Σε πεδίο εφαρμογής και δοκιμών υπερσύγχρονων τεχνολογιών καταστολής έχουν μετατραπεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, όπως επιβεβαιώνει και σχετικό δημοσίευμα του «Associated Press». Μεταξύ άλλων, η ελληνική συνοριακή αστυνομία έχει προμηθευτεί το λεγόμενο «κανόνι ήχου». Τοποθετημένο σε όχημα, η ακουστική συσκευή μεγάλης εμβέλειας έχει το μέγεθος μιας μικρής τηλεόρασης, αλλά μπορεί να εκμπέμπει ήχο με ένταση κινητήρα jet. Έχει ήδη δοκιμαστεί εναντίον διαδηλώσεων στις ΗΠΑ.

Ads

Το πρακτορείο αναφέρει ότι το «κανόνι ήχου» είναι «μέρος μιας τεράστιας σειράς πειραματικών νέων ψηφιακών φραγμών που εγκαθίστανται και δοκιμάζονται κατά τη διάρκεια των ήρεμων μηνών της πανδημίας κοροναϊού στα ελληνικά σύνορα» των 200 χιλιομέτρων με την Τουρκία για να σταματήσουν οι άνθρωποι να εισέρχονται παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάνει επίσης αναφορά στον «νέο χαλύβδινο τοίχο, παρόμοιο με την πρόσφατη κατασκευή στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού», που «μπλοκάρει τα σημεία διέλευσης που χρησιμοποιούνται συνήθως κατά μήκος του ποταμού Έβρου που χωρίζει τις δύο χώρες.».

image

Ads

Σύμφωνα με την περιγραφή, το τείχος φέρει πύργους παρατήρησης που διαθέτουν κάμερες μεγάλης εμβέλειας, νυχτερινή όραση και πολλαπλούς αισθητήρες. Τα δεδομένα στέλνονται σε κέντρα ελέγχου που αναλύονται με την βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης.

Η ΕΕ έχει ρίξει 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε έρευνα τεχνολογίας ασφάλειας, κυρίως στις ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες, μετά την προσφυγική κρίση το 2015 – 16. Το αυτοματοποιημένο δίκτυο παρακολούθησης που χτίζεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχει ως στόχο να εντοπίζει νωρίς τους μετανάστες και να τους αποτρέπει από τη διέλευση, με περιπολίες στο ποτάμι και το έδαφος, εδάφους χρησιμοποιώντας προβολείς και ακουστικές συσκευές μεγάλης εμβέλειας.

Ερευνητές πανεπιστημίων σε όλη την Ευρώπη, σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες, έχουν αναπτύξει τεχνολογία παρακολούθησης και επαλήθευσης και έχουν δοκιμάσει περισσότερα από δώδεκα σχετικά έργα στα ελληνικά σύνορα.