Απολογείται αυτή την ώρα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο γενικός γραμματέας της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος. Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν είναι για ένταξη, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Αντιφασιστική πορεία πραγματοποιήθηκε προς το δικαστήριο ενώ αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο. 

Ads

Στο Εφετείο τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια τόσο εντός όσο και εκτός της δικαστικής αίθουσας, η οποία ήδη από νωρίς έχει γεμίσει ασφυκτικά. Παρούσα στη δίκη είναι η μητέρα του δολοφονημένου αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, Μάγδα, ενώ το παρόν δίνει και ο πατέρας του 27χρονου Σαχζάτ Λουκμάν που δολοφονήθηκε από μέλη της Χρυσής Αυγής τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου 2013 στα Πετράλωνα.

Η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου: 

Ένταση επικράτησε μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου στο τέλος της απολογίας του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, όταν ακούστηκε η λέξη δολοφόνοι προς τους Χρυσαυγίτες από την πλευρά που καθόταν η οικογένεια του Παύλου Φύσσα. Στη συνέχεια άρχισε να ακούγεται το σύνθημα «ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί». Σημειώνεται ότι υπήρχαν διαμαρτυρίες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας από το ακροατήριο καθώς είχαν κλείσει τα μεγάφωνα της αίθουσας με αποτέλεσμα οι παρευρισκόμενοι να μην ακούνε καθόλου καλά.

12. 30Για τη ναζιστική ιδεολογία 

Ads

Η πρόεδρος επαναλαμβάνει δηλώσεις του Νίκου Μιχαλολιάκου με αναφορές σε φάλαγγες και κρεμάλες. 

Μιχαλολιάκος: Εδώ ο γιος του Σκουρλέτη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε σε τοίχο το σύνθημα «έναν μεγάλο λάκκο για τον Μιχαλοκιακο»

(Χειροκρότημα από κοινό. Αντιδράσεις από οπαδούς της Χρυσής Αυγής)

Πρόεδρος: Έχετε πει «έχω σεβασμό στη ιδεολογία του Χίτλερ. Αν ζούσαν οι ναζί θα ήμασταν μαζί. Είμαστε η σπορά των ηττημένων του ’45. Εκει υπάρχουν νέοι που μιλάνε για εθνικοσοσιαλισμό και κανένας δεν τους σταματάει». Όταν ελέχθησαν αυτά ήσασταν στη Βουλή

Μιχαλολιάκος: Αυτό με τιμάει γιατί παρά το ότι ήμουν στη Βουλή είχα το θάρρος και τα έλεγα. Όταν λέω ηττημένοι του ’45 μιλάω για τους εθνικιστές. Μας είχαν υποσχεθεί πολλά οι σύμμαχοι. Θέλαμε την Κύπρο τα Δωδεκάνησα. Οχι μόνο δεν μας έδωσαν τίποτα αλλά οι ΗΠΑ και η σοβιετική ένωση οδήγησαν τον λαό μας σε αλληλοσφαγή… Τώρα είμαστε με τους ηττημένους και η Τουρκία έγινε το χαϊδεμένο παιδί. 

Πρόεδρος: Δηλαδή οι ηττημένοι ποιοι είναι;

Μιχαλολιάκος: Όλοι οι Έλληνες

Πρόεδρος: Ναι αλλά λέτε μετά με τους δικούς μας να κατατάσσονται στους ηττημένους

Μιχαλολιαάκος: Υπήρχαν ηττημένοι σε όλο τον κόσμο

(Γέλια)

Ο εθνικός μας ύμνος περιέχει αποσπάσματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν βίαια. Θα τον αρνηθούμε; Το ίδιο και ο ύμνος της Γαλλίας

image

12.15 Για την επίθεση στους αλιεργάτες και το ΠΑΜΕ

Συνεχίζοντας την κατάθεση του ο Νίκος Μιχαλιολιάκος χαρακτηρίζει σχήματα λόγου όλες τις δηλώσεις που έχει κάνει και τον ενοχοποιούν, ενώ τους εμπλεκόμενους στις διάφορες επιθέσεις τους χαρακτηρίζει υπαλλήλους των γραφείων και όχι του κόμματος. 

Μιχαλολιάκος: Για το θέμα των αλιεργατών με διαβεβαίωναν άπαντες ότι δεν έχει σχέση η Χρυσή Αυγή. Δεν υπήρχαν ούτε γραφεία ούτε τίποτα. Αν μου πεις που είναι το Πέραμα δεν ξέρω να πάω τι όφελος θα είχε η Χρυσή Αυγή από αυτό; Για το ΠΑΜΕ πληροφορήθηκα ότι ήταν μια τυχαία συνάντηση και συμπλοκή. 

Προεδρος: Είχαμε τραυματισμούς;

Μιχαλολιάκος: Και από τις δυο πλευρές

Προεδρος: Είχατε δώσει συνέντευξη στην ΕΡΤ και καταδικάσατε. Εσείς δεν φροντίσατε να επιδείξετε ποιες είναι οι ενδεδειγμένες συμπεριφορές;

Μιχαλoλιάκος: Ο τρόπος που ρωτάτε υποκρύπτει ότι θεωρείτε ότι έχω ευθύνη και δεν το δέχομαι. Ευθύνεται η ΝΔ για την καταδίκη του Γεωργιάδη για παιδεραστία ή η Γέννηματα για αλλά;

Προεδρος: Υπάρχουν συνομιλίες την επόμενη μέρα του Τζεβελέκου με Λαγό . Ο Λαγός συμβουλεύει αν κληθείς πες ότι τον Ρουπακιά δεν τον ξέρεις. Την ακούσατε τη συνομιλία ήσασταν παρόν;

Μιχαλολιάκος: Οχι δεν την θυμάμαι. Εγω ήμουν της άποψης να εμφανιστούν άπαντες να μην αποκρύψει κανείς τίποτα όλα να βγουν στο φως.

Προεδρος: Τον Αποστόλου τον γνωρίζετε; Ο Αποστολου λέει ότι αν θέλεις κάτι πρέπει να το πεις στο Γιάννη κι εκείνος στον μεγάλο κι αν ο μεγάλος πει εντάξει.

Μιχαλολιάκος: Φατσικώς μόνο

Πρόεδρος: Τον είχατε συναντήσει;

Μιχαλολιάκος: Μια φορά στα γραφεία του Πειραιά

Πρόεδρος: Για το θέμα της πειθαρχίας;

Μιχαλολιάκος: Πειθαρχία και Ελλάδα είναι δυο θέματα αντίθετα. Ειναι η φύση του λαού.

Πρόεδρος: Το κόμμα έλεγε στα μέλη να μην αντιδρούν

Μιχαλολιάκος: Σχήμα λόγου ήταν για εντυπωσιασμό

Μιχαλολιάκος: Να ξεκαθαρίσω ο εθνικισμός δεν έχει διεθνιστικό χαρακτήρα. Ειμαι εθνικιστής Έλληνας δεν έχουμε σχέση με τον γερμανικό εθνικισμό τον οποίο πολέμησαν οι Έλληνες.

Πρόεδρος: Είδαμε σύμβολα ναζιστικά και ναζιστικό χαιρετισμό.

Μιχαλολιάκος: Ο χαιρετισμός δεν ήταν ο επίσημος της XA εγώ χαιρέτησα με αυτό τον τρόπο γιατί τον θεωρώ ελληνικό. Οι κομμουνιστές είχαν τη γροθιά οι εθνικιστές είχαν αυτόν. Και με αποκάλεσαν φασίστα.

Πρόεδρος: Υπάρχει εγκύκλιος που να τους λέτε δεν θα χαιρετάτε έτσι;

Μιχαλολιάκος: Υπάρχουν δεκάδες βίντεο που δεν υπάρχει ο χαιρετισμός

Πρόεδρος: Και αλλά στα οποία υπάρχει όμως

Πρόεδρος: Σε συναυλία το 2005 που ήσασταν κι εσείς παρών και ο Κασιδιάρης και άλλοι φαίνεται ότι χαιρετάτε όλοι ναζιστικά

Μιχαλολιάκος: Εμένα αυτή η μουσική δεν μου αρέσει

(Γέλια )

Μιχαλολιάκος: Το Heavy metal δεν μου αρέσει. Αν είναι να δικαστώ για τις ιδέες μου είμαι υπερήφανος

Πρόεδρος: Αν δεν θέλετε να απαντήσετε να μας το πείτε

Μιχαλολιάκος: Αν ήξερα ότι είναι ποινικά κολάσιμο αυτό θα είχα προστατεύσει τον εαυτό μου. Τα σχήματα λόγου είναι ελεύθερα ιδίως όταν δεν προτρέπουν σε πράξεις βίας.

Μιχαλολιάκος: Ο Ψαρρας με καταδιώκει χρόνια χρηματοδοτούμενος από το γερμανικό ινστιτούτο για να κάνει τα βιβλία του. Κάποιοι αν δεν ήταν η XA δεν θα είχαν να φάνε

Για τη δολοφονία Φύσσα ενημέρωσαν τη γυναίκα μου αργά το πρωί κι εκείνη μου το είπε. Μετά πήγα στη Βουλή 

Πρόεδρος: Ο Λαγός ήταν μαζί σας;

Μιχαλολιάκος: Δεν θυμάμαι 

Πρόεδρος: Από τις κλήσεις προκύπτει ότι όταν μίλησε ο Λαγός μαζί σας είχε ενημερωθεί από άνθρωπο του κόμματος.  

Μιχαλολιάκος: Ζήτησα από τον ανακριτή να γίνει άρση απορρήτου για να αποδειχθεί ότι ο Λαγός δεν με ενημέρωσε. 

Πρόεδρος: Με ποιους ήρθατε σε επαφή μετά; 

Μιχαλολιάκος: Με τους βουλευτές στη Βουλή. Είχα προσωπική μαρτυρία στελέχους της ΝΔ που έλεγε θα σας προφυλακίσουν. Ναι προσπαθούσαμε να προστατεύσουμε το κόμμα. Εγώ ήξερα ότι δεν είχε σχέση το κόμμα. 

Πρόεδρος: Άρα η ανθρωποκτονία έχει σχέση με τι; 

Μιχαλολιάκος: Με την ανθρωποκτονία ενός ανθρώπου που δολοφόνησε έναν άλλο. 

(Γέλια στο ακροατήριο) 

Μιχαλολιάκος: Πιστεύω ότι δεν έπρεπε το κόμμα να αναμιχθεί σε αυτή την υπόθεση εγώ δεν είχα καμία σχέση. 

Πρόεδρος: Όμως είστε ο γγ γραμματέας του κόμματος. Μάθατε κάποια ενέργεια; Ας πούμε ότι πήγαν να σας εμπλέξουν εσείς κάνατε κάτι;

Μιχαλολιακός: Από που; Από τις φυλακές Κορυδαλλού; Απομακρύναμε τον Πατέλη. Όλα  αυτά είναι σκευωρία τα είχε πει ο Βορίδης πριν το έγκλημα αυτά. 

Πρόεδρος: Διαγραφές δεν έγιναν.  

Μιχαλολιάκος: Μα διαγραφές γίνονται σε μέλη. Η οργάνωση της Νίκαιας ήταν η νεότερη δεν τα ξέραμε. 

Πρόεδρος: Ο Λαγός είπε στον Πατέλη «γνώμη μου ότι μένεις»

Μιχαλολιάκος: Δεν ξέρω γιατί του το ‘πε. Ήταν φίλος του; Ήθελε να τον παρηγορήσει; Σταμάτησε να είναι υπάλληλος στο γραφείο μέλος δεν ήταν. 

Για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία Φύσσα: 

Ήταν ρητορικό σχήμα αυτό που είπα ότι αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας. Σας ερωτώ είχε πολιτική ευθύνη η ΝΔ για την δολοφονία Τεμπονέρα; Ο Τσίπρας είπε αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για το Μάτι, τι σημαίνει; Ότι τους έκαψε ο ίδιος; Οι δημοσιογράφοι έκοψαν μια φράση και παραποίησαν τα λεγόμενα μου. Αυτή είναι σταλινική λογοκρισία. 

Πρόεδρος: Τι σας έκανε να κάνετε 2 χρόνια μετά αυτή τη δήλωση; 

Μιχαλολιάκος: Ήταν σχήμα λόγου. Ο Χατζηνικολάου διευκρίνισε την άλλη μέρα ότι μιλούσα για πολιτική ευθύνη.

Βίντεο από την αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο:

11.30 – Για το καταστατικό

Το πρώτο καταστατικό μας είναι το 92. Μέχρι το 2009 όσοι ήρθαν ήταν ιδεολόγοι. Το 90 – 92 έγινε μεγάλο ξεκαθάρισμα. Κάποιοι ήθελαν τη Χρυσή Αυγή ένα κλειστό κλαμπ που να έρχονται ανώνυμα για να μην κατηγορηθούν στην προσωπική τους ζωή. Είπανε ότι ήμουν πλούσιος. Ξέρετε τι ΕΝΦΙΑ πλήρωνα; 76 ευρώ. 

Πρόεδρος: Αποσπάσματα ενός πρώτου καταστατικού φαίνεται να έχουν δημοσιευθεί στην «Ε» τον Δεκέμβριο του ’90 και στη συνέχεια το ’98. Η ιστορία ξεκίνησε νωρίτερα με δημοσιογράφο – σχολιαστή τον Ιανουάριο του ’88. Το περιοδικό σας απάντησε στο άρθρο εκείνο. 

Μιχαλολιάκος: Την έχω υπογράψει εγώ την απάντηση; Εγώ δεν ασχολιόμουν με το περιοδικό της Χρυσής Αυγής, ούτε με τον σχολιαστή. 

Πρόεδρος: Ποιος ασχολιόταν με το περιοδικό της Χρυσής Αυγής; Εσείς δεν είχατε λόγο;

Μιχαλολιάκος: Όχι. Είναι καταστατικό εγκληματικής οργανώσεως αυτό; Ένα παράλογο κείμενο είναι. 

Πρόεδρος: Είναι λίγο περίεργο να έχετε ένα καταστατικό, να βγαίνει στην Ελευθεροτυπία, και δεν βγήκε κανένας να απαντήσει να πει ότι δεν είναι το καταστατικό σας. Εσείς λέτε ότι δεν παρακολουθούσατε. 

Μιχαλολιάκος: Ήταν ένα κείμενο αδιάφορο 

Πρόεδρος: Γιατί δεν διαψεύσατε να πείτε ότι δεν είναι δικά μας αυτά τα κείμενα;

Μιχαλολιάκος: Αυτό έγινε το ’92 στο συνέδριο μας

Πρόεδρος: Το ’90 δεν βρέθηκε κάποιος να πει ότι δεν είναι δικά σας αυτά τα κείμενα;

Μιχαλολιάκος: Η Χρυσή Αυγή μέχρι το 2012 δεν είχε ούτε έναν υπάλληλο. Ποιος να το κάνει. Δεν μπορούσαμε να απαντάμε. 

Πρόεδρος: Όμως αυτό μιλούσε για μια ιδεολογία εθνικοσοσιαλιστική 

Μιχαλολιάκος: Από το ’92 και μετά αυτό φάνηκε. Τι να κάνουμε; Να κάνουμε αγωγές; Δημοσιεύματα υπήρχαν πολλά.

Η Μάγδα Φύσσα στο ακροατήριο: 

image

10.27 – Για Μπαλτάκο, Σαμαρά, Βορίδη

Το 85 με διαδέχθηκε ο Βορίδης στην ΕΠΕΝ. Μέλος είχε σκοτώσει αριστερό αλλά δεν κατηγορήθηκε ο Βορίδης. Το 93 χαρακώθηκε μια φοιτήτρια με αγκυλωτό Σταυρό. Έγιναν διαδηλώσεις να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου. Ο ιατροδικαστής απέδειξε ότι ήταν τατουάζ. Η είδηση θάφτηκε.

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής στη συνέχεια απαριθμεί επιλεκτικά περιπτώσεις που κατηγορήθηκε η Χρυσή Αυγή και δεν αποδείχτηκε η ενοχή της. Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι για το πρώτο συνέδριο της Χρυσής Αυγής παραχωρήθηκε η αίθουσα του Ηλέκτρα Παλλάς που ανήκε στην Αρχιεπισκοπή. Ήταν δωρεά του μακαριστού Χριστοδούλου. 

Κατόπιν αναφέρεται στον Τάκη Μπαλτάκο: Τον γενικό γραμματέα της ΝΔ Μπαλτάκο τον γνώριζα από το 73. Ήμασταν μαζί σε οργανώσεις κι έτσι είχα το θάρρος συνομιλιών μαζί του. Όσα ελέχθησαν είναι απολύτως αληθή και μου τα επιβεβαίωσε κι ο Μπαλτάκος και προκαλεί απορία που δεν τον κάλεσαν να καταθέσει. Πως θα έκαναν έρευνα στον γγ της κυβερνήσεως Σαμαρά επί κυβερνήσεως Σαμαρά. 

Μια μέρα πριν τη δολοφονία Φύσσα ο Βορίδης έκανε δηλώσεις που μιλούσαν για εγκληματική οργάνωση. Ο Βορίδης που ήταν από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής σκευωρίας του Μαξίμου Ο σαμαράς το 13 στο Mega είπε: «μπορούσα να πάρω ένα τηλέφωνο και να πω παρακαλώ κρατήστε τους στη φυλακή». Τελικά είδαμε να συμβαίνει αυτό. Έφτασε στη Βουλή και δεν λέχθηκε συνομιλία του Σαμάρα που ζητάει να πιάσουν βουλευτές. Ακριβώς αυτό.

Είδαν τις δημοσκοπήσεις και έστησαν κατηγορητήριο. Η ΝΔ μετά τις εκλογές δεν μιλάει για καθυστερήσεις και αυτό δείχνει τον δόλο. 

Ο Κυρανάκης το ομολογεί σε δηλώσεις του ότι η κυβέρνηση Σαμάρα έβαλε στη φυλακή τη Χρυσή Αυγή. Όχι η δικαιοσύνη. 

Πρόεδρος: Για ποιον λόγο απέδιδαν στη Χρυσή Αυγή τα εγκλήματα που αναφέρατε; 

Μιχαλολιάκος: Η αριστερά πολεμά τα εθνικιστικά κινήματα. Είναι παγκόσμιο το φαινόμενο. 
Στην υπόθεση Καζάκου πάλι εμάς κατηγόρησαν. Μέχρι κι ο πατέρας του είπε ναι τους σκότωσε αλλά Χρυσαυγίτης δεν είναι. 

10.10 – Θέλω να δηλώσω αθώος καθώς πρόκειται για πολιτική σκευωρία και πολιτική στόχευση 25 χρόνων. Η ιδέα της δικαιοσύνης γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα και μου δίνει τη δυνατότητα να πω ότι δεν πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και υπάρχουν. Διορίζεται η ηγεσία της δικαιοσύνης από την εκάστοτε εξουσία ενώ θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητη Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας κάθεται σε εδώλιο πολιτικός αρχηγός για πράξεις οπαδού του κόμματος. Ένας οπαδός του Σαλβίνι πυροβόλησε εναντίον λαθρομεταναστών αλλά δεν κατηγορήθηκε ο Σαλβίνι και για πράξεις καταδικαστέες.  

Εγκληματική οργάνωση δεν υπάρχει. Όσον αφορά την ιδεολογία δηλώνουμε από το 92 εθνικιστές και όχι ναζιστές και είμαι εδώ για να υπερασπιστώ όχι μόνο τον εαυτό μου αλλά εκατοντάδες οπαδούς που μετά την στόχευση φτάσανε εδώ. Ξημερώματα με μαύρα τεθωρακισμένα τζιπ και κάμερες από τηλεοπτικά κανάλια που γνώριζαν την μυστική επιχείρηση με συνέλαβαν. Ήταν επιχείρηση σοκ και δέος παραβιάζοντας κάθε αρχή. Μας φέρθηκαν σαν κοινούς εγκληματίες. Ήταν ένα τηλεοπτικό σόου για να πουν στον κόσμο μην πάτε με αυτούς. 

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος κατά την απολογία του: 

image

Η Μάγδα Φύσσα στη δικαστική αίθουσα:

image

Εικόνες και βίντεο από την αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο: 

image

image

image