Η απόρριψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο του αιτήματος της ΝΔ για παρέμβασή του ώστε να «μπλοκαριστεί» η συμφωνία για το Μακεδονικό, φαίνεται πως οδηγεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κατεύθυνση της «πρότασης μομφής».

Ads

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως ήδη συγκεντρώνονται οι υπογραφές. Αυτό που εξετάζεται είναι αν η πρόταση μομφής θα κατατεθεί την Παρασκευή ή νωρίτερα. Αν πάντως η κατάθεσή της γίνει πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την Πέμπτη, τότε δημιουργείται ζήτημα  με τις προθεσμίες για το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, καθώς άμεσα «παγώνουν» όλες οι κοινοβουλευτικές εργασίες.

Έτσι ως επικρατέστερο σενάριο εμφανίζεται η πρόταση μομφής να κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συζήτησης – ενημέρωσης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία σχετικά με το Μακεδονικό. Αρχικά η ΝΔ θα ζητήσει την διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της συμφωνίας, αμφισβητώντας την εξουσιοδότηση του πρωθυπουργού να την υπογράψει εν συνεχεία, αν απορριφθεί το αίτημα, όπως και αναμένεται ως «νομικά και συνταγματικά αβάσιμο», θα καταθέσει πρόταση μομφής. 

Εξάλλου η κυβέρνηση έχει στείλει το μήνυμά της προς τη ΝΔ μέσω του Δημήτρη Τζανακόπουλου. «Η ΝΔ αντί να κάνει πολιτική κριτική επιχειρεί να “διαδικασιολογήσει” αμφισβητώντας την εξουσιοδότηση που έχουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών να υπογράφουν συμφωνίες. Πρόκειται για ανόητο επιχείρημα χωρίς νομική και συνταγματική βάση. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν εξ οφίτσιο την αρμοδιότητα να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «αν ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση μομφής».  

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με ορισμένες πηγές, αν επιβεβαιωθεί το σενάριο της πρότασης μομφής, τότε είναι πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως έχει τη δυνατότητα, να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Πάντως από την κυβέρνηση δεν εκφράζεται καμιά ανησυχία για το ενδεχόμενο να καταθέσει η ΝΔ πρόταση μομφής. «Καλώς να ορίσει να καταθέσει ό,τι θέλει η ΝΔ» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη στο Tvxs.gr, ξεκαθαρίζοντας ότι τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της συμφωνίας θα προχωρήσουν κανονικά, με πρώτο τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στις Πρέσπες.

Τα ίδια στελέχη μάλιστα εκφράζουν την εκτίμηση πως η εν λόγω συμφωνία θα τύχει ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι αυτή θα έρθει προς κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο στο τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου. Θεωρούν δε πως με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Μακεδονικό θα υπάρχουν ανακατατάξεις στον πολιτικό χάρτη, ιδιαίτερα στο Κίνημα Αλλαγής, ενώ καθιστούν σαφές πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα σε ό,τι έχει να κάνει με την κυβερνητική συνοχή, κάτι που ξεκαθάρισε άλλωστε κι ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος.

ΝΔ: Αυτό που συζητάμε είναι αν ο Τσίπρας νομιμοποιείται να υπογράψει την συμφωνία

Απαντώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου η ΝΔ αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Ο κ.Τζανακόπουλος έχει μπερδευτεί. Αυτό που συζητάμε σήμερα δεν είναι η κύρωση της συμφωνίας, αλλά ότι ο κ.Τσίπρας δεν νομιμοποιείται καν να την υπογράψει, καθώς δεν διαθέτει τη στήριξη της κυβέρνησής του. Το επαναλαμβάνουμε για τελευταία φορά: ο πρωθυπουργός οφείλει να επιβεβαιώσει άμεσα στη βουλή ότι διαθέτει την εξουσιοδότηση της πλειοψηφίας των βουλευτών πριν δεσμεύσει τη χώρα με μια επιβλαβή για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία»

Μαξίμου: «Αν μας αμφισβητεί να καταθέσει πρόταση μομφής»

Με νέα ανακοίνωση απάντησε το γραφείο του Πρωθυπουργού διαμηνύοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση πως «αν μας αμφισβητεί να καταθέσει πρόταση μομφής». «Η ΝΔ έχει μπερδευτεί. Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητα και εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμβάσεις», αναφέρει και προσθέτει: «Εάν η ΝΔ αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία.»