Απόλυτη καταστροφή στην Κινέτα που επλήγη από το κύμα κακοκαιρίας «Γηρυόνης». Πλημμύρισαν σπίτια, «φούσκωσαν» ποτάμια και προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές σε σπίτια της περιοχής. Δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Αντίρριο. Οι δύο άνδρες ήταν ηλικίας 57 και 59 χρονών κάτοικοι Πειραιά.

Ads

Το βουνό κυριολεκτικά υποχώρησε και σάρωσε όλη την περιοχή έως την Εθνική Οδό. Η πυροσβεστική δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, παροχή βοήθειας και απομακρύνσεις ατόμων από τα οχήματά τους και τις οικίες τους σε ασφαλές σημείο. Τρία από αυτά τα περιστατικά εξελίχτηκαν σε δραματικές επιχειρήσεις διάσωσης που ευτυχώς στέφθηκαν με επιτυχία.

Αίσιο τέλος είχε και η περιπέτεια με 44χρονο από τα Μάρμαρα Αιγείρας που αγνοείτο από το βράδυ της Κυριακής στην περιοχή της Κινέτας. Τελικά ο άνδρας, που δεν είχε δώσει σημεία ζωής για ώρες, κατάφερε να επικοινωνήσει με τους οικείους του δίνοντας τέλος στην αγωνίας τους. 

Κάτοικοι της περιοχής είδαν την περιουσία τους να χάνεται μέσα σε λίγες ώρες. Σπίτια και καταστήματα καλύφθηκαν από τόνους λάσπης, με τους ιδιοκτήτες να μην μπορούν να προστατευτούν σε ένα εφιαλτικό βράδυ. Περισσότερα από 300 κτίρια εκτιμάται ότι έχουν υποστεί ζημιές. Οι ορμητικοί χείμαρροι έκοψαν τους δρόμους και παρέσυραν ογκώδη «φερτά» υλικά, κορμούς δέντρων ακόμη και αυτοκίνητα, συνθέτοντας σκηνικό απόλυτου χάους και όπως δηλώνουν οι κάτοικοι από καθαρή τύχη δεν χάθηκαν ζωές. 

Ads

Εναέρια πλάνα από drone που κατέγραψε η ομάδα Up Stories δείχνουν από ψιλά την καταστροφή στην Κινέτα. 

Στο μεταξύ, στην Κινέτα μετέβησαν προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία στην περιοχή, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας με τον Δρ. Μιχάλη Διακάκη και τη Ναυσικά – Ιωάννα Σπύρου.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα τα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφικότητα του φαινομένου εντοπίζονται:

  • στο ύψος βροχής και στη ραγδαιότητα του φαινομένου
  • στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας
  • στο μεγάλο όγκο στερεοπαροχής και κυρίως στη μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2018 που συνέβαλε καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των ζημιών

Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης) σημειώνει η επιστημονική ομάδα και προσθέτει: «Κατόπιν αυτού, προκύπτουν νέα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψην στο σχεδιασμό και την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων που δρομολογούνται άμεσα από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Βίντεο από την Κινέτα: