Ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η σχετική τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας. Τη ρύθμιση για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου υπερψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ «παρών» ψήφισαν το ΚΚΕ και το Ποτάμι. Η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η Χρυσή Αυγή, απείχαν.

Ads

Με την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης κλείνει επί της ουσίας η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος, η οποία τύποις αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής.

Την τροπολογία είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 αναφέροντας πως η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου από την 1/1/2020. Είχε καλέσει δε και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε δηλώσει πως υποστηρίζει το μέτρο, να υπερψηφίσει την τροπολογία. Ωστόσο η ΝΔ δεν προσήλθε στη Βουλή απέχοντας από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αυτή ήταν και η τελευταία συνεδρίαση της παρούσας Βουλής. Την Δευτέρα, όπως έχει προαναγγείλει ο ίδιος, ο πρωθυπουργός θα πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα του ζητήσει πρόωρες εκλογές. Κατόπιν αυτού, θα θυροκολληθεί στο περιστύλιο της Βουλής το ψήφισμα διάλυσής της.

Διαβάστε επίσης: 

Σχετικά με τη φημολογία που αναπτύχθηκε πως καταργούνται τα θετικά αντίμετρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως αυτά εφαρμόζονται ήδη και έκανε λόγο για άλλη μια «άσφαιρη και παραπλανητική» κριτική της αντιπολίτευσης. «Η αντιφατική κριτική της ΝΔ σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διαταράσσει την δημοσιονομική πορεία της χώρας – την ίδια ώρα που μας κάνει κριτική για τα αντίμετρα – στην πραγματικότητα φανερώνει τις προθέσεις της να μην εφαρμόσει τίποτα από όσα υπόσχεται αλλά και να καταργήσει όσα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήδη υλοποιούνται», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και συνέχισε:

Ads

«Προετοιμάζει, δηλαδή, μεθοδικά το έδαφος για να πάρει πίσω όλες τις γενικόλογες υποσχέσεις για μειώσεις φόρων, αλλά και να εξαπολύσει μια γενικευμένη επίθεση σε κάθε κατάκτηση των τελευταίων ετών εφόσον κερδίσει τις εκλογές. Πρόκειται για ένα προμελετημένο και προκατασκευασμένο άλλοθι. Άλλοθι για να υλοποιήσει μια πολιτική αποψίλωσης του δημόσιου τομέα με επιστροφή στη μνημονιακή ρύθμιση του 1 προς 5, πράγμα που θα οδηγήσει στο πάγωμα των προσλήψεων στη δημόσια υγεία και παιδεία αλλά και μια πολιτική κρυφών αυξήσεων στη φορολογία με την κατάργηση του υπερεκπτωτικού συντελεστή του 6% ΦΠΑ στον οποίο υπάγονται τα φάρμακα, το ρεύμα και το φυσικό αέριο».

Τα θετικά αντίμετρα που υπερψηφίστηκαν το 2017 για να εφαρμοστούν το 2019 και το 2020, στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν ήδη ψηφιστεί, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ανέφερε ενδεικτικά:

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τις μικρές περιουσίες.
  • Αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων.
  • Στεγαστικό επίδομα.
  • Μείωση του φόρου των επιχειρήσεων κατά 1% ετησίως και 4% συνολικά μέχρι το 2022.

Ταυτόχρονα, παρατήρησε, έχουν εφαρμοστεί και επιπλέον θετικά μέτρα όπως:

  • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες.
  • Η μείωση φορολογίας των διανεμόμενων κερδών για τις επιχειρήσεις.
  • Οι 7.500 προσλήψεις, έξω από τον κανόνα του 1 προς 1, για την ενίσχυση της ειδικής αγωγής και το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.
  • Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα στο 13% αλλά και στην ενέργεια στο 6%.

Επίσης, για το 2020 προβλέπεται: Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ και η μείωση των συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα. Η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 20%, καθώς και άλλα μέτρα ελάφρυνσης που έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, και η εφαρμογή των οποίων εξαρτάται από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.