Φονικό και καταστροφικό είναι το πέρασμα του «Γηρυόνη» από πολλές περιοχές της χώρας. Τέσσερις είναι μέχρι τώρα οι νεκροί από την κακοκαιρία, ενώ τεράστιες είναι οι καταστροφές που άφησε πίσω του ο «Γηρυόνης». Το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε πολλές περιοχές της χώρας υποχωρεί, αφού όμως επιμείνει στην Κρήτη, στη νότια Πελοπόννησο και στα Δωδεκάνησα.

Ads

Η Ρόδος δοκιμάζεται, ενώ πυκνώνουν οι διακοπές ρεύματος και σημειώνονται υπερχειλίσεις ποταμών στις περιοχές Αρχίπολη, Λάρδο, Ιαλυσό, Απολακκιά, Άγιο Ισίδωρο, Μανδρικό.

Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές. Μια 75χρονη από την περιοχή της Ιαλυσού που έχασε τη ζωή της όταν το σπίτι της πλημμύρισε ενώ εκείνη που ήταν κατάκοιτη εδώ και χρόνια δεν μπορούσε να αντιδράσει και μια 76χρονη που πνίγηκε στη θάλασσα. Κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη τα σχολεία στο νησί με απόφαση του δημάρχου, Αντώνη Καμπουράκη.

Δραματικές μαρτυρίες κατοίκων συνοδεύουν τον απολογισμό της καταστροφής στην Κινέτα, όπου το νερό κατέβηκε ορμητικά από το καμένο βουνό και παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του. Άνθρωποι κινδύνευσαν και για ώρες έκλεισε η εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου.

Ads

Στο ρέμα της Πίκας, η γέφυρα γκρεμίστηκε από τους όγκους φερτών υλικών που κατέβηκαν από το βουνό. Μέσα σε λίγα λεπτά, ορμητικά νερά μπήκαν στις αυλές και τα σπίτια.

Νεκροί ανασύρθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Αντίρριο, δύο άνθρωποι από τη βύθιση ιστιοφόρου.

image

«Χτυπήθηκε» και η Χαλκιδική

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις στη Χαλκιδική και στην Ολυμπιάδα. Στην επαρχιακή οδό Ρεντίνας-Ουρανούπολης έχει κλείσει η διασταύρωση Ολυμπιάδας στο 20οχλμ. Κλειστά είναι τα ορεινά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου (Κονταριώτισσα-‘Αγιος Σπυρίδωνας, Βροντού – Καρίτσα).

Κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Πολυγύρου-Ιερισσού στο 31ο χλμ στο ύψος Πλατανόρεμα, στο 4ο χλμ επαρχιακής οδού Νέας Καλλικράτειας-Σωζόπολης, η παραλιακή οδός Βεριάς-Νέας Καλλικράτειας, η επαρχιακή οδός Νέων Μουδανίων-Καλλικράτειας στο 12ο χλμ και στο 1ο χλμ η επαρχιακή οδός Μεταμόρφωσης-Μεταγγιτσίου. Δεν έχουν σημειωθεί προβλήματα από την κακοκαιρία, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Ιερισσό Χαλκιδικής, όπου η πυροσβεστική χρειάστηκε να παρέμβει για απάντληση υδάτων και κοπές δέντρων, ενώ επενέβη και για την μεταφορά άνδρα από ποιμνιοστάσιο σε ασφαλές σημείο. Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ώρες σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή και η πυροσβεστική δέχθηκε 25 κλήσεις από τις οποίες οι 14 αφορούσαν αντλήσεις υδάτων και πέντε για κοπές δέντρων.

Τα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή βρίσκονται σε ύφεση. Η πυροσβεστική ωστόσο είναι σε επιφυλακή.

Προβλήματα από την Πιερία ως τη Σύμη

Στην Κρήτη η κακοκαιρία προκάλεσε ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Δύο υδροσίφωνες έκαναν την εμφάνισή τους, ανοιχτά του Κάτω Ζάκρου στη Σητεία.

Μεγάλα είναι τα προβλήματα στη Σύμη από την ισχυρή βροχόπτωση. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους που παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Μέχρι τις 4 το απόγευμα στη Νίσυρο και τον Έμπωνα Ρόδου είχαν καταγραφεί 80 χιλιοστά βροχής.

Αυτοψία από τον καθηγητή Λέκκα

Η ραγδαιότητα της βροχόπτωσης αλλά και η πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018 φαίνεται να αποτελούν μερικά από τα βασικά αίτια της καταστροφής στην Κινέτα από την κακοκαιρία «Γηρυόνης», σύμφωνα με  τον καθηγητή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα. «Υπήρχαν κομμένα δέντρα, υπήρχαν παρεμβάσεις, υπήρχε ανάδυση του εδάφους σε πολύ μεγάλο βαθμό κι όλα αυτά μαζί με το νερό, ουσιαστικά συνετέλεσαν ώστε να έχουμε αυτές τις ζημιές στην Κινέτα.

Τα τεχνικά έργα δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο νερό , στη λάσπη αλλά και στα δέντρα κι είχε γίνει απόφραξη όλων αυτών των διόδων του νερού με αποτέλεσμα να έχουμε το πλημμυρικό φαινόμενο», τόνισε  ο κ. Λέκκας.