Απεργία πραγματοποιούν σήμερα εκατοντάδες εργατικά σωματεία, συνδικάτα, εργατικά κέντρα, ναυτεργάτες, αλλά και η ΑΔΕΔΥ, ενώ η ΓΣΕΕ έχει κηρύξει στάση εργασίας.

Ads

Οι κινητοποιήσεις αφορούν στο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή, και το οποίο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Η ΕΣΗΕΑ έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 14:00 μέχρι τις 18:00. Εκπαιδευτικοί και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν κάνει τις απαραίτητες τροποποιήσεις προκειμένου να μπορέσουν να διεξαχθούν οι Πανελλήνιες.

Πολλές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Οι συγκεντρώσεις που έχουν ανακοινωθεί είναι πολλές, καθώς αυτή φορά θα γίνουν και πρωί και απόγευμα. Αρχικά είχε προκηρυχθεί συλλαλητήριο από όσους πήραν απόφαση για απεργία, το οποίο παραδοσιακά γίνεται πρωί, ωστόσο επειδή το νομοσχέδιο ψηφίζεται βράδυ, μπήκε «σφήνα» και αυτό του απογεύματος.

Ads

Συγκεκριμένα, το ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα στις 10:30, ενώ οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται σε αυτό δίνουν ραντεβού και για τις 17:00 το απόγευμα.

Η ΑΔΕΔΥ είχε ανακοινώσει συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί, ωστόσο συμμετέχει και σε αυτή του Εργατικού Κέντρου στις 18:00.

Διαβάστε επίσης: 

Κρίθηκε παράνομη η απεργία… για αυτούς που δεν θα συμμετείχαν
 
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, εκδικάζοντας την αγωγή που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε βάρος της ΑΔΕΔΥ επικαλούμενη την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, έκρινε πως η απεργία της 16ης Ιουνίου είναι παράνομη μέχρι τις 10 το πρωί και μόνο όσον αφορά στη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των σωματείων των Μέσων Μεταφοράς. Ωστόσο και οι δύο κατηγορίες εργαζομένων είχαν ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στην απεργία, ακριβώς για να μην υπάρξει πρόβλημα στη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.
 
Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης είχε καταθέσει από την προηγούμενη εβδομάδα αίτημα εξαίρεσης από την απεργία των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στην διαδικασία των πανελλαδικών, το οποίο και εγκρίθηκε από την ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είχαν ανακοινώσει πως θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση με στάσεις εργασίας μετά τις 10:00, ώστε να εξυπηρετηθούν οι μαθητές για να προσέλθουν στα σχολεία.
 
Έτσι επί της ουσίας το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε αυτό που είχαν ήδη αποφασίσει οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με την ΟΛΜΕ να εξαπολύει νωρίτερα επίθεση κατά της υπουργού Νίκη Κεραμέως, η οποία παρά τις αποφάσεις επέμεινε στην κατάθεση αγωγής, κατηγορώντας την για «επικίνδυνα και αυταρχικά παιχνίδια εντυπώσεων».
 
Επίσης με ανακοινώσεις τους οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς καταγγέλλουν ότι «η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τους μαθητές και τις μαθήτριες, που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις, επιχειρεί να κάμψει τον αγώνα των εργαζόμενων ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιό της» κάνοντας λόγο για «ύπουλη τακτική της κυβέρνησης». Οι εργαζόμενοι κατηγορούν την κυβέρνηση για «δήθεν ευαισθησία για τα παιδιά», αλλά «εντελώς υποκριτική, διότι ενώ εμφανίζεται να αγωνιά για τις μετακινήσεις τους, την ίδια ώρα με το αντεργατικό νομοσχέδιο, που έχει καταθέσει στη Βουλή, ετοιμάζει για αυτά και για όλες τις επόμενες γενιές ένα εργασιακό μεσαίωνα, με ανασφάλεια και χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας για την τύχη της απεργίας, οι νομικοί εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθηνών προσκόμισαν στο δικαστήριο τα δελτία τύπου των ομοσπονδιών και των σωματείων εκπαιδευτικών και εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς με τις τροποποιήσεις στις κινητοποιήσεις τους προκειμένου να μην διαταραχθεί η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων.
Από την πλευρά τους, οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου επισήμαναν πως δεν έχουν εξουσιοδότηση να παραιτηθούν από την αγωγή. «Πάση θυσία πρέπει να γίνουν οι πανελλήνιες και αυτό πρέπει να διασφαλιστεί ρητά με δικαστική απόφαση» τόνισαν μεταξύ άλλων.

Σχετικά με τη στάση εργασία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς υπενθυμίζεται ότι: 

  • Στη γραμμή 1 του μετρό, δηλαδή στο δίκτυο του πρώην ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, αλλά και του τραμ, τα δρομολόγια θα εκτελούνται μόνο έως τις 10 το πρωί αύριο, καθώς από την ώρα αυτή ξεκινά η στάση εργασίας, η οποία θα διαρκέσει έως και τη λήξη της βάρδιας.
  • Οι συρμοί του προαστιακού σιδηροδρόμου αλλά και οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα παραμείνουν ακινητοποιημένες από τις 12 το μεσημέρι έως τις 16.00 εξαιτίας της στάσης εργασίας που έχει εξαγγείλει για το ίδιο διάστημα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ). Στο διάστημα αυτό δε θα εκτελούνται δρομολόγια, ενώ από την κινητοποίηση ενδέχεται να επηρεαστούν και προηγούμενα ή επόμενα δρομολόγια.
  • Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας μεταξύ 13:00-17:00. Τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις 12:00, ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται γύρω στις 18:00 ή και αργότερα.

Παράνομη η απεργία της ΠΝΟ – Στους καταπέλτες των πλοίων οι ναυτεργάτες

Παράνομη κρίθηκε επίσης από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά και η νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, που έχουν εξαγγείλει τα 13 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Ωστόσο οι ναυτεργάτες είναι αποφασισμένοι και από νωρίς το πρωί βρίσκονται στους καταπέλτες των πλοίων προκειμένου να μην φύγουν.

«Καλούμε τα μέλη μας και ευρύτερα τους ναυτεργάτες μέσα στα ίδια τα καράβια να δώσουν από κοινού τον αγώνα με τις απεργιακές φρουρές σε κάθε πλοίο και λιμάνι της χώρας, να αποκρούσουν και να συντρίψουν την επιχείρηση υπονόμευσης της απεργίας μας» αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) η οποία απευθύνει κάλεσμα στους ναυτεργάτες να πλαισιώσουν τη συγκέντρωση της ΠΕΝΕΝ στο λιμάνι του Πειραιά έξω από το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «BLUE STAR PAROS».

«Το δίκιο του αγώνα κρίνεται στους καταπέλτες των πλοίων και όχι στις αίθουσες δικαστηρίων» ανέφερε χτες η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) η οποία απηύθυνε κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στις 10 π.μ στην πλατεία Καραΐσκάκη.