Ποινές που ξεκινούν από τα 7 έτη και φτάνουν στην ανώτατη προβλεπόμενη κάθειρξη των 15 ετών βάση του νέου ποινικού κώδικα πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο αναγνώρισε ελαφρυντικά σε 7 από τους 22 κατηγορούμενους της υπόθεσης Siemens.

Ads

Το δικαστήριο που επί σχεδόν τρία χρόνια δικάζει την υπόθεση της σύμβασης «8002» του 1997 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens, αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου σε δύο κατηγορούμενους χρηματιστές που, κατά τη δικογραφία, είχαν ρόλο παρένθετου προσώπου σε διακίνηση παράνομων χρημάτων και αυτό της ειλικρινούς μεταμέλειας σε πέντε Γερμανούς κατηγορουμένους πρώην στελέχη της μητρικής εταιρίας. 

Η απόφαση διαφοροποιήθηκε από την εισαγγελική εισήγηση που ζήτησε ελαφρυντικό μόνο για δύο κατηγορούμενους. Η ίδια, μετά την απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών, επανέλαβε τη θέση της πως η εκδικαζόμενη υπόθεση αποτελεί «το μεγαλύτερο σκάνδαλο δωροδοκίας στην Ελλάδα» αποδίδοντας «ιθύνοντα ρόλο σε αξιόποινες πράξεις» σε συγκεκριμένους κατηγορούμενους μεταξύ των οποίων ο απόντας από την δίκη και εκπροσωπούμενος από δικηγόρο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο καταζητούμενος Χρήστος Καραβέλας, ο Πρόδρομος Μαυρίδης και 3 πρώην στελέχη του ΟΤΕ.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα το δικαστήριο έκρινε ένοχους για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος κατ’ επάγγελμα τους 22 από τους 54 κατηγορουμένους. Λόγω παραγραφής έπαυσε η ποινική δίωξη για το αδίκημα της συνέργειας σε δωροληψία για τον Θεόδωρο Τσουκάτο.

Ads