Ο κ. Ιωάννης Καρβέλης είναι ο «πεσυάρχης», ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας της χώρας, στην οποία υπάγεται και το νοσοκομείο Αγρινίου. Στο τελευταίο, αποκαλύφθηκε ότι το ποσοστό θνητότητας στις ΜΕΘ του ήταν 100%. Ο κ. Καρβέλης υποστήριξε ότι η Περιφέρεια δεν είχε ενημερωθεί για το πρόβλημα, κάτι που διαψεύδει ο διοικητής του Νοσοκομείου, που παραιτήθηκε σήμερα.
Με ευκαιρία τη «σφαγή» στο νοσοκομείο Αγρινίου, το Tvxs ξεκινάει μια σειρά ρεπορτάζ στις 7 υγειονομικές περιφέρειες της χώρας, καθώς ορισμένα νοσοκομεία τους συναγωνίζονται το αρνητικό ρεκόρ του Αγρινίου. Καλούμε επίσης συγγενείς ασθενών και αυτόπτες μάρτυρες από όλη την Ελλάδα, να στείλουν τις μαρτυρίες τους στο Tvxs.
Στο σημερινό, πρώτο ρεπορτάζ, το Tvxs αποκαλύπτει το παρασκήνιο στο Αγρίνιο και εξετάζει αν ο κ. Καρβέλης θα μπορούσε να αγνοεί τι συμβαίνει σε ένα από τα νοσοκομεία της ευθύνης του.
Η έδρα του κ. Καρβέλη είναι στην Πάτρα και με την γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, το Αγρίνιο απέχει λιγότερο από μία ώρα.
Η δήλωση του, ότι δεν γνώριζε, είναι ανησυχητική, γιατί, πέραν του Αγρινίου, επιβλέπει 26 ακόμη νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ, που αντιστοιχούν σε 4 διοικητικές περιφέρειες της χώρας (Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Επτανήσων και Ηπείρου).
Με 1.805.000 κατοίκους συνολικά πρόκειται για το 17% του πληθυσμού της χώρας, του οποίου η φροντίδα για την υγεία του έχει ανατεθεί στον κ. Καρβέλη. Πέρα από τα μεγάλα νοσοκομεία του Ρίο, δύο των Ιωαννίνων και του Παναρκαδικού, τουλάχιστον άλλα 15 νοσοκομεία είναι της κλάσης Αγρινίου. Δεν παρακολουθούσε ο κ. Καρβέλης τι συνέβαινε σε αυτά στη διάρκεια της πανδημίας;
Aπό την πλευρά του, ο διοικητής του νοσοκομείου κ Τσιώλης δήλωσε ότι ο κ. Καρβέλης «γνώριζε ο ίδιος για τους θανάτους στη ΜΕΘ, και αν έκρινε αναγκαίο θα μπορούσε εκ της αρμοδιότητας του να προβεί σε διερευνητικές ενέργειες, ή να ζητούσε από τον Διοικητή του Νοσοκομείου να προβεί σε ενέργειες που θα υποδείκνυε ο ίδιος. Ουδέποτε δέχτηκα κάποια εντολή που δεν την εκτέλεσα».
Η παραίτηση του διοικητή και το παρασκήνιο
Τελικώς ο κ. Τσιώλης παραιτήθηκε σήμερα Κυριακή, αφού προηγουμένως είχε ζητήσει την «άμεση παραίτηση» του ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Μάριος Σαλμάς. Ο κ. Σαλμάς δήλωσε ότι, σε συνάντηση που είχε με το διοικητή, τον ρώτησε «αν έπεσε στην προσοχή του το ποσοστό θνητότητας, μου απάντησε ότι εγώ είμαι λογιστής και δεν ξέρω από ιατρικά θέματα κι έπρεπε κάποιος να μου το πει ».
Τη σκυτάλη πήρε αμέσως μετά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, πού δήλωσε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του σε υγειονομικές δομές της Πάτρα, ότι «είναι απόφαση μας να υπάρξει αλλαγή στη διοίκηση του νοσοκομείου, έχουμε ζητήσει την παραίτηση του διοικητή».
Παρατηρητές της περιοχής και γιατροί, θεωρούν ότι, όταν έσπασε η ομερτά για τα απίστευτα ποσοστά θνητότητας στο Αγρίνιο, έγινε προσπάθεια να φορτωθούν όλες οι ευθύνες στον διοικητή κ. Τσιώλη, προκειμένου να συγκαλυφθούν αυτές του διοικητή της Υγειονομικής περιφέρειας κ. Καρβέλη και της κυβέρνησης. Ο κ. Τσιώλης είχε διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν αντικαταστάθηκε, ίσως και λόγω πανδημίας, και το συμβόλαιο του έληγε στο τέλος του έτους. «Με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια. Και του φορτώνουν τα πάντα και αδειάζει νωρίτερα η θέση », λέει πολιτικός παράγοντας από την περιοχή.
Ο απερχόμενος διοικητής υποστηρίζει ότι οι ΜΕΘ στήθηκαν όπως-όπως και δεν ενισχύθηκε από το υπουργείο Υγεάις. «Σαφώς και έχουν συμβεί αυτά. Έχουν παραμείνει ασθενείς στους διαδρόμους για 2-3 ημέρες(πράγμα που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο-ΣΣ) Γίνονταν ΜΕΘ Covid άρον- άρον χωρίς να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό» υπογράμμισε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Κώστας Μπακόπουλος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, τη μονάδα στελέχωσε άπειρο προσωπικό παρά τις εκκλήσεις του διευθυντή (της μονάδας) για εντατικολόγους, ενώ το νοσοκομείο «είχε μόνο έναν μόνο παθολόγο ιδιώτη γιατρό με μπλοκάκι τις πρωινές ώρες και μετά οι ασθενείς παρακολουθούνταν από τους εφημερεύοντες γιατρούς».
Το νοσοκομείο είχε ζητήσει την κάλυψη θέσης με μόνιμο ιατρό εξειδικευμένο στην εντατικολογία αλλά το υπουργείο Υγείας τη μετέτρεψε σε θέση όπου ο ιατρός δεν απαιτείτο να έχει εξειδίκευση στην εντατικολογία. «Δεν υπήρχε όχι μόνο στελέχωση αλλά ούτε και απαραίτητος εξοπλισμός. Υποτίθεται ότι το νοσοκομείο έγινε covid, αλλά για μήνες δεν είχε μοριακό αναλυτή», λέει ένας γιατρός.
«Σίγουρα η κυβέρνηση μετατρέπει τον κ. Τσιώλη σε αποδιοπομπαίο τράγο» λέει ένας τοπικός παράγοντας που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε να ανεχθεί αυτή την κατάσταση, προφανώς για να διατηρήσει τη θέση του».
Το βιογραφικό του «πεσυάρχη», της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας
Ο κ. Καρβέλης είναι 57 ετών και έχει γεννηθεί στην Πάτρα. Είναι απόφοιτος του Πολιτικού της Νομικής. Είναι τυπικό παράδειγμα των διοικητών τους οποίους διόρισε η ΝΔ μετά τις εκλογές του 2019.
Υπήρξε υπάλληλος του ΟΑΕΔ από πολύ νεαρή ηλικία και επί πολλά χρόνια συνδικαλιστής της ΝΔ. Εναντίον του υπήρξαν καταγγελίες για θέματα παραγγελιών και απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες με κομματικές, νεοδημοκρατικές διασυνδέσεις, στις οποίες απάντησε καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά κατά του Π.Πολάκη και δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Αχαίας(Σ. Αναγνωστοπούλου, Κ. Μάρκου.
Κατά καιρούς έχουν υπάρξει καταγγελίες για προνομιακό εμβολιασμό ημετέρων τον Ιανουάριο, απόκρυψη συρροής κρουσμάτων στα γραφεία της περιφέρειας στην Πάτρα, έλλειψης προστατευτικών μέσων και παραβίασης του ποσοστού τηλεργασίας.
Κατηγορήθηκε επίσης ότι προβαίνει σε αλλαγές εν μέσω πανδημίας με κομματικά κριτήρια, με κορωνίδα την τοποθέτηση αδελφού βουλευτή της ΝΔ σε υψηλή διοικητική θέση Ο κ. Καρβέλης έχει διαψεύσει τις περισσότερες από αυτές τις καταγγελίες και σήμερα διαδίδει στον κύκλο του ότι πρόκειται να αναβαθμιστεί, αντικαθιστώντας τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Θεμοστοκλέους, αν ο τελευταίος υπουργοποιηθεί στον επόμενο ανασχηματισμό.
Ποιος γνώριζε;
Πέρα από την πολιτική καριέρα του κ.Καρβέλη, το βασικό ερώτημα είναι αν κάποιος από τους κρατικούς υπεύθυνους γνώριζε το γεγονός ότι από τους 41 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν στις ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου οι 39 έχασαν τη ζωή τους, ενώ 2 νοσηλεύονται.
Το βέβαιο είναι ότι ο ΕΟΔΥ των καθημερινών ανακοινώσεων το γνώριζε, όπως και το ΕΚΑΒ που έστελνε εκεί τους ασθενείς. Οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και η διαχείριση τους γίνεται άλλωστε από το ΕΚΑΒ. «Τα στοιχεία της νοσηλείας Covid αλλά και των ΜΕΘ Covid και οι θάνατοι δηλώνονται κάθε μέρα από υπηρεσιακούς παράγοντες όλων των νοσοκομείων της χώρας. Επομένως, εικόνα για την κατάσταση έχει και το υπουργείο Υγείας και η αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια», είχε εξηγήσει ο κ. Τσιώλης.
Προκαλεί εντύπωση ότι αγνοούσε τη μακάβρια στατιστική η κυρία Κοτανίδου, της Εταιρείας Εντατικολογίας, που ανακοίνωνε επισήμως πολύ χαμηλό ποσοστό θνητότητας στις ελληνικές ΜΕΘ, καλύτερο και από αυτά αναπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών. Όλοι όσοι έβλεπαν την θνητότητα σταθερά και ακατέβατα επί έξι μήνες στο 100%, τι έκαναν;
Πόσα Αγρίνια λειτούργησαν έτσι, ώστε να φτάσει η μέση θνητότητα των ΜΕΘ το λιγότερο στο 60%, στο διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (30%); Όπως προκύπτει από την έρευνα του Tvxs και σε άλλα νοσοκομεία και υγειονομικές περιφέρειες, το Αγρίνιο δεν αποτελεί τη μοναδική περίπτωση λειτουργίας μιας αποθήκης διασωληνωμένων, που ονομάστηκε ΜΕΘ για επικοινωνιακή εκμετάλλευση και κοινωνικό καθησυχασμό.
Το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών Υγείας περί 1000 ή και 1.200 κλινών ΜΕΘ, χωρίς προσλήψεις ειδικευμένου προσωπικού, πρέπει να εξεταστεί κάτω από το πρίσμα των νέων στοιχείων, που θα αναδείξει η έρευνα του Tvxs. Όσο για το Αγρίνιο, αυτοί που γνώριζαν τη σφαγή πρέπει να λογοδοτήσουν.
*Στείλτε τις μαρτυρίες σας στο info@tvxs.gr
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >