Υπό ανταλλαγή συνθημάτων των δύο πλευρών, ολοκλήρωσε ο Νίκος Μιχαλολιάκος το πρώτο μέρος της απολογίας του και θα επανέλθει και αύριο στο δικαστήριο. Το tvxs ήταν εκεί και κατέγραψε όσα συνέβησαν.

Ads

Εξω από το Εφετείο, εκατοντάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για αντιφασιστική συγκέντρωση

Με περίπου 70 υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής να στέκονται προσοχή κατά την είσοδο του αρχηγού τους στη δικαστική αίθουσα και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ξεκίνησε η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Παρόντες στη δίκη και οι γονείς του δολοφονημένου αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, όπως και ο πατέρας του 27χρονου Σαχζάτ Λουκμάν, που δολοφονήθηκε από μέλη της Χρυσής Αυγής τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου 2013 στα Πετράλωνα.

Ads

Τη στιγμή εισόδου του Ν. Μιχαλολιάκου άρχισαν να ακούγονται από το κοινό που καθότανε στην πλευρά των θυμάτων σφοδρές αποδοκιμασίες. Πολλοί φίλοι και συγγενείς, δε, του Παύλου Φύσσα υποδέχθηκαν τον κατηγορούμενο, κρατώντας χαρτάκια με σημειωμένο επάνω μόνο τον αριθμό έξι, δηλώνοντας έτσι τον χρόνο που έχει συμπληρωθεί από τη δολοφονία του μουσικού.

Μέσα στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα ο κατηγορούμενος ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε την απολογία του, δηλώνοντας αθώος και δίνοντας αμέσως μετά τη θέση του περί πολιτικής σκευωρίας.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, αφού μίλησε για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις για καίρια σημεία της δικογραφίας, με κυρίαρχες εκείνες που αφορούσαν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Για τη ναζιστική ιδεολογία

Η πρόεδρος επανέλαβε δηλώσεις του Νίκου Μιχαλολιάκου με αναφορές σε φάλαγγες και κρεμάλες, ζητώντας του να τοποθετηθεί.

Μιχαλολιάκος: Εδώ ο γιος του Σκουρλέτη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε σε τοίχο το σύνθημα «έναν μεγάλο λάκκο για τον Μιχαλολιάκο».

Πρόεδρος: Έχετε πει «έχω σεβασμό στη ιδεολογία του Χίτλερ. Αν ζούσαν οι ναζί θα ήμασταν μαζί. Είμαστε η σπορά των ηττημένων του ’45. Εκει υπάρχουν νέοι που μιλάνε για εθνικοσοσιαλισμό και κανένας δεν τους σταματάει». Όταν ελέχθησαν αυτά ήσασταν στη Βουλή.

Μιχαλολιάκος: Αυτό με τιμάει γιατί παρά το ότι ήμουν στη Βουλή είχα το θάρρος και τα έλεγα. Όταν λέω ηττημένοι του ’45 μιλάω για τους εθνικιστές. Μας είχαν υποσχεθεί πολλά οι σύμμαχοι. Θέλαμε την Κύπρο τα Δωδεκάνησα. Οχι μόνο δεν μας έδωσαν τίποτα αλλά οι ΗΠΑ και η σοβιετική ένωση οδήγησαν τον λαό μας σε αλληλοσφαγή… Τώρα είμαστε με τους ηττημένους και η Τουρκία έγινε το χαϊδεμένο παιδί.

Πρόεδρος: Δηλαδή οι ηττημένοι ποιοι είναι;

Μιχαλολιάκος: Όλοι οι Έλληνες.

Πρόεδρος: Ναι αλλά λέτε μετά με τους δικούς μας να κατατάσσονται στους ηττημένους

Μιχαλολιάκος: Υπήρχαν ηττημένοι σε όλο τον κόσμο.

Πρόεδρος: Είδαμε σύμβολα ναζιστικά και ναζιστικό χαιρετισμό.

Μιχαλολιάκος: Ο χαιρετισμός δεν ήταν ο επίσημος της XA εγώ χαιρέτησα με αυτό τον τρόπο γιατί τον θεωρώ ελληνικό. Οι κομμουνιστές είχαν τη γροθιά οι εθνικιστές είχαν αυτόν. Και με αποκάλεσαν φασίστα.

Πρόεδρος: Υπάρχει εγκύκλιος που να τους λέτε δεν θα χαιρετάτε έτσι;

Μιχαλολιάκος: Υπάρχουν δεκάδες βίντεο που δεν υπάρχει ο χαιρετισμός.

Πρόεδρος: Και αλλά στα οποία υπάρχει όμως. Σε συναυλία το 2005 που ήσασταν κι εσείς παρών και ο Κασιδιάρης και άλλοι φαίνεται ότι χαιρετάτε όλοι ναζιστικά.

Μιχαλολιάκος: Εμένα αυτή η μουσική δεν μου αρέσει. Το Heavy metal δεν μου αρέσει. Αν είναι να δικαστώ για τις ιδέες μου είμαι υπερήφανος.

Πρόεδρος: Αν δεν θέλετε να απαντήσετε να μας το πείτε.

Μιχαλολιάκος: Αν ήξερα ότι είναι ποινικά κολάσιμο αυτό θα είχα προστατεύσει τον εαυτό μου. Τα σχήματα λόγου είναι ελεύθερα ιδίως όταν δεν προτρέπουν σε πράξεις βίας.

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

«Ένα ξεκάθαρο περιστατικό. Μία ανθρωποκτονία. Έγινε μία συμπλοκή και ο Ρουπακιάς δολοφόνησε έναν άνθρωπο. Το κόμμα δεν έχει καμία σχέση, εγώ δεν έχω καμία σχέση. Ούτε ενέκρινα ούτε εντολή έδωσα. Είναι μυθεύματα αυτά», είπε.

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής υποστήριξε, απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου, ότι έμαθε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, την επομένη αργά το πρωί. Όπως είπε, με το έγκλημα ούτε είχε σχέση το κόμμα και ούτε έπρεπε να αναμειχθεί, καθώς επρόκειτο για μια δολοφονία ενός ανθρώπου από έναν άλλον. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί στον τόπο του εγκλήματος βρίσκονταν και άλλα άτομα πλην του δράστη από την Τοπική της Νίκαιας.

Ερωτηθείς για τον χρόνο που έμαθε το έγκλημα, ο Ν. Μιχαλολιάκος είπε ότι το έμαθε από τη σύζυγό του, που της τηλεφώνησαν και την ενημέρωσαν την επομένη αργά το πρωί. Είπε, επίσης, πως η τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γ. Λαγό γύρω στη μία της επίμαχης νύχτας, αφορούσε άλλο θέμα και ότι ο συγκατηγορούμενός του δεν του ανέφερε τίποτε για όσα είχαν συμβεί ελάχιστη ώρα πριν στο Κερατσίνι.

Πρόεδρος: Εκείνη την ώρα που μιλήσατε ο Γ. Λαγός έχει ενημερωθεί.

Μιχαλολιάκος: Δεν το ξέρω.

Πρόεδρος: Είναι κάπως αξιοπερίεργο. Έχει μάθει για το περιστατικό που είναι πολύ σοβαρό.

Μιχαλολιάκος: Θα πίστευαν, φαίνεται, πως δεν έχει σχέση με το κόμμα και πράγματι δεν είχε σχέση.

Πρόεδρος: Από άτομο του κόμματός του είχε μάθει ο Γ. Λαγός, όχι από την τηλεόραση.

Μιχαλολιάκος: Ζήτησα να ανοίξει το τηλεφωνικό απόρρητο γιατί πιστεύω πως αυτοί που έφεραν εδώ παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα μου και γνωρίζουν πολύ καλά πως είμαι απόλυτα αθώος.

Ερωτηθείς για την παρουσία μελών της Τοπικής Νίκαιας στον τόπο του εγκλήματος, ο Ν. Μιχαλολιάκος είπε πως δεν μπορεί να γνωρίζει, τονίζοντας πως ο ίδιος ούτε εντολή έδωσε ούτε ανάμειξη είχε.

Αναφερόμενος, μετά από ερώτηση της προέδρου, στη φράση του, το 2015, περί ανάληψης πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία του μουσικού, ο κατηγορούμενος απάντησε πως είχε την έννοια «του πολιτικού κόστους που εκόντες άκοντες είχαμε χρεωθεί». Ανέφερε, δε, όπως ακούστηκε και από άλλους κατηγορούμενους πρώην βουλευτές: «Η ΝΔ είχε πολιτική ευθύνη για τον Τεμπονέρα;». Μάλιστα, ο Ν. Μιχαλολιάκος συμπλήρωσε: «Και για το Μάτι ακόμα. Είπε ο Τσίπρας πως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη. Αυτό σημαίνει πως το έκαψε;».

Για την επίθεση στους αλιεργάτες και το ΠΑΜΕ

Συνεχίζοντας την κατάθεση του ο Νίκος Μιχαλιολιάκος χαρακτήρισε σχήματα λόγου όλες τις δηλώσεις που έχει κάνει και τον ενοχοποιούν, ενώ τους εμπλεκόμενους στις διάφορες επιθέσεις τους χαρακτηρίζει υπαλλήλους των γραφείων και όχι του κόμματος.

Για το θέμα των αλιεργατών υποστήριξε ότι τον διαβεβαίωσαν ότι δεν έχει σχέση η Χρυσή Αυγή.

Μιχαλολιάκος: Αν μου πεις που είναι το Πέραμα δεν ξέρω να πάω τι όφελος θα είχε η Χρυσή Αυγή από αυτό; Για το ΠΑΜΕ πληροφορήθηκα ότι ήταν μια τυχαία συνάντηση και συμπλοκή.

Πρόεδρος: Είχαμε τραυματισμούς;

Μιχαλολιάκος: Και από τις δυο πλευρές.

Πρόεδρος: Είχατε δώσει συνέντευξη στην ΕΡΤ και καταδικάσατε. Εσείς δεν φροντίσατε να επιδείξετε ποιες είναι οι ενδεδειγμένες συμπεριφορές;

Μιχαλoλιάκος: Ο τρόπος που ρωτάτε υποκρύπτει ότι θεωρείτε ότι έχω ευθύνη και δεν το δέχομαι. Ευθύνεται η ΝΔ για την καταδίκη του Γεωργιάδη για παιδεραστία ή η Γεννηματά για άλλα;

Για το καταστατικό του κόμματος

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, το καταστατικό που είχε η Χρυσή Αυγή πριν από το 2012 ήταν ένα λιτό κείμενο του 1992 που αφορούσε την ιδεολογία και την πολιτική του κόμματος. Πάνω σε αυτό, όπως είπε, και με δείγμα τα καταστατικά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κατάρτισαν το 2012 εκείνο που κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο, καθώς το παλαιότερο δεν προέβλεπε κάποια πράγματα, όπως την είσοδο του κόμματος στη Βουλή και επομένως κρατικών επιχορηγήσεων κ.ά. Ο Ν. Μιχαλολιάκος αρνήθηκε το καταστατικό που αναφέρεται σε ναζιστικού τύπου δομή της Χρυσής Αυγής, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, χαρακτηρίζοντάς το ένα «ανόητο ανερμάτιστο κείμενο» που δεν τους αφορούσε. Στις επισημάνσεις της προέδρου ότι, εφόσον δεν τους αντιπροσώπευε και δεν το αναγνώριζαν, θα έπρεπε να έχουν προβεί σε διαψεύσεις όταν είχαν δημοσιευθεί στην «Ελευθεροτυπία» αποσπάσματά του, ο κατηγορούμενος απάντησε πως «αν έπρεπε να απαντάμε σε όλα, θα έπρεπε να είχαμε τότε επιτελείο 100 ανθρώπων. Μέχρι το 2012, η Χρυσή Αυγή δεν είχε κανέναν υπάλληλο».

Πρόεδρος: Ναι, όμως, το συγκεκριμένο καταστατικό σας έδινε ιδεολογία εθνικοσοσιαλιστική, θα έπρεπε να το έχετε διευκρινίσει με διαψεύσεις.

Μιχαλολιάκος: Το διευκρινίσαμε από το 1992 και μετά. Ξεκαθαρίσαμε πως η ιδεολογία μας είναι εθνικιστική.

Για Μπαλτάκο, Σαμαρά, Βορίδη

Αναφερόμενος στον Μάκη Βορίδη, ο Ν. Μιχαλολιάκος δήλωσε:  «Το 1985 με διαδέχθηκε ο Βορίδης στην ΕΠΕΝ. Μέλος είχε σκοτώσει αριστερό αλλά δεν κατηγορήθηκε ο Βορίδης. Το 1993 χαρακώθηκε μια φοιτήτρια με αγκυλωτό σταυρό».

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής στη συνέχεια απαρίθμησε επιλεκτικά περιπτώσεις που κατηγορήθηκε η Χρυσή Αυγή και δεν αποδείχτηκε η ενοχή της. Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι για το πρώτο συνέδριο της Χρυσής Αυγής παραχωρήθηκε η αίθουσα του Ηλέκτρα Παλλάς που ανήκε στην Αρχιεπισκοπή. Ήταν δωρεά του μακαριστού Χριστοδούλου.

Κατόπιν αναφέρθκε στον Τάκη Μπαλτάκο: «Τον γενικό γραμματέα της ΝΔ Μπαλτάκο τον γνώριζα από το 73. Ήμασταν μαζί σε οργανώσεις κι έτσι είχα το θάρρος συνομιλιών μαζί του. Όσα ελέχθησαν είναι απολύτως αληθή και μου τα επιβεβαίωσε κι ο Μπαλτάκος και προκαλεί απορία που δεν τον κάλεσαν να καταθέσει. Πως θα έκαναν έρευνα στον γγ της κυβερνήσεως Σαμαρά επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Μια μέρα πριν τη δολοφονία Φύσσα ο Βορίδης έκανε δηλώσεις που μιλούσαν για εγκληματική οργάνωση. Ο Βορίδης που ήταν από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής σκευωρίας του Μαξίμου. Ο Σαμαράς το 2013 στο Mega είπε: «μπορούσα να πάρω ένα τηλέφωνο και να πω παρακαλώ κρατήστε τους στη φυλακή». Τελικά είδαμε να συμβαίνει αυτό. Έφτασε στη Βουλή και δεν λέχθηκε συνομιλία του Σαμάρα που ζητάει να πιάσουν βουλευτές. Ακριβώς αυτό. Είδαν τις δημοσκοπήσεις και έστησαν κατηγορητήριο».

Πρόεδρος: Για ποιον λόγο απέδιδαν στη Χρυσή Αυγή τα εγκλήματα που αναφέρατε;

Μιχαλολιάκος: Η αριστερά πολεμά τα εθνικιστικά κινήματα. Είναι παγκόσμιο το φαινόμενο. Θέλω να δηλώσω αθώος καθώς πρόκειται για πολιτική σκευωρία και πολιτική στόχευση 25 χρόνων. Εγκληματική οργάνωση δεν υπάρχει. Όσον αφορά την ιδεολογία δηλώνουμε από το 1992 εθνικιστές και όχι ναζιστές και είμαι εδώ για να υπερασπιστώ όχι μόνο τον εαυτό μου αλλά εκατοντάδες οπαδούς που μετά την στόχευση φτάσανε εδώ. Μας φέρθηκαν σαν κοινούς εγκληματίες.

Ένταση στο τέλος

Ένταση επικράτησε μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου στο τέλος της απολογίας του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, όταν ακούστηκε η λέξη δολοφόνοι προς τους Χρυσαυγίτες από την πλευρά που καθόταν η οικογένεια του Παύλου Φύσσα. Στη συνέχεια άρχισε να ακούγεται το σύνθημα «ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί». Σημειώνεται ότι υπήρχαν διαμαρτυρίες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας από το ακροατήριο καθώς είχαν κλείσει τα μεγάφωνα της αίθουσας με αποτέλεσμα οι παρευρισκόμενοι να μην ακούνε καθόλου καλά.