούτε προκλήσεις.

Επιπλέον, χαρακτήρισε «καίριας σημασίας» την πρόσκληση του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον στις 7 Ιανουαρίου.

Ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε πως η επίσκεψη αυτή αντιπροσωπεύει εξαιρετική ευκαιρία προκειμένου να γίνει ευρέως γνωστό το πόσο έχει αλλάξει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, καθώς και η δέσμευση των ΗΠΑ να κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα πάει μπροστά στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.