Εκατό μέρες μετά την ήττα στις Εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ  έχει γυρίσει ήδη σελίδα προκειμένου να εδραιώσει τη θέση του ως ο κυρίαρχος εναλλακτικός πόλος απέναντι στη Δεξιά, όπως τον κατέταξε δικαιωματικά το εκλογικό σώμα. Στόχος είναι η αναγκαία ανασυγκρότησή του και να συναντηθεί με τις κοινωνικές δυνάμεις που τον στηρίζουν σταθερά εδώ και  χρόνια.

Ads

Σημείο καμπής αυτής της νέας αρχής, είναι οι περιοδείες που ξεκίνησαν σε όλη την Ελλάδα με προεξάρχοντα τον Αλέξη Τσίπρα, που συναντούν θερμή υποδοχή, και η έναρξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας isyriza που συγκέντρωσε  4.000 νέες εγγραφές από τις πρώτες ώρες που ανέβηκε. Πράγματι, είναι δύο στοιχεία που μαρτυρούν μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο νέος αυτός κόσμος είναι που ίσως απαντήσει, σε κατάλληλο χρονο, στον προβληματισμό που  αναπτύχθηκε τους προηγούμενους μήνες γύρω από το είδος του μετασχηματισμού, αν αυτό θα πρέπει να γίνει με λελογισμένη διεύρυνση που δεν θα θίξει την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος ή αν πρέπει να αποτελέσει ένα άνευ όρων άνοιγμα στο δημοκρατικό κόσμο.

Υπάρχουν οργανώσεις που τις προηγούμενες μέρες πραγματοποίησαν ανοιχτές εκδηλώσεις υποδοχής νέων μελών, όπου διαπιστώθηκε ότι πριν ακόμη ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, είχαν υποβληθεί «φυσικές» εγγραφές που υπερβαίνουν ήδη τον αριθμό των ενεργών μελών τους. Αυτό μαρτυρά την έλλειψη κοινωνικής αναφοράς που έχει συνειδητοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί να ανταποκριθεί. Όμως είναι λογικό να προκαλεί  και αμηχανία στην κομματική βάση, που θέλει να ανοίξει δρόμο σε νέους συνοδοιπόρους αλλά αντιλαμβάνεται ότι η ορμή αυτή μπορεί να υπερβεί ή να ανατρέψει τους υπάρχοντες συσχετισμούς.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η αθρώα συμμετοχή του προοδευτικού κόσμου στο κάλεσμα, για να στηρίξει ένα κόμμα που επιθυμεί να αποτελέσει τον πυρήνα του προοδευτικού χώρου, δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την ήττα, κατάφερε να απευθυνθεί και πείθει τόσο για την προοπτική όσο και για την πρόθεση να εξελιχθεί σε ένα πρωτοποριακό για την Ελλάδα ανοιχτό και ψηφιακό κόμμα, προσεγγίζοντας περισσότερους νέους, που συμβάλουν καθοριστικά και στη διαφοροποίησή του από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. 

Ads

Ο όγκος και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διεύρυνσης, που δεν μπορούν να προεξοφληθούν, θα καθορίσουν τη μετεξέλιξη και τον τρόπο που ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα διαμορφώσει μια σύγχρονη οργάνωση και μια πολιτική γλώσσα εύληπτη και γειωμένη στην κοινωνική πραγματικότητα.  Πάντως, όπως επισημαίνεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, ένα κόμμα που θέλει να λέγεται Αριστερό δεν μπορεί παρά να είναι μαζικό.