Μία εξαιρετική αναπαράσταση του θρυλικού τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, ανάμεσα στη Γερμανία και την Ουγγαρία, ο οποίος διεξήχθη στις 4 Ιουλίου του 1954, στη Βέρνη της Ελβετίας. Με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο / Μουντιάλ, που διεξάγεται στη Ρωσία, ξαναβλέπουμε μία χαρακτηριστική ταινία για τη διαχρονική σχέση του Κινηματογράφου με τον βασιλιά των σπορ.

Ads

Μουντιάλ 2018

Το Παγκόσμιο Κύπελλο ΦΙΦΑ 2018, είναι ένα διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια και στο οποίο διαγωνίζονται οι εθνικές ομάδες ανδρών των μελών της FIFA. Πρόκειται για το 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Ρωσία από τις 14 Ιουνίου μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Στο τουρνουά συμμετέχουν 32 εθνικές ομάδες, οι οποίες περιλαμβάνουν 31 ομάδες που προέκυψαν μέσω προκριματικών αγώνων και της αυτομάτως προκρινόμενης διοργανώτριας χώρας. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία θα φιλοξενήσει το τουρνουά καθώς και το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα λάβει χώρα στην Ανατολική Ευρώπη. Συνολικά 64 αγώνες θα πραγματοποιηθούν σε 12 γήπεδα, που βρίσκονται σε 11 πόλεις. Ο τελικός θα λάβει χώρα στις 15 Ιουλίου στο στάδιο Λουζνικί της Μόσχας.

Ads

image

Ποδόσφαιρο και Σινεμά

Οι σκηνοθέτες παίρνουν την κάμερα, κατεβαίνουν από την κερκίδα, μπαίνουν στα αποδυτήρια, καταγράφουν καρέ καρέ και αποτυπώνουν με τον πιο ειλικρινή τρόπο τις ιστορίες που έχει να αφηγηθεί ο βασιλιάς των σπορ. Με αφορμή το Μουντιάλ 2018, παρουσιάζουμε χαρακτηριστικές ταινίες μυθοπλασίας, αλλά και τεκμηρίωσης, με αναμφισβήτητο πρωταγωνιστή το ποδόσφαιρο. Η Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr βγαίνει από την σκοτεινή αίθουσα και εισέρχεται στο γήπεδο, παρέα με χαρακτηριστικές ταινίες μυθοπλασίας, αλλά και τεκμηρίωσης.

«Το Θαύμα της Βέρνης» (Das Wunder von Bern / The Miracle of Bern – 2003) του Σένκε Βόρτμαν

image

Το καλοκαίρι του 1954, η Σοβιετική Ένωση στέλνει τους αιχμάλωτους πολέμου πίσω στην πατρίδα τους. Ανάμεσά τους είναι ο πατέρας ενός ήσυχου, 11χρονου αγοριού, που αγαπάει με πάθος το ποδόσφαιρο, του Ματίας. Ο μικρός μένει με τη μητέρα του, τον αδελφό και την αδελφή του, σε μια μικρή πόλη της Δυτικής Γερμανίας. Το αγόρι έχει βρει το υποκατάστατο της πατρικής απουσίας στο πρόσωπο του Γερμανού ποδοσφαιριστή Χέλμουτ Ραν, ο οποίος έχει «υιοθετήσει» τον πιτσιρικά ως μασκότ.

image

Η επιστροφή του Ρίτσαρντ, του πραγματικού πατέρα του Ματίας, σκιάζει την κάποτε ευτυχισμένη οικογένεια. Για τον Ρίτσαρντ, το ποδόσφαιρο είναι κάτι το άχρηστο, όπως και οι αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο που πρόκειται να διεξαχθούν στη Βέρνη, στην Ελβετία. Ο Ματίας, από την άλλη, ονειρεύεται να βρεθεί εκεί μαζί με το είδωλό του, ο οποίος επιλέχθηκε στην εθνική ομάδα της Γερμανίας.

image

Με το πάθος του και το αγωνιστικό του πνεύμα, ο μικρός Ματίας καταφέρνει να αναθερμάνει την αγάπη για ζωή στην καρδιά του πατέρα του. Έτσι, όταν αρχίζει ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ένα μικρό θαύμα αγάπης και γενναιοδωρίας ξεπερνά τα σύνορα και βοηθάει ένα άλλο θαύμα να συμβεί. Τη νίκη του Χέλμουτ Ραν και της γερμανικής ομάδας, που θα μείνει στην ιστορία ως «Το Θαύμα της Βέρνης».

Ο χαρακτηρισμός «θαύμα» που αποδίδει και ο τίτλος της ταινίας στη νίκη της πρώην Δυτικής Γερμανίας με 3-2 επί της Ουγγαρίας δεν μπορεί να κριθεί διόλου υπερβολικός από την καθαρά ποδοσφαιρική σκοπιά του.

Εκείνη η φουρνιά της εθνικής Ουγγαρίας είχε παραμείνει αήττητη μέχρι τον χαμένο αυτό τελικό για σχεδόν τρία ολόκληρα χρόνια και 33 επίσημους αγώνες, έχοντας λάβει τον χαρακτηρισμό της «Aranycsapat», δηλαδή της «Χρυσής Ομάδας»!

image

Πρόκειται για την Ουγγαρία του Πούσκας, του Κότσις, του Χιντεγκούτι, του Τσίμπορ και του Λόραντ. Είναι η ομάδα που είχε ταπεινώσει δύο φορές τους υπερόπτες Άγγλους πριν το Μουντιάλ, αλλά και τους ίδιους τους Δυτικογερμανούς κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Με λίγα λόγια, ήταν το απόλυτο φαβορί της αναμέτρησης.

Η κατάκτηση όμως του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου από την πρώην Δυτική Γερμανία, είχε διττή σημασία καθώς πέρα από την ποδοσφαιρική επικράτηση, συμβόλιζε παράλληλα και το τέλος μίας μακράς περιόδου εσωστρέφειας για τους ηττημένους του Βʼ Παγκοσμίου Πολέμου, έστω και μέσα από μία τόσο απρόσμενη ποδοσφαιρική επιτυχία. Το βίντεο – ντοκουμέντο εκείνης της εποχής που ακολουθεί, μας μεταφέρει στον ιστορικό τελικό της 4ης Ιουλίου του 1954 και μας αποδεικνύει του λόγου το αληθές: