Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους και μετά τις κινητοποιήσεις της περασμένης Πέμπτης, ομοσπονδίες, σωματεία, σύλλογοι και συνδικάτα, προετοιμάζουν νέα απεργία την Τετάρτη, 16 Ιουνίου, ημέρα ψήφισης του εργασιακού νομοσχεδίου.

Ads

Με 24ωρη απεργία απαντούν στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ), ενώ στάση εργασίας αποφάσισε η ΓΣΕΕ και κάποιοι συρμοί ΜΜΕ της ΣΤΑΣΥ

Ταυτόχρονα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 16 Ιουνίου 2021, στις 11:00 πμ, στην Πλατεία Κλαυθμώνος. «Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το “παρών” τόσο στην απεργία όσο και στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια που θα γίνουν εκείνη την ημέρα σε όλες τις πόλεις της χώρας. Αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να ψηφιστεί, πρέπει να αποσυρθεί τώρα!» αναφέρει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της.

Εκτός κινητοποιήσεων η ΟΛΜΕ

Θετική ήταν η απάντηση της ΑΔΕΔΥ στο αίτημα της ΟΛΜΕ να εξαιρεθούν από τις κινητοποιήσεις κατά του εργασιακού νομοσχέδιου οι εκπαιδευτικοί και οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας που συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Ads

Καθώς η απεργία της ΑΔΕΔΥ συμπίπτει με τη δεύτερη μέρα των πανελληνίων εξετάσεων για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων, μετά την ανακοίνωση της απεργίας, υπήρξε η έντονη ανησυχία πως δεν θα ήταν δυνατόν να γίνουν απρόσκοπτα οι πανελλήνιες εξετάσεις. Γι’ αυτό έγινε αίτημα στην ΑΔΕΔΥ να δώσει άδεια ώστε εργαζόμενοι που εμπλέκονται στη διαδικασία, να μην απεργήσουν.

Σε ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ αναφέρεται ότι «Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αποφάσισε να εξαιρέσει από την απεργιακή κινητοποίηση της 16ης Ιουνίου τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους Υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων».

Στάση εργασίας σε ΜΜΜ της Αθήνας

Στάση εργασίας από τις 10.00 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας θα πραγματοποιήσουν τελικά οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ.  Την Τετάρτη 16 Ιουνίου, δεν θα υπάρχει κυκλοφορία συρμών  στις  Γραμμές 2 και 3 της ΣΤΑΣΥ. Η Γραμμή 1 και το ΤΡΑΜ θα λειτουργούν από την έναρξη της κυκλοφορίας  εώς τις 10 το πρωί, λόγω στάσης εργασίας  εργαζομένων. Έτσι, η ΣΤΑΣΥ θα μπορεί να εξυπηρετήσει όσους σχετίζονται με τις Πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά και τις κινητοποιήσεις.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται μάλιστα ότι «η δήθεν ευαισθησία της κυβέρνησης για τα παιδιά είναι εντελώς υποκριτική, διότι ενώ εμφανίζεται να αγωνιά για τις μετακινήσεις τους, την ίδια ώρα με το αντεργατικό νομοσχέδιο, που έχει καταθέσει στη Βουλή, ετοιμάζει για αυτά και για όλες τις επόμενες γενιές ένα εργασιακό μεσαίωνα».

Στην ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ αναφέρεται: «Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ δεν θα υποκύψουν σε εκβιασμούς και πιέσεις αλλά ούτε και χρειάζεται να αποδείξουν σε κανέναν την ευαισθησία και το ενδιαφέρον τους για τα παιδιά. Είναι οι ίδιοι γονείς, γνωρίζουν πολύ καλά τις αγωνίες των νέων και είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν, με όλες τους τις δυνάμεις, για να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Για αυτό το λόγο παίρνουμε μέρος ακόμα πιο δυναμικά και αποφασιστικά στις κινητοποιήσεις όλων των εργαζόμενων και διευκολύνουμε τα παιδιά μας στις μετακινήσεις τους. Πραγματοποιούμε την Τετάρτη 16/6 στάση εργασίας από 10πμ έως λήξη της βάρδιας. Παίρνουμε μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος, έξω από τη Βουλή».

Στάση εργασίας από τη ΓΣΕΕ

Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ, αποφάσισε να προχωρήσει σε στάση εργασίας από τις 13:00 έως τις 17:00, και διοργανώνει Συλλαλητήριο στις 4 το μεσημέρι στο Σύνταγμα. «Ο κόσμος της εργασίας έχει μαζικά εκφράσει και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει, την αντίθεσή του σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου. Διατάξεις που εάν τελικώς εφαρμοστούν, από την πρώτη στιγμή θα πλήξουν τους πλέον αδύναμους εργαζόμενους», σημειώνει.

Δεμένα τα πλοία

Νέα απεργία πραγματοποιούν την Τετάρτη και οι ναυτεργάτες. Εκείνη την ημέρα αναμένεται η ψήφιση του νοσμοσχεδίου και η ΠΝΟ, εξήγγειλε νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από τις 00:01 τα ξημερώματα έως τις  24:00 τα μεσάνυχτα, της Τετάρτης.

Ο Σύνδεσμος των Ακτοπλόων (ΣΕΕΝ), σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να καταθέσει και πάλι ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της κινητοποίησης στο πρωτοδικείο Πειραιά.