Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στην ομιλία του στη Βουλή, απάντησε στην κριτική που γίνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και τη ΔΗΣΥ με έγγραφα φωτιά που αποδεικνύουν πως η ΝΔ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αποδεχτεί το όνομα «Μακεδονία» για χρήση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και παράλληλα διεξήγαγαν μυστική διπλωματία διερευνώντας μάλιστα το σενάριο στο ζήτημα της ονομασίας να επιλυθεί μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη συνέχεια η Ελλάδα να επικαλεστεί αυτήν την απόφαση και να την εφαρμόσει, ώστε να αποφευχθούν αντιδράσεις. 

Ads

Σε όσους κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «φέρνει τετελεσμένα» στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς τόνισε πως δεν λένε «σε αυτά τα 27 χρόνια, ή πιο σωστά στα 70 τελευταία χρόνια, πόσα τετελεσμένα φτιάχτηκαν γύρω από αυτό το θέμα». Έθεσε μάλιστα ερωτήματα, όπως: «Τετελεσμένα δεν θα έχουν από αυτή τη συμφωνία οι γείτονες μας; Δηλαδή είναι μικρό πράγμα να αλλάζει αυτή η χώρα το όνομά της; Είναι μικρό πράγμα να αλλάζει το Σύνταγμά της;» Και πρόσθεσε: «Θα κάνουν τις δύο μέγιστες πράξεις για την ταυτότητά τους και μετά εμείς θα επικυρώσουμε».

Ο Ν. Κοτζιάς, αναφερόμενος στο θέμα του συμβιβασμού στη διαπραγμάτευση, είπε ότι δεν γίνεται μία διεθνής συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς, εκτός κι αν έχεις κερδίσει πόλεμο. Ρώτησε μάλιστα τη Νέα Δημοκρατία εάν έχει κάνει ποτέ σοβαρές διαπραγματεύσεις, εξηγώντας ότι «η μόνη σοβαρή διαπραγμάτευση που μπορείς να κάνεις είναι η διαπραγμάτευση πακέτο»: «Θα δώσεις αυτό για το οποίο καίγεται ο άλλος περισσότερο από σένα και θα σου δώσει αυτό για το οποίο καίγεσαι περισσότερο εσύ». Υπενθύμισε δε ότι η παρούσα διαπραγμάτευση στηρίζεται «σε αυτό που βρήκαμε μπροστά μας» και απευθυνόμενος στη ΝΔ είπε: «μην μας κατηγορείται για τα δικά σας τετελεσμένα».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε επίσης στη συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913, όταν το Μακεδονικό χωρίστηκε σε 4 περιοχές, εφιστώντας την προσοχή στον αναθεωρητισμό. «Όποιος θέλει και νομίζει ότι αυτή η διεθνής συνθήκη δεν είναι ορθή να το πει στα ίσια: θέλουμε ανατροπή του διεθνούς δικαίου», «διότι όλα τα άλλα είναι προπαγάνδα χωρίς αρχή και τέλος» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ads

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε στη συνέχεια το φαινόμενο του παραλληλισμού των ίδιων επιχειρημάτων μεταξύ της σκοπιανής και της ελληνικής αντιπολίτευσης. Κατηγόρησε δε την αντιπολίτευση ως «μία συμμαχία της άρνησης». Είναι, είπε, «η ίδια παράταξη που θεωρούσε την Ελλάδα ψωροκώστενα και φοβάται να κάνει μία διεθνή συμφωνία γιατί τάχα κινδυνεύουμε να τα χάσουμε όλα. Όχι, η διεθνής συμφωνία είναι πρόοδος. Είναι πολύ καλύτερα από την κατάσταση που βρήκαμε. Η ΝΔ στο διάστημα που γινόντουσαν οι διαπραγματεύσεις για το σκοπιανό κυβέρνησε 10 χρόνια, με επτά υπουργούς, και ακόμα και σήμερα δεν μας λένε τη θέση τους». «Ποια είναι η θέση σας;» ρώτησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο Ν. Κοτζιάς και πρόσθεσε: «Ντρέπεστε γι’ αυτά που κάνατε και δεν τα λέτε; Γιατί δεν μας δώσατε τον κατάλογο των ονομάτων που υποστηρίζατε; Μήπως μερικοί απο εσάς δεν ξέρουνε, μιλάνε για μυστική διπλωματία και αγνοούνε τη διπλωματία του κόμματός τους ή απλώς είναι τα κολπάκια, όπως είπε κάποιος;»

Ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε στη συνέχεια στις «στιγμές καλής διπλωματίας, όπως έκανε ο Καραμανλής στο Βουκουρέστι», αλλά και στις «στιγμές κακής διπλωματίας, όπως τα επτά χρόνια που η Ελλάδα διαπραγματευόταν το όνομα “Μακεδονία-Σκόπια” ως διεθνές όνομα και ως εσωτερικό όνομα της χώρας αυτής το σκέτο “Μακεδονία”» . «Και είναι η συνέχεια της διαπραγμάτευσης που έγινε στα 18 – 20 χρόνια διαπραγματεύσεων όπου δεν υπήρχε erga omnes» τόνισε επισημαίνοντας ότι πουθενά η ΝΔ δεν επέβαλε στη διαπραγμάτευση «το erga omnes να είναι και για εσωτερική χρήση». «Και το χειρότερο», πρόσθεσε, «είναι ότι όταν σε αυτά τα εφτά χρόνια δεχόντουσαν το εσωτερικό όνομα “Μακεδονία”, τι παράγωγο δεχόντουσαν αυτοί που ζητάνε τα παράγωγα, και οι επιθετικοί προσδιορισμοί να μοιάζουν με την ονομασία του κράτους;». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Αφού δεχόσασταν να λέγεται Δημοκρατία της Μακεδονίας αυτό το κράτος, πώς θα λεγόντουσαν οι κάτοικοι τους;»

Αναφερόμενος λοιπόν στα διαπραγματευτικά πεπραγμένα της ΝΔ, ο υπουργός Εξωτερικών με την άδεια του Ανωτάτου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ κατέθεσε στη Βουλή απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε η ΝΔ για το Σκοπιανό.

Η απάτη με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ιδιαίτερα ηχηρή ήταν η αποκάλυψή του απαντώντας στις κατηγορίες της ΝΔ και της ΔΗΣΥ περί μυστικής διπλωματίας. Μέσω εγγράφου αποκαλύπτεται πως υπήρξε μια διαπραγμάτευση που έγινε χωρίς να τη γνωρίζει ουδείς, ούτε καν το τότε υπουργικό συμβούλιο. Όπως κατήγγειλε εκαλείτο τότε να πάει ο διαπραγματευτής της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να πει ότι η Αθήνα σχετικά με το όνομα «συμφωνεί αλλά δεν το αντέχει να το πει δημόσια» και ζητούσε μετά να το επικαλεστεί η ελληνική κυβέρνηση ως τετελεσμένη απόφαση του ΟΗΕ. Δεν αποκάλυψε, πάντως, πια κυβέρνηση έκανε αυτή τη διαπραγμάτευση προαναγγέλλοντας ότι θα αποκαλύψει το σχετικό έγγραφο κατά την ψήφιση της συμφωνίας Ελλάδας – ΠΓΔΜ στη Βουλή.

Η ΝΔ είχε πει «ναι» στο Βόρεια Μακεδονία

Ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε επίσης ότι το όνομα Βόρεια Μακεδονία που επικρίνει σήμερα η ΝΔ ήταν ένα από αυτά που είχε αποδεχτεί στο παρελθόν και μάλιστα «το καλύτερο». Μάλιστα, κατέθεσε, τηλεγράφημα του 2009 όπου η τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη απαντούσε στον Μάθιου Νίμιτς ότι «ασφαλώς και αξίζει το Βόρεια Μακεδονία». «Το επιλέξατε εσείς και τώρα δημιουργεί προβλήματα;» ρώτησε τη ΝΔ καταχειροκροτούμενος ο υπουργός Εξωτερικών.

Για την Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα

Από τα έγγραφα προκύπτει πως οι ελληνικές κυβερνήσεις ουδέποτε είχαν θέσει ζήτημα για τους όρους “Μακεδονόνας” και “Μακεδονική γλώσσα”, έχοντας αποδεχθεί πως αυτοί θα χρησιμοποιηθούν, ενώ ήδη χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες σε διεθνές επίπεδο. Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η συμφωνία αποδέχεται τη μακεδονική ιθαγένεια και όχι τη μακεδονική εθνότητα,όπως ισχυρίζονται κάποιοι. «Η συμφωνία δεν λέει εθνότητα αλλά ιθαγένεια» είπε και την αντιπαρέβαλε με αποφάσεις του ΟΗΕ, όπως για παράδειγμα του 2001, που αποκαλεί τους πολίτες της ΠΓΔΜ Μακεδόνες. «Το 2001 κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ;» διερωτήθηκε δηκτικά. Αναφερόμενος δε στις αντιδράσεις για τη μακεδονική γλώσσα υπενθύμισε ότι η μακεδονική γλώσσα αναγνωρίστηκε το 1954 και το 1959 ο Ευάγγελος Αβέρωφ της ΕΡΕ αναγνώρισε δημοσίως την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας. «Τον καταδικάσατε γι’ αυτό τον Αβέρωφ; Είναι καταδικαστέος ή ίνδαλμα με τη φωτιά και τα τσεκούρια του;» διερωτήθηκε. Επίσης ανέφερε ότι το 1977 η μακεδονική αναρτήθηκε στις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετικά με τη χρήση του όρου «Μακεδόνας» για την ταυτότητα και το «Μακεδονική» για τη γλώσσα, έχουν επίσης οι καταγγελίες Σαμαρά για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά και το απόρρητο έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, σύμφωνα με το οποίο η ΝΔ το 2009 είχε προτείνει την αναγνώριση «Μακεδονικής» γλώσσας

Για τον σφετερισμό της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας

Για το θέμα των αγαλμάτων, των μνημείων και εν γένει του σφετερισμού της αρχαίας Μακεδονίας, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι αποτέλεσε πολύ μεγάλο μέρος των διαπραγματεύσεων διαχρονικά, αλλά μόλις το κατάφερε η κυβέρνηση η αντιπολίτευση έσπευσε να το θεωρήσει λιγότερο σημαντικό.

Για τη χρήση της ΑΟΖ

Στην κριτική σχετικά με την χρήση της ΑΟΖ από την ΠΓΔΜ, ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι το σχετικό άρθρο της συμφωνίας αναπαράγει επί λέξει αντίστοιχο άρθρο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας Ελλάδας – ΠΓΔΜ του 1995, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Ποτέ στο παρελθόν δεν ζητήθηκε αλλαγή του Συντάγματος

Ο Ν. Κοτζιάς σημείωσε ακόμα ότι τα επίσημα έγγραφα φανερώνουν ότι ποτέ στο παρελθόν δεν ζητήθηκε αλλαγή του Συντάγματος, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι κάτι τέτοιο «αντενδεικνύεται αυτήν την στιγμή». Ο Ν. Κοτζιάς δεν παρέλειψε ακόμα αναφορές στην υπερψήφιση της συγκρότησης επιτροπής για τα αλυτρωτικά Συντάγματα χωρίς τελικά να σταλεί αντιπρόσωπος, αλλά και στο γεγονός ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής για να ελεγχθούν τα βιβλία Ιστορίας της Ελλάδας και της Αλβανίας.

Τα έγγραφα που κατέθεσε ο Κοτζιάς

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image