«Σας χρειαζόμαστε όλους για να δημιουργήσουμε και να εφαρμόσουμε τις πολιτικές που μπορούν να συνδράμουν καθοριστικά στη νέα εποχή για τη χώρα, στην επιστροφή της χώρας μας στην κανονικότητά της» έλεγε με νόημα χθες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην τελετή παραλαβής του υπουργείου στο αμφιθέατρο της οδού Μπουμπουλίνας.

Ads

Γεμάτη η αίθουσα, ως είθισται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, αλλά και με παρουσίες που κάθε άλλο παρά συνηθίζονται σε συνθήκες κανονικότητας, αν λάβει κανείς υπόψην του ότι στο πάνελ, πλάι στη νέα και την απερχόμενη πολιτική ηγεσία, βρέθηκαν κατ’ αρχήν ο Γιάννης Τσακοπιάκος, συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ, επί χρόνια πρόεδρος του αμαρτωλού Ταμείου Αλληλοβοήθειας, αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΥΠΠΟ, ο οποίος έχει κλητευθεί για ανωμοτί κατάθεση στον εισαγγελέα καθώς ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για κακουργηματικές πράξεις για τα πεπραγμένα του στο Ταμείο.

Πλάι του καθόταν ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ Κώστας Νικολάου, μέλος επίσης της διοίκησης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας κατά την επίμαχη περίοδο. Πίσω τους ο Νίκος Κανελλόπουλος, πρώην επικεφαλής της ΔΑΚΕ ΥΠΠΟ, συνταξιούχος στου οποίου τον προσωπικό λογαριασμό είχαν βρεθεί 9 εκατομμύρια ευρώ, όπως έχει αποκαλυφθεί το 2010 από τον τότε γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κατά τη δημοσιοποίηση της έκθεσής του για περιπτώσεις «παράνομου πλουτισμού» στο Δημόσιο.

Διαβάστε επίσης

Ακριβώς απέναντι ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΥΠΠΟ Γιάννης Παπαγεωργόπουλος. Παρουσίες παράταιρες ή ενδεικτικές του είδους της «συνέργειας και σύμπνοιας» που επικαλέστηκε η υπουργός; Αφού άκουσε από την πρώην υπουργό και τον πρώην υφυπουργό τις εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις για τα πεπραγμένα της προηγούμενης τετραετίας, μεταξύ των οποίων η θωράκιση των μνημείων, η λύση στην ΑΕΠΙ, η σχέση μνημείων και επενδύσεων, το ηλεκτρονικό εισιτήριο, η εξυγίανση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας κ.ά., τόνισε με νόημα ότι «η κ. Ζορμπά και ο κ. Στρατής έθεσαν διάφορα θέματα. Ίσως θα πρέπει να τους ξανακαλέσουμε λίγες ημέρες αργότερα, αφού ενημερωθούμε για έναν – έναν φάκελο, εάν θέλουν να συζητήσουμε όλα τα θέματα τα οποία έθεσαν, ανοιχτά, με διαφάνεια, χωρίς καμία προκατάληψη».

Ads

Αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας

Κατά τα άλλα η Λ. Μενδώνη αναφέρθηκε στον πολιτισμό ως «δημόσιο αγαθό» και «τέταρτο πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης», που στο σύνολό του, ως πολιτιστική κληρονομιά και σύγχρονη δημιουργία, «μπορεί και πρέπει να έχει καθοριστική συμβολή στην εφαρμογή του νέου βιώσιμου παραγωγικού προτύπου για τη χώρα μας».

Μετέφερε την εντολή του πρωθυπουργού «να συμβάλουμε στην αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας με την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου» και έκανε λόγο για «ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη με όχημα τον πολιτισμό σε περιοχές που διαθέτουν μείζονα μνημεία, όπως η Κνωσσός, η Μεσσήνη, η Ρόδος, η Βεργίνα, η Ακαδημία Πλάτωνος και η Αμφίπολη».

Αναφερόμενη στο «μείζον αξιακό, συμβολικό και οικονομικό κεφάλαιο» που έχει να διαχειριστεί το υπουργείο και στα ζητήματα που θα το απασχολήσουν επικέντρωσε στη διασύνδεση του πολιτισμού με την κλιματική αλλαγή, την κοινωνική ενσωμάτωση, την Παιδεία, τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, την οικονομία και τις επενδύσεις.

Επισήμανε ότι «η Εθνική Πινακοθήκη, το ΕΜΣ, το ‘Ακροπόλ’ πρέπει να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν άμεσα» διαβεβαιώνοντας πως «ό,τι καλό έχει γίνει θα κρατηθεί, το κράτος έχει συνέχεια».

Από την πλευρά της η τέως υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά τόνισε ότι “παραδίδουμε μετά από τεσσεράμισι χρόνια το υπουργείο ελεύθερο βαρών και υποθηκών, που είχαν συσσωρευθεί στο παρελθόν από έργα οιονεί ανολοκλήρωτα, ασαφείς διαδικασίες και ελλείψεις κανονιστικών πλαισίων, αλλά ακόμη και από διοικητικά και ποινικά κολάσιμες πράξεις.

Προσπαθήσαμε να βάλουμε σε τάξη, με διαφάνεια και θεσμική εγκυρότητα, τα μείζονα ζητήματα που αφορούσαν τους στρατηγικούς στόχους του υπουργείου, όσον αφορά τόσο την πολιτιστική κληρονομιά όσο και τον σύγχρονο πολιτισμό και τον αθλητισμό, πάντοτε από την οπτική του δημοσίου συμφέροντος, της χρηστής διαχείρισης, αλλά και της αριστερής πολιτισμικής πολιτικής και της κοινωνικής λογοδοσίας”.

Αναφέρθηκε δε στην προτεραιότητα που δόθηκε στον σύγχρονο πολιτισμό, στην πολιτική στρατηγικών παρεμβάσεων στα πνευματικά δικαιώματα, στη διάσωση δημόσιων πολιτιστικών οργανισμών, στην υποστήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και του δικαιώματος πρόσβασης των πολιτών στα δημόσια πολιτισμικά αγαθά χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, στην εφαρμογή του μητρώου φορέων για τις επιχορηγήσεις, στην ίδρυση του ΜΟΜus, στη διασφάλιση της δημόσιας κτήσης και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην υποστήριξη της αρχαιολογικής επιστασίας, στην ορθή επιχειρησιακή διαχείριση του ΤΑΠ.

“Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό που παραδίδουμε”

«Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό που παραδίδουμε» είπε ο Κώστας Στρατής και αναφέρθηκε από πλευράς του στη διαχείριση κομβικών ζητημάτων. Ανάμεσά τους οι εποπτευόμενοι οργανισμοί που πλέον «ξεκαθάρισαν τα χρέη τους και στέκονται όρθιοι», το ηλεκτρονικό εισιτήριο «μέσα από μια υποδειγματική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα», την αναγέννηση των εργαστηρίων του ΤΑΠ και την αναβάθμιση των πωλητηρίων σε όλη τη χώρα, το Μέγαρο Μουσικής, τον έλεγχο της ΑΕΠΙ, την επαναφορά της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου, τη Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη, στο Μουσείο Ακρόπολης που για πρώτη φορά αποδίδει ποσοστό από τα έσοδά του στο ΥΠΠΟΑ.

Επίσης αναφέρθηκε στη συνταγματικού επιπέδου νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της κυριότητας, αλλά κυρίως της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς από το Δημόσιο. «Θυμόμαστε τον δημόσιο διάλογο για τη δήθεν μεταβίβαση ακινήτων στην ΕΤΑΔ» είπε. «Όχι μόνο αυτό δεν έγινε, αλλά ψηφίσαμε και ρύθμιση ώστε να μην μπορεί να γίνει και στο μέλλον».

«Μεγάλο επίτευγμα» χαρακτήρισε την «αλλαγή παραδείγματος στη σχέση προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη» αναφέροντας το μετρό Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό, την Αφάντου, το μάστερ πλαν του ΟΛΠ.

«Εμείς πιστεύουμε ότι τα αρχαία δίνουν υπεραξία και πιστεύουμε ότι έτσι πρέπει να προχωρήσει η χώρα» είπε εστιάζοντας στο Ελληνικό όπου «έως το 2014 υπήρχε μια σύμβαση με 20 αιρέσεις που έπρεπε να πληρωθούν για να ξεκινήσει το έργο. Αναδιαπραγματευτήκαμε τη σύμβαση για να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία, πράσινο, για να οριοθετηθούν οι περιοχές με αρχαιότητες και με βλάστηση, να διασφαλιστεί αυτό που θεωρούμε δημόσιο συμφέρον» είπε.

Ειδική αναφορά έκανε και στην εξυγίανση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, «ένα δύσκολο θέμα», όπου «υπήρξε ένας μηχανισμός ο οποίος διαχειρίστηκε μεγάλα ποσά παλαιότερα από τον ειδικό λογαριασμό και στη συνέχεια από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων». «Είμαστε περήφανοι», είπε, «που διαχειριστήκαμε ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο διαχειρίστηκαν στο παρελθόν αρχηγοί κομμάτων, ακόμα και πρωθυπουργοί. Δεν σκανδαλολογήσαμε, εργαστήκαμε σκληρά, τα στοιχεία είναι στη Δικαιοσύνη και κυρίως προχωρήσαμε στη θεσμική εξυγίανση».

Τέλος έδωσε οικονομικά στοιχεία βάσει των οποίων «υπερδιπλασιάστηκαν τα έσοδα από την πολιτιστική κληρονομιά και από 56,5 εκατ. ευρώ το 2014 έφτασαν τα 118 εκατ. ευρώ το 2018» με αποτέλεσμα «τον υπερδεκαπλασιασμό της χρηματοδότησης του υπουργείου Πολιτισμού από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, από 6 εκατ. ευρώ το 2014 σε 68 εκατ. ευρώ το 2019, από τα οποία ήδη έχουν εκταμιευτεί 45 εκατομμύρια από τις αρχές Φεβρουαρίου και τα υπόλοιπα 23 εκατομμύρια έπονται τις επόμενες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του προϋπολογισμού».

Η τέως γ.γ. Μαρία Βλαζάκη, λιτή και ευσύνοπτη, αρκέστηκε να ευχαριστήσει όλους τους υπουργούς που την εμπιστεύτηκαν και όλους όσοι εργάστηκαν για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι «θα δουλέψουμε όλοι μαζί, κανένας δεν περισσεύει σ’ αυτή τη δουλειά» και πως «οτιδήποτε θετικό έχει γίνει θα ενισχυθεί».

Ανάμεσα στους παρευρεθέντες ήταν μεταξύ άλλων η Άννα Παναγιωταρέα και η Σοφία Στάικου.

Πηγή: Αυγή