Σαν να «μην υπάρχει» η Ελλάδα στην Μεσόγειο λειτουργεί κυριολεκτικά η Τουρκία τα τελευταία 24ωρα. Μετά την επιστολή του Τούρκου πρέσβη στον ΟΗΕ προς τον Οργανισμό με την οποία η Άγκυρα καταθέτει συντεταγμένες περιοχών που θεωρεί μονομερώς και παρανόμως ότι ορίζονται οι τουρκικές θαλάσσιες ζώνες και η τουρκική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, την Πέμπτη, Τουρκία και Λιβύη ανακοίνωσαν την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στις δυο χώρες…  προσπερνώντας την Κρήτη!

Ads

Ειδικότερα, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης υπέγραψε νέα στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία, τον βασικό της σύμμαχο στην αντιπαράθεσή της με τον Χαλίφα Χάφταρ, καθώς επίσης και μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις δυο χώρες, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Οπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, η πρώτη συμφωνία αφορά την Ανατολική Μεσόγειο. Βάσει του «μνημονίου συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών» οι δυο χώρες αναγνωρίζουν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους στον θαλάσσιο χώρο, κάτι που προσβάλλει την κυριαρχία της Ελλάδας στη Μεσόγειο.

Η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα ασφαλείας υπεγράφη χθες Τετάρτη το βράδυ στη διάρκεια συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του επικεφαλής της κυβέρνησης της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Ads

Δένδιας: «Στα όρια της φαιδρότητας» η προσπάθεια της Τουρκίας

«Τελείως αδόκιμη» και «φαιδρή» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάθε συζήτηση για καθορισμό τουρκικής αποκλειστικής ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ωστόσο αναλυτές υπογραμμίζουν και προειδοποιούν πως με τις κινήσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. 

«Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, γιατί αντιβαίνει κάτι το οποίο ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι ανάμεσα στις δυο χώρες υπάρχει ο μεγάλος όγκος της Κρήτης» εξήγησε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του Στεφ Μπλοκ. «Κατά συνέπεια, λοιπόν, νομίζω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι στα όρια της φαιδρότητας και θα ήθελα να σας πω ότι όσον αφορά τη Λιβύη, η χώρα είναι έτοιμη να αποστείλει Πρέσβη στη Λιβύη όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. Όπως ανακοινώθηκε ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε εσπευσμένα τον πρέσβη της Τουρκίας για εξηγήσεις. 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς, δήλωσε ότι «η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών».