Εάν ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μετρά ήδη μια πρώτη «νίκη» στον δρόμο προς την κάλπη, αυτή είναι η επιβολή της ατζέντας του. Προσπέρασε την αντιπολίτευση του «ύφους», της «αισθητικής» του Πολάκη και του κότερου, κι έφερε το παιχνίδι στα μέτρα του και στα μέτρα του πραγματικού πολιτικού διακυβεύματος – της οικονομίας. Εκμεταλλεύθηκε την αυτοπαγίδευση Μητσοτάκη στην πόλωση που θόλωσε και εξασθένισε τα διλήμματα της ΝΔ, υπερέβη το μόνο «όπλο» του αντιπάλου που θα μπορούσε να έχει απόδοση – εκείνο της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης – και έσπασε την στρατηγική του «αντιΣΥΡΙΖΑ» μετώπου στρεφόμενος στις κοινωνικές ομάδες με τις οποίες έχει, εκ πολιτικού DNA, προνομιακή σχέση: Στα λαϊκά στρώματα και στο βαθιά και συνειδητά προοδευτικό κομμάτι της κοινωνίας.

Ads

Στο δια ταύτα, δύο ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές έχει καταφέρει να γυρίσει το παιχνίδι στο κοινωνικό μέτωπο και στο ερώτημα «ποιος είναι εκείνος που μπορεί να επιστρέψει τα περισσότερα στους πολλούς». Και έχει αναγκάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πλήρη υιοθέτηση αυτής της κοινωνικής του ατζέντα και των θετικών του μέτρων – σε βαθμό που ο αρχηγός της ΝΔ, ο οποίος μόλις πριν από μία εβδομάδα χαρακτήριζε την 13η σύνταξη «λαϊκισμό» και «εργαλείο εξαγοράς ψήφων», όχι μόνον την υπερψήφισε αλλά και δεσμεύτηκε χθες πως θα την διατηρήσει εάν γίνει η Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση.

Το μείζον και κρίσιμο ερώτημα για τον πρωθυπουργό είναι αν προλαβαίνει να κεφαλαιοποιήσει αυτήν την ατζέντα και αυτή την κομβική προεκλογική «νίκη». Οι κυλιόμενες – δημόσιες και μη – δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν πως η «ψαλίδα» μειώνεται, όμως η ΝΔ παραμένει πρώτο κόμμα. Η εικόνα αυτή αντιμετωπίζεται σε κυβέρνηση και κόμμα με επαναλαμβανόμενα «μηνύματα νίκης». Τόσο από το Μαξίμου όσο και από την Κουμουνδούρου οι δημοσκοπήσεις κάθε άλλο παρά ως… θέσφατο εκλαμβάνονται, η εικόνα που προβάλλεται είναι εκείνη της υψηλής και θερμής συμμετοχής στις ανοιχτές συγκεντρώσεις του Αλέξη Τσίπρα και το κλίμα που μεταδίδεται σταθερά είναι πως το βράδυ της Κυριακής θα υπάρξουν «εκπλήξεις».

Κάποιοι πιο σκεπτικοί, σε κόμμα και κυβέρνηση, εκφράζουν τον προβληματισμό εάν τα θετικά μέτρα θα έπρεπε, ενδεχομένως, «να έχουν ανακοινωθεί νωρίτερα για να δοθεί χρόνος να ωριμάσουν». Κοινός τόπος όλων όμως, είναι πως «οι ευρωεκλογές έχουν γίνει πλέον ντέρμπι» και – ακόμη περισσότερο – θρυαλλίδα εξελίξεων στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ads

Πάνω σ’ αυτή την βάση, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό πεδίο ερμηνειών ακόμη και για αιφνιδιασμό με άμεσες εθνικές εκλογές στην χθεσινοβραδυνή του συνέντευξη στον Ant1 – ερμηνειών πάντως, που δεν απηχούν το ισχυρότερο σενάριο, δηλαδή εκείνο της εξάντλησης της τετραετίας. «Προφανώς», είπε ο πρωθυπουργός, «και οι ευρωεκλογές θα παίξουν σημαντικό ρόλο για την επόμενη ημέρα, εγώ ο ίδιος δήλωσα πως αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης για το σχέδιό μου και το λέω ξανά: Εάν την επόμενη ημέρα υπάρχει ένας συσχετισμός που δίνει επιβράβευση στο κόμμα της ΝΔ, βεβαίως και το σχέδιό μου δεν θα έχει λαϊκή νομιμοποίηση». Για να προσθέσει όμως αμέσως μετά ότι «είναι τόσο μικρό το χρονικό διάστημα μέχρι τον Σεπτέμβριο, που δεν έχει σημασία».

Πίσω από αυτό το μήνυμα, όσοι τουλάχιστον συνομιλούν με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, θεωρούν ότι τρεις θα είναι οι καταλυτικοί παράγοντες το βράδυ της Κυριακής που θα διαμορφώσουν και τις πολιτικές συνθήκες – και εξελίξεις – της επόμενης ημέρας: Ο πρώτος, εάν δεν έλθει η ανατροπή νίκης που προσδοκά το Μαξίμου, θα είναι η διαφορά με την ΝΔ. Μια διαφορά ανάμεσα στις 3 με 4 μονάδες θεωρείται απολύτως διαχειρίσιμη και ικανή «προίκα» για να αλλάξουν πλήρως οι πολιτικοί συσχετισμοί έως τον Οκτώβριο. Ο δεύτερος είναι να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ κοντά, ή και υψηλότερα από το ποσοστό του 26,56% που είχε πάρει στις ευρωεκλογές του 2014. Και ο τρίτος να μην υπάρχει «προβολή» αυτοδυναμίας στα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και στο συνολικό αποτέλεσμα.

Εάν πληρωθούν όλες αυτές οι προϋποθέσεις τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί το βράδυ της Κυριακής να βρίσκεται μπροστά στο… δεύτερο πιο ευνοϊκό για εκείνον σενάριο μετά από εκείνο της ανατροπής και της νίκης