Τι έγινε τελικά με την περίπτωση Αυγερόπουλου και την ΕΡΤ; Η διοίκηση της ΕΡΤ έσπευσε να μιλήσει για «fake news» αν και η είδηση που μεταδόθηκε ήταν ακριβώς η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, όπως δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια», περί αναστολής της συμμετοχής της ΕΡΤ στη συμπαραγωγή του νέου ντοκιμαντέρ «AGORA II» για την ελληνική κρίση. Μάλιστα η διοίκηση της ΕΡΤ, άρον άρον και με μισές αλήθειες, προσπάθησε να δώσει μια τελείως διαφορετική εικόνα, περνώντας στην αντεπίθεση.

Ads

Τα δεδομένα όμως είναι συγκεκριμένα ως προς την απόφαση, παρουσιάστηκαν μάλιστα από τον ίδιο τον δημοσιογράφο – κινηματογραφιστή, και ίσως να έχουν δίκιο οι καχύποπτοι φίλοι του Γ. Αυγερόπουλου, οι οποίοι όπως γράφει στην ανακοίνωση του, του είπαν πως η ΕΡΤ σκόπιμα του έκανε μία πρόταση που γνώριζε πως ο ίδιος θα αρνηθεί. Κι αυτή η πρόταση ήταν αντί για την αποφασισμένη χρηματοδότηση της παραγωγής, να τους παραχωρήσει τα δικαιώματα της ταινίας για πάντα, κάτι που δεν θα δεχόταν κανένας.

Ας δούμε τη σειρά των γεγονότων, τις δηλώσεις διάψευσης του ίδιου του δημοσιογράφου και ας εστιάσουμε στη μεγάλη εικόνα που φωτίζει η υπόθεση Αυγερόπουλου, η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με πολιτικές της παρούσας κυβέρνησης.

Η νέα διοίκηση της ΕΡΤ έκανε ανάκληση της ψηφισμένης από το προηγούμενο ΔΣ συμπαραγωγής με το ARTE του ντοκιμαντέρ AGORA 2. Βγήκαν τα πρακτικά της απόφασης του ΔΣ στη Διαύγεια και ευθύς αμέσως, ΜΜΕ και πολίτες στα social media την αναπαρήγαγαν με έντονα επικριτικά σχόλια. Μετά τον θόρυβο, η ΕΡΤ βγάζει ανακοίνωση, κατηγορώντας  τα «ανενημέρωτα» ΜΜΕ που βιάστηκαν να ρίξουν τις βολές τους στη δημόσια  τηλεόραση προτού μιλήσουν με τον Γ. Αυγερόπουλο και τη διοίκηση της ΕΡΤ. Κάποιοι βέβαια, είχαμε κάνει το ρεπορτάζ μας και αυτό το επιβεβαίωσε η ανακοίνωση του Γ. Αυγερόπουλου αργότερα.

Ads

Τι είπε λοιπόν η ΕΡΤ; Πως  «…ο κ. Αυγερόπουλος συναντήθηκε δύο φορές με τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ και συμφώνησαν αντί της εκ των υστέρων συμβολικής χρηματοδότησης της ταινίας του “AGORA 2”, η ΕΡΤ να αγοράσει κατ’ αποκλειστικότητα τα δικαιώματα προβολής της στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια. Αυτό ακριβώς αποφάσισε το ΔΣ της ΕΡΤ και μάλιστα ομόφωνα.»

Το μόνο που δεν διαψεύδεται από την παραπάνω δήλωση είναι πως συναντήθηκε ο δημοσιογράφος δύο φορές με τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ. Κατά τα άλλα, πουθενά στα πρακτικά  δεν φαίνεται να έχει ληφθεί απόφαση της αγοράς των δικαιωμάτων για την προβολή της ταινίας, ενώ ο Γ. Αυγερόπουλος στην ανακοίνωση του σημειώνει, ότι όχι απλώς δεν συμφώνησαν την αλλαγή της συμφωνίας, αλλά προέβαλλε ο ίδιος ενστάσεις λέγοντας πως αυτό είναι ενάντια και στα συμφέροντα της ΕΡΤ.

«Εξήγησα ότι αυτό είναι λάθος, και ότι θα έπρεπε να παραμείνουν πιστοί στο σχέδιο και να είναι συμπαραγωγοί ακόμα και την τελευταία στιγμή. Πρώτον για το κύρος της ΕΡΤ απέναντι στους άλλους. Δεύτερον γιατί τελείως τεχνοκρατικά, χάνουν χρήματα. Όχι μόνο θα είχαν όσες προβολές ήθελαν κατά την διάρκεια των 3 χρόνων, αλλά επενδύοντας 15.000 θα έβγαζαν και κέρδος, αφού διατηρούσαν ποσοστά επί των πωλήσεων. Και τρίτον γιατί δημιουργούν “τρύπα” στον προϋπολογισμό της ταινίας, κάτι που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για εμάς. Δεν είμαστε πλούσιοι, κάθε σεντ είναι πολύτιμο στον ωκεανό των εξόδων.»

Την ώρα λοιπόν που ο δημοσιογράφος καλείται να πληρώσει από την τσέπη του το ποσό των 15.000 ευρώ, τα οποία είχε υπολογίσει ότι θα κάλυπτε η ΕΡΤ αφού υπήρχε απόφαση ψηφισμένη από το προηγούμενο ΔΣ, η ΕΡΤ το μόνο έγγραφο που παρουσιάζει ως πειστήριο της μεταξύ τους συνεννόησης είναι την απόφαση της ανάκλησης της συμπαραγωγής κι όχι την έγκριση οποιασδήποτε άλλης χρηματοδότησης που αφορά το έργο του. Η ειρωνεία είναι δε, πως δύο μέλη του νυν ΔΣ  (Παπαδημητρίου και Μεταξάς) που ήταν στην σύνθεσή του και επί της προηγούμενης διοικήσεως, είχαν τότε υπερψηφίσει την συμπαραγωγή ενώ τώρα με τη νέα διοίκηση την καταψήφισαν.

Στην ίδια ανακοίνωση η διοίκηση της ΕΡΤ γράφει: «Στις ίδιες συναντήσεις μάλιστα συζητήθηκε και το ενδεχόμενο νέας συνεργασίας του δημοσιογράφου με τη δημόσια τηλεόραση -η οποία είχε διακοπεί τα τελευταία χρόνια- με μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ του “Εξάντα” και μάλιστα σε σύμπραξη με το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο ARΤΕ, με το οποίο ήδη συνεργάζεται ο Γιώργος Αυγερόπουλος».

Πράγματι οι συζητήσεις έγιναν, μετά από πρόταση του ίδιου του Αυγερόπουλου όμως όπως σημειώνει ο ίδιος και επιφυλάχθηκαν να του απαντήσουν. Δεν συμφωνήθηκε κάτι. Η δε σύμπραξη με το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο ARΤΕ, ήταν μια απόφαση της προηγούμενης διοίκησης της ΕΡΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Λ. Αρβανίτης, ήταν σε διαρκή επικοινωνία με το ARTE και είχε συμφωνηθεί έως και σε ποια ζώνη του διεθνούς καναλιού θα εντασσόταν ο «Εξάντας».

Η παρούσα διοίκηση της ΕΡΤ, παραμένει έκθετη, ειδικά μετά τη δημοσιοποίηση της ιδιαίτερα ευγενικής ανακοίνωσης του Γ. Αυγερόπουλου και είναι φανερό, πως έσπευσαν να καλύψουν τα νώτα τους, λέγοντας μισές αλήθειες. Δεν προκαλεί εντύπωση η αμηχανία τους να διαχειριστούν το περιεχόμενο των ταινιών του Γ. Αυγερόπουλου καθώς είναι πάντα επίκαιρο και πολιτικό με ενδελεχή έρευνα που δεν ωραιοποιεί ούτε πρόσωπα ούτε καταστάσεις από τον οποιονδήποτε πολιτικό χώρο, ποιότητες που ενδεχομένως θα προκαλούσαν την αντίδραση μέρους στελεχών της ΝΔ. Θυμίζουμε τον Οκτώβριο «κόπηκε» ιστορικό ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ μετά την ανάρτηση του  αρθρογράφου του Liberal Σάκη Μουμτζή, που υποδείκνυε στον Πρόεδρο της ΕΡΤ, να αποσύρει όλα τα μεταπολιτευτικά ντοκιμαντέρ από τη δημόσια τηλεόραση ως «κομμουνισμένα». 

Ερωτήματα όμως προκύπτουν και για τις δύο πρώτες διοικήσεις της ΕΡΤ επί ΣΥΡΙΖΑ και η ανακοίνωση του Αυγερόπουλου το περιγράφει για πρώτη φορά ανάγλυφα. «Η διοίκηση Κωστόπουλου, που διαδέχθηκε την διοίκηση Ταγματάρχη, ήταν απροσπέλαστη. Δεν καταφέραμε να τους βρούμε ποτέ!» γράφει  και σημειώνει πως «το φθινόπωρο του 2017 έψαχνα να βρω τον Αλέξη Τσίπρα για το AGORA II, καθώς και τον κ. Κωστόπουλο διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ. Τον Τσίπρα τον βρήκα, κάναμε γυρίσματα μαζί, τον Κωστόπουλο ποτέ! Ήταν η περίοδος του αποκλεισμού μου. Τότε που οι προτάσεις μου χάνονταν ως δια μαγείας».

Κι αν μια δεξιά κυβέρνηση μπορεί να έχει αμηχανία με τα ρεπορτάζ του «Εξάντα», δεν μπορεί να γίνουν αντιληπτοί οι λόγοι που ο «Εξάντας» απουσίαζε από την ΕΡΤ στο πρώτο μέρος της θητείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πρόκειται για μια από τις εκπομπές που θα έπρεπε – και μπορούσε – να δώσει τον βηματισμό με το στίγμα της στο σύνολο της ΕΡΤ.

Μπορεί η απόφαση να βαραίνει τις συγκεκριμένες διοικήσεις, αλλά τα πρόσωπα και οι διοικήσεις επιλέγονται από τους πολιτικούς προϊστάμενους. Και στο τέλος της ημέρας, την – κατά κοινή παραδοχή – αποτυχία πραγματικής αναγέννησης της ΕΡΤ μετά το «μαύρο» δεν την χρεώθηκε ούτε ο Ταγματάρχης, ούτε ο Κωστόπουλος. Την χρεώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσε να αφήσει μια ΕΡΤ διαμάντι ως παρακαταθήκη για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Όταν άρχισαν να γίνονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση από τους Δρόσο και Αρβανίτη, ήταν δυστυχώς αργά. Αξίζει να σημειωθεί πως στον Γιώργο Αυγερόπουλο, επί αυτών των διοικήσεων, είχε προταθεί να αναλάβει εντεταλμένος σύμβουλος προγράμματος στην ΕΡΤ. Ωστόσο ο ίδιος το αρνήθηκε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Υπήρξε όμως συμφωνία να συνεργαστεί ξανά ο «Εξάντας» με την ΕΡΤ. Αυτή η συνεργασία όμως δεν ολοκληρώθηκε καθώς προκηρύχθηκαν εκλογές και οι αποφάσεις της διοίκησης πάγωσαν.

Να το γράψουμε άλλη μία. Η δημόσια τηλεόραση δεν μπορεί να είναι τσιφλίκι καμιάς κυβέρνησης, καμίας φράξιας παραγοντίσκων και πρέπει σαφώς  να υπάρχει συνέχεια. Δεν μπορεί να υπογράφονται συμπαραγωγές με ξένα μέσα και να τις ακυρώνει η κάθε νέα κυβέρνηση δίνοντας την εντύπωση πως είμαστε μπανανία. Θα μου πείτε σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει συνέχεια σε νευραλγικά υπουργεία, θα υπάρχει στη δημόσια τηλεόραση; Θα μπορούσαμε να το διεκδικήσουμε, αλλιώς ας επαναπαυθούμε στο κακό  μας το χάλι.

Θα μπορούσαμε να ελπίζουμε πως η σκόνη που σηκώθηκε με αφορμή την ανάκληση της συμπαραγωγής του AGORA, μπορεί τελικά να αναγκάσει τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ να φέρει στις οθόνες μας τον «Εξάντα»; Η «καλή» πρόθεση, όπως υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της, μένει να αποδειχτεί.