Δεν αποδέχτηκαν την κατηγορία για κατασκοπεία οι δύο Έλληνες στρατιώτες, οι οποίοι προφυλακίστηκαν με κατηγορίες για στρατιωτική κατασκοπεία και είσοδο σε στρατιωτική απαγορευμένη περιοχή, σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν.
Το πρακτορείο, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, αναφέρει ότι ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης στη κατάθεσή του είπε: «Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει ο καιρός να είναι με χιόνια; Άλλωστε στο χιόνι φαίνονται τα ίχνη μας. Δεν καταλάβαμε καν πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά».
Το πρακτορείο Ντογάν αναφέρει ότι οι δύο Έλληνες στρατιώτες συνελήφθησαν από την 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού και αφού έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες από τη στρατοχωροφυλακή οδηγήθηκαν στο δικαστήριο το οποίο αποφάσισε την προφυλάκισή τους. Στην κατάθεσή τους δεν αποδέχτηκαν τις κατηγορίες για κατασκοπεία, είπαν ότι πέρασαν κατά λάθος στην τουρκική πλευρά. Ο Άγγελος Μητρετώδης δια του διερμηνέα είπε στο δικαστήριο ότι δεν πέρασαν σκόπιμα τα σύνορα και ότι δεν είναι κατάσκοποι. «Εμείς οπωσδήποτε δεν παραβιάσαμε τα σύνορα με κακό σκοπό ή σκόπιμα», ανέφερε. «Ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών νομίζοντας ότι είναι παράνομοι μετανάστες. Πήγα πίσω από τα ίχνη παπουτσιών και τράβηξα τις εικόνες με το τηλέφωνο που μας έδωσε ο στρατός. Σκοπός μου ήταν να το δείξω στους ανωτέρους μου. Εμείς όταν είδαμε τα ίχνη παπουτσιών ακριβώς στον διπλανό δρόμο από όπου κάναμε περιπολία καταλάβαμε ότι δύο άτομα πατούσαν στα ίδια ίχνη» ανέφερε.
«Μετά αντιληφθήκαμε ότι τα ίχνη παπουτσιών πήραν διαφορετική πορεία. Όταν μετά είδαμε λεκέδες από κίτρινα ούρα προσπαθήσαμε να κινηθούμε γρήγορα. Για να τους συλλάβουμε γρήγορα ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών. Επειδή τα ίχνη παπουτσιών ήταν πέραν του δρόμου που κάναμε περιπολία και επειδή τα δέντρα είχαν ανατραπεί και περάσαμε ανάμεσά τους γρήγορα δεν καταλάβαμε πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά. Δεν είδαμε τη γραμμή και μάλιστα δεν συναντήσαμε κανένα σημάδι που να ανήκει στην τουρκική πλευρά. Πότε συναντήσαμε άλλωστε Τούρκο στρατιώτη;», ανέφερε.
Ο Μητρετώδης είπε ότι μόλις αντιλήφθηκαν πως πέρασαν στην τουρκική πλευρά άδειασαν τα όπλα και παραδόθηκαν στους Τούρκους στρατιώτες. «Τότε καταλάβαμε την κατάσταση και για να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο αδειάσανε τα όπλα μας και παραδοθήκαμε στους Τούρκους στρατιώτες. Περιμέναμε να έρθουν οι ανώτεροί τους. Εγώ δεν ήρθα με κανένα άλλο σκοπό. Οπωσδήποτε περάσαμε τα τουρκιά σύνορα κατά λάθος, εγώ οπωσδήποτε απορρίπτω με επιμονή της κατηγορίες εναντίον μου. Το βίντεο που τράβηξα είναι στην ελληνική πλευρά, επειδή στην ελληνική πλευρά υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών», ανέφερε. «Εγώ αυτό ιδιαίτερα ήθελα να το δείξω στους ανωτέρους μου. Τράβηξα βίντεο για να εμποδίσω την λαθρομετανάστευση. Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει χιονισμένο καιρό; Άλλωστε ενώ περπατάμε φαίνονται τα ίχνη μας στο χιόνι», ανέφερε.
O λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης αρνούμενος και αυτός την κατηγορία της κατασκοπείας κατέθεσε ότι δεν πέρασε κακόβουλα: «Δεν ήρθαμε εδώ έχοντας κακό σκοπό. Δεν δέχομαι επ’ ουδενί τις κατηγορίες που μου προσάπτονται. Περάσαμε κατά λάθος τα σύνορα. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι περάσαμε τα σύνορα κατά λάθος και ότι δεν είχαμε κανέναν κακό σκοπό», υποστήριξε ο Έλληνας υπαξιωματικός.
Κατρούγκαλος: Δεν είμαστε σε πόλεμο με την Τουρκία για να κάνουμε ανταλλαγή αιχμαλώτων
Να διατηρήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας και να μην ακολουθήσουμε μερίδα του τουρκικού Τύπου που προσπαθεί να κατασκευάσει κατασκοπευτικές ιστορίες, συστήνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, με δήλωση που έκανε στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, για την υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις Αρχές της Τουρκίας.
«Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς και από την πρώτη στιγμή όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία. Από την πρώτη στιγμή τόσο ο πρόξενος της Ελλάδας στην Ανδριανούπολη όσο και οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών δραστηριοποιήθηκαν για να δούμε τι θα γίνει σε ένα επεισόδιο το οποίο δεν είναι ασύνηθες, συμβαίνουν τέτοια περιστατικά στη μεθοριακή γραμμή», είπε ο κ. Κατρούγκαλος και συνέχισε: «Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να μην ακολουθήσουμε μερίδα του τουρκικού Τύπου που προσπαθεί να κατασκευάσει κατασκοπευτικές ιστορίες οι οποίες φτάνουν μέχρι το μύθευμα, ότι τάχα ετοιμάζεται ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ κατηγορούμενους ως πραξικοπηματίες Τούρκους στρατιωτικούς. Αυτά είναι πράγματα που δεν γίνονται, ανήκουν αποκλειστικά στη σφαίρα της φαντασίας. Δεν είμαστε σε πόλεμο με την Τουρκία για να κάνουμε ανταλλαγή αιχμαλώτων και όσοι επενδύουν ή επαναλαμβάνουν παρόμοια μυθεύματα δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στις σχέσεις των δύο χωρών.
Βούτσης: Προφανώς δεν πρόκειται για προσπάθεια διείσδυσης ή οποιασδήποτε κατασκοπευτικής δραστηριότητας
«Δεν είμαι δημοσιογράφος για να σας πω το αυτονόητο, ότι είναι προφανές ότι στη σύγχρονη εποχή με τις δυνατότητες της τεχνολογίας και να ήθελαν να υπήρχε κατασκοπευτική δραστηριότητα, δε θα είχε κανένα νόημα» απάντησε ερωτηθείς για το θέμα χθες, ο Νίκος Βούτσης. Νομίζω ότι αντιλαμβάνονται όλοι ότι κάτω από τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, υπήρξε αυτό το συμβάν και από κει και πέρα η διαχείρισή του θα κρίνει και κρίνει ήδη και το κατά πόσον η ηγεσία της γείτονας χώρας είναι διατεθειμένη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές αμηχανίας και μετάβασης, στην οποία και η ίδια βρίσκεται, να μην προσφεύγει σε ατραπούς και εναλλακτικές επικινδυνότητας, αλλά να ενισχύει πρακτικά τις δυνάμεις και τις γέφυρες φιλίας, επίλυσης των προβλημάτων και σταθερότητας σε όλη την περιοχή. Επαναλαμβάνω όλοι κρινόμαστε αλλά για το συγκεκριμένο ζήτημα πιστεύω πως δεν χρειάζονται πολλά σχόλια και πολλά επιχειρήματα και τεκμήρια για να γνωρίζει κανείς και να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται προφανώς για μια προσπάθεια διείσδυσης ή οποιασδήποτε κατασκοπευτικής δραστηριότητας στην γείτονα χώρα.»
Σε ερώτηση για σενάρια πιθανής ανταλλαγής με τους 8 Τούρκους που κατέφυγαν στην Ελλάδα αιτούντες άσυλο ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε: «Επιτρέψτε μου να σας πω πως τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν επιδέχονται συμψηφισμό και τακτικισμό από πλευράς των πολιτικών ηγεσιών. Εσείς και εμείς γνωρίζουμε για τους 8 και ταυτόχρονα άλλοι γνωρίζουν και στην Ελλάδα και στην Τουρκία ότι ενδεχομένως υπάρχουν δεκάδες εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι, κάτω από αυτή την μεταβατική φάση στην οποία βρίσκεται η γειτονική χώρα, που έχουν βρει ή προσπαθούν να βρουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ή σε άλλες γειτονικές, προφανώς και στην πατρίδα μας, άσυλο ή έναν τρόπο να περάσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Επαναλαμβάνω βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς γειτονίας με βάση τυπικών σχέσεων με βάση τις οποίες οικοδομούμε την παραμονή της ειρήνης στην περιοχή, αλλά βρισκόμαστε και σε μία λεπτή φάση πρακτικής εφαρμογής της δύσκολης συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα το οποίο δεν είναι παρελθόν, είναι παρόν, είναι μια ζώσα πραγματικότητα. Αναφέρθηκα με ειλικρίνεια προηγουμένως και για τα εκατομμύρια των ανθρώπων οι οποίοι φιλοξενούνται και από την ίδια τη γείτονα χώρα.
Όταν κανείς έχει τόσα λεπτά ζητήματα που αφορούν ανθρώπους, ψυχές, πρέπει να αποστασιοποιείται από την τακτική χειραγώγησης και διαχείριση επιμέρους συμβάντων και προβλημάτων, τα οποία είτε ως ατυχές γεγονός, είτε ως επιμέρους ιδιαίτερων εκτιμήσεων, μας συνδέουνε και νομίζω αυτή η φρόνηση υπάρχει, πρέπει να υπάρχει σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχει στη χώρα μας, υπάρχει σε κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης και υπάρχει είμαι σίγουρος και μέσα στην κοινωνία της γείτονος χώρας.»
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >