Με την κατηγορία της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στην τουρκική δικαιοσύνη οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν την Πέμπτη από τουρκική περίπολο στον Έβρο, ενώ πραγματοποιούσαν πεζή περιπολία. Μέχρι τότε, και σε αναμονή της δίκης, θα κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Ads

Συνεχείς και σε καλό κλίμα είναι σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του θέματος, μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και Στρατηγού Χουλούτ Ακάρ. Η πρώτη επικοινωνία τους έγινε την Πέμπτη ενώ υπήρξε δεύτερη επικοινωνία την Παρασκευή. Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες έφεραν τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επάνοδο των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Κυβερνητικός αξιωματούχος αναφέρει πως «ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης στενά τις εξελίξεις με τους δύο συλληφθέντες Έλληνες αξιωματικούς και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά». 

Συγκεκριμένα, το περιστατικό έγινε σε πολύ μικρή απόσταση από το Τελωνείο των Καστανιών, όπου βρίσκεται η επίσημη διάβαση μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας, σε ένα μικρό δάσος και στο μοναδικό κομμάτι ξηράς που χωρίζει τις δύο χώρες, καθώς το υπόλοιπο χερσαίο σύνορο ορίζεται από το φράχτη. Το εν λόγω σημείο αυτή την περίοδο έχει καλυφθεί από χιόνι και τα όρια είναι δυσδιάκριτα. 

Ads

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, εκτός των όπλων τους, κατασχέθηκαν και τα κινητά τους τηλέφωνα, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε επίσης να ερευνήσει τα ψηφιακά δεδομένα που βρέθηκαν στην κατοχή τους.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι δύο Ελληνες, ένας ανθυπολοχαγός και ένας επαγγελματίας οπλίτης με τον βαθμό του λοχία, που συνελήφθησαν και κρατούνται στην Αδριανούπολη, είναι μόνο για παράνομη είσοδο στο τουρκικό έδαφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
• Κουβέλης για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς: Έχουν γίνει και συνεχίζουν οι αναγκαίες ενέργειες
• Βίτσας: Εργαζόμαστε για τη γρήγορη επιστροφή των δύο στρατιωτικών
• Κατρούγκαλος: Δεν είμαστε σε πόλεμο με την Τουρκία για να κάνουμε ανταλλαγή αιχμαλώτων

Αξίζει να σημειωθεί πως αντίστοιχα περιστατικά παραβίασης συνόρων, και από τις δύο πλευρές, έχουν συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν και επιλύονταν με συνοπτικές διαδικασίες. Ωστόσο, αυτή τη φορά, η Τουρκική πλευρά επέλεξε, να συλλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Τουρκικά μέσα αναφέρουν πως η απόφαση για προφυλάκιση ελήφθη λόγω «υποψίας ότι θα αποδράσουν», “για υποψία παραποίησης στοιχείων”, για «μη άδεια παραμονής τους στην Τουρκία», για «πιθανότητα διαφυγής τους στο εξωτερικό». Μάλιστα σημειώνεται πως οι δύο Ελληνες κρατούνται στις κλειστές φυλακές Ανδριανούπολης, καθώς δεν έχουν κάποαι κατοικία στην Τουρκία και δεν μπορούν να κρατηθούν σε δικό τους χώρο -διαφορετικά, θα είχαν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Την είδηση για την κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι δύο στρατιωτικοί επιβεβαίωσε και το ελληνικό Πεντάγωνο, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «κατασκοπεία». Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές κατηγορούνται μόνο για παράνομη είσοδο σε ξένο έδαφος, χωρίς άδεια, ενώ κατά τις ίδιες πηγές η σύλληψη των δύο στρατιωτικών έγινε χωρίς βία, ενώ τους επετράπη να τηλεφωνήσουν από τα κινητά τους στις μονάδες τους.

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ για τα γεγονότα:

«Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος. Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες».

Τι κατέθεσαν οι Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από Τούρκους

Τις συνθήκες υπό τις οποίες συνελήφθησαν από την Τουρκική περίπολο κατέθεσαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί ενώπιον του Τουρκικού δικαστηρίου.

«Δεν είμαστε πράκτορες» διεμήνυσαν, ενώ ο 25χρονος ανθυπολοχαγός Άγγελος Μιτρετώδης, σύμφωνα με τουρκικά μέσα, ανέφερε πως όλα συνέβησαν περίπου στις 10:30 όταν βγήκαν για περιπολία.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών», φέρεται να κατέθεσε.

Η στιγμή που οι Έλληνες στρατιωτικοί οδηγούνται στο δικαστήριο της Αδριανούπολης

image

image

image

Η ελληνική κυβέρνηση, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου επισήμανε ότι έγινε στο ΓΕΕΘΑ μεγάλη σύσκεψη με όλη την ηγεσία και ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. «Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κος Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο Ομόλογό του κο Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο ελλήνων στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε επίσης πως «πρόκειται για τυπικές νομικές διαδικασίες, που προβλέπονται, και αφορούν μια δίκη για παράνομη είσοδο στην χώρα, η οποία θα ολοκληρωθεί και αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των δύο Ελληνων αξιωματικών στην χώρα μας».