Για την κυβέρνηση, η ψήφιση των 120 δόσεων, της 13ης σύνταξης και της μείωσης του ΦΠΑ είναι μόνον το πρώτο βήμα. Είναι ένα βήμα που έχει σαφή στόχευση και στις ευρωεκλογές της 26ης Μαίου – στον πυρήνα του όμως είναι απλώς η αφετηρία του σχεδίου «ολικής επαναφοράς» που έχουν δρομολογήσει ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
To εν λόγω σχέδιο περιέγραψε αναλυτικά ο πρωθυπουργός στις εξαγγελίες του Ζαππείου, περιλαμβάνει μέτρα εισοδηματικής αναδιανομής ύψους 5,5 δις ευρώ σε ορίζοντα τριετίας, και έχει ως «κλειδί» την άμεση μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα από το 3,5% στο 2,5% μέσω του λεγόμενου ειδικού ταμείου εγγυήσεων από το «μαξιλάρι ασφαλείας» (cash buffer). Τις δε αμέσως επόμενες κινήσεις στην κατεύθυνση αυτή έδειξε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, στην συνέντευξή του στον Αnt1 τρία ακόμη μέτρα μεταμνημονιακής ανακούφισης τα οποία, κατά τις πληροφορίες, έχουν ορίζοντα εφαρμογής του επόμενους μήνες: Πρόκειται για την επαναφορά του ΕΚΑΣ – «με διαφορετικής ίσως μορφή», όπως είπε ο Ευκλειδης Τσακαλώτος – , την αύξηση του ακατάσχετου ορίου για τους συνεπείς οφειλέτες και, την «επιβράβευση», μέσω έκπτωσης ή άλλων κινήτρων, όσων πληρώνουν εφάπαξ τους φόρους τους.
Ο υπουργός Οικονομικών έδειξε επίσης τον Σεπτέμβριο ως τον χρόνο στον οποίο θα γίνουν οι τελικές κινήσεις για την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου, όπως συνέβη και με συντάξεις, και δήλωσε ότι «δουλεύουμε με σχέδιο, με πρόγραμμα πάνω στον δημοσιονομικό χώρο που έχουμε».
Πρόκειται βεβαίως για ένα σχέδιο που δεν είναι δεδομένο ότι θα περάσει ανέφελα από τον σκληρό άξονα των θεσμών, έστω κι εάν η κυβέρνηση έχει πλέον αυξημένο και ουσιαστικό βαθμό ελευθερίας στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής σε σχέση με τις εποχές των μνημονιακών αξιολογήσεων. Επί το παρόντος, το «πακέτο Τσίπρα» αντιμετωπίζεται από τους εταίρους και δανειστές με δημόσια σιωπή – εν όψει των κρίσιμων ευρωεκλογών -, θεωρείται όμως βέβαιο πως μετά τις κάλπες θα υπάρξουν οι συνήθεις φωνές αμφισβήτησης.
Τα δύο πρώτα μετεκλογικά «ραντεβού» είναι η 5η Ιουνίου οπότε θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής εποπτείας, και η 13η Ιουνίου οπότε το πακέτο των θετικών μέτρων της κυβέρνησης θα μπει στο τραπέζι του Eurogroup. Ηδη, ωστόσο, από σήμερα εστάλησαν τα πρώτα, διακριτικά μεν, προφανή δε, προειδοποιητικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες με ευρωπαίο αξιωματούχο να επιβεβαιώνει ότι το πακέτο Τσίπρα έχει οδηγήσει κάποια κράτη-μέλη της ευρωζώνης σε εισηγήσεις να «παγώσει» η έγκριση του ESM προς την Ελλάδα για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.
Ο ίδιος αξιωματούχος είπε πως το πακέτο των θετικών μέτρων αναμένεται να συζητηθεί τον Ιούνιο, αλλά δεν απέκλεισε να υπάρξει κάποια πρώτη, άτυπη κουβέντα και στο αυριανό Eurogroup. Πρόσθεσε επίσης ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν «ανησυχήσει» κάποια κράτη μέλη της ευρωζώνης με το σκεπτικό και το ερώτημα «κατά πόσο η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της». Κι όταν ερωτήθηκε εάν τίθεται ζήτημα εμπλοκής στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιοι εταίροι να θελήσουν να «μπλοκάρουν» την προεξόφληση του Ταμείου ως αντίδραση στις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης. «Πάντως», πρόσθεσε, «αυτή τη φορά η όποια απόφαση δεν συνδέεται με εκταμίευση κάποιας δόσης ή κάτι σχετικό, οπότε οι υπουργοί δε χρειάζεται να αποφασίσουν σχετικά», ενώ σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις για τα πλεονάσματα και το ειδικό ταμείο είπε πως ο ίδιος «είναι μπερδεμένος με την πρόταση» και ότι «θα περιμένει την σχετική εισήγηση της Κομισιόν». Οι ενστάσεις αυτές είναι ήδη γνωστές και αναμενόμενες στην κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες προέρχονται κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας και της Ολλανδίας.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με τις χθεσινές δηλώσεις του στον Alpha – «δεν θα μας πουν οι τεχνοκράτες το πώς θα πιάσουμε τους στόχους» – διαμήνυσε εύγλωττα πως η όποια συζήτηση στην Ευρώπη θα είναι καθαρά πολιτική. Άλλες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι αντίστοιχες, και πολύ πιο έντονες, ενστάσεις διατυπώνονταν και όταν έκανε την μεγάλη μεταμνημονιακή στροφή στην αντι-λιτότητα η Πορτογαλία. «Σήμερα», λένε, «οι ίδιοι που τότε αντιδρούσαν, δείχνουν ως επίτευγμα το πορτογαλικό μοντέλο». Και προσθέτουν με νόημα ότι σ’ αυτή την πολιτική συζήτηση στην Ευρώπη που προαναγγέλλει ο έλληνας πρωθυπουργός κομβικό ρόλο θα παίξει και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών εντός και εκτός συνόρων…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >