Δικάζονται σήμερα με τη διαδικασία του αυτόφωρου, οι επτά συλληφθέντες για την υπόθεση του θανάσιμου τραυματισμού του 53χρονου εικονολήπτη στη διάρκεια του σαϊτοπόλεμου στην Καλαμάτα.
Tα έξι μέλη του «μπουλουκιού» και ο δημοτικός σύμβουλος που κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος, οδηγήθηκαν νωρίτερα στον εισαγγελέα, ο οποίος αποφάσισε μετατροπή της ποινής στο πλημμέλημα της ανθρωποκτονίας εξ’αμελείας.
Όπως έγινε γνωστό στον καπετάνιο του «μπουλουκιού» ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων. Στους υπόλοιπους συλληφθέντες ασκήθηκε δίωξη για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων.
Τη λύπη του για το θάνατο του 53χρονου εξέφρασε ο Δήμος Καλαμάτας, γνωστοποιώντας ότι η συνέχιση ή μη του εθίμου πρέπει να αντιμετωπισθεί σε συνεργασία με την Πολιτεία και με εξέταση ιδιαιτέρως των παραμέτρων που συνδέονται με την ασφάλεια.
Νωρίτερα, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, είχε δηλώσει ότι «ο σαϊτοπόλεμος είναι καταγεγραμμένος στο DNA των Μεσσήνιων, οπότε δύσκολα μπορεί να απαγορευτεί γιατί θα υπάρξουν αντιδράσεις». Η δήλωση αυτή προκάλεσε σάλο ενώ έντονη ήταν και η απάντηση του γιου του εκλιπόντος, ο οποίος με ανάρτησή του στο διαδίκτυο επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι «στο DNA των Μεσσήνιων είναι και η ανθρωπιά, όχι μόνο αυτά τα έθιμα».
Θέση με αφορμή το τραγικό γεγονός αλλά και σχετικά με τη δήλωση του δημάρχου πήρανε και πολιτικά πρόσωπα. «Το θανατηφόρο έθιμο πρέπει να σταματήσει» υπογραμμίζει σε ανάρτησή του στο Twitter για το σαϊτοπόλεμο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς. Και προσθέτει: «Η ΝΔ οφείλει να αποδοκιμάσει και να πάψει να στηρίζει τον κ. Νίκα ο οποίος αδυνατεί να κατανοήσει ότι χάθηκε μία ζωή».
Κατόπιν ο δήμαρχος ανασκεύασε τις δηλώσεις του και διατύπωσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», την εκτίμηση ότι κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν θα αναλάβει την ευθύνη στο μέλλον να συνεχίσει να υποστηρίζει το έθιμο του σαϊτοπολέμου.
«Δυστυχώς χάσαμε ένα από τους καλύτερους ανθρώπους, εργάτη στα ΜΜΕ, δημοσιογράφο, τεχνικό […] Είναι ο μοναδικός θάνατος στα 200 χρόνια, στα οποία υπάρχει ο συγκεκριμένος θεσμός του σαϊτοπολέμου», σημείωσε ο Π. Νίκας και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένας θεσμός που είναι ημιπαράνομος. Η Πολιτεία κλείνει τα μάτια για τους θεσμούς που υπάρχουν στην περίοδο του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε άλλες εποχές του χρόνου, όπως οι εκδηλώσεις που γίνονται στη Χίο ή στη Καλαμάτα και στον συγκεκριμένο θεσμό του σαϊτοπολέμου […] Μετά το γεγονός αυτό δεν θεωρώ ότι η πόλη οργανωμένα θα μπορέσει να συνεχίσει αυτό το έθιμο».
«Προφανώς», τόνισε ο δήμαρχος Καλαμάτας, «άδεια δεν μπορεί να δοθεί […] ο θάνατος του ανθρώπου είναι μια καμπή γι’ αυτό τον θεσμό. Εκτιμώ πως κανένα δημοτικό συμβούλιο στο μέλλον -σημειωτέον οι αποφάσεις ήταν μέχρι σήμερα ομόφωνες- δεν θα αναλάβει την ευθύνη να συνεχίσει να υποστηρίζει αυτό τον θεσμό. Φοβάμαι ότι ο θεσμός αυτός, με τον θάνατο, φτάνει στο τέλος του». Ωστόσο, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει μια συζητήση με την Πολιτεία για τον καθορισμό ενός θεσμικού πλαισίου για το έθιμο. «Μπορούμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι κάτω με την Πολιτεία και να προσδιορίσουμε το θεσμικό πλαίσιο; Εμείς εκλιπαρούμε χρόνια τα συναρμόδια υπουργεία να γίνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, το πώς ακριβώς θα γίνεται. Αυτό είναι το θέμα […] Βεβαίως ο κ. Θεοδωρακάκης δεν ξανάρχεται, βεβαίως είναι κάτι που μπορεί να αφιερωθεί στη μνήμη του. Νομίζω ότι υπάρχει ένας τρόπος (σ.σ το έθιμο του σαϊτοπολέμου) να διασωθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας.
Εκτίμησε, δε, πως το έθιμο του σαϊτοπολέμου «είναι ταυτισμένο με την πόλη της Καλαμάτας», με «καμιά δεκαριά περιοχές γύρω από την πόλη αλλά και ξενοδοχεία, τα οποία αρέσκονται στο να οργανώνουν αυτό το έθιμο», ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για ενδεχόμενες μη οργανωμένες εκδηλώσεις στο μέλλον, εφόσον τερματιστεί η κεντρική διοργάνωση. «Το τέλος του θεσμού δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να ρίχνουν (σ.σ πολίτες) μπομπάκια ή σαΐτες.Αυτό θα συνεχίσουν να το κάνουν με άναρχο τρόπο, δεν είναι κάτι που σταματάει», ανέφερε. Ερωτηθείς για το ζήτημα της επιβολής προστίμων αναφέρθηκε στην κατανομή των αρμοδιοτήτων σε τέτοιες περιπτώσεις. «Εμείς δεν είμαστε αστυνομία, αυτά είναι δουλειά της αστυνομίας. Σε όλες τις χώρες γίνονται εκδηλώσεις και χρησιμοποιούνται ανάλογα υλικά, αν θέλουμε όμως να υπάρχει μια εμπλοκή και προστασία της Ελληνικής Αστυνομίας, πρέπει να υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για αυτές τις εκδηλώσεις, που να ορίζει κανόνες και όρους και ποιοι του επιβλέπουν αυτούς και τι γίνεται», απάντησε.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Θεοδωρακάκης βρήκε τραγικό θάνατο χτυπημένος από «σαΐτα» στο κεφάλι, καθώς τραβούσε εικόνες από ένα από τα λεγόμενα «μπουλούκια» που συμμετείχαν στο έθιμο, στο χώρο στάθμευσης του Νέδοντα, βιντεοσκοπώντας στην κυριολεξία τη μοιραία στιγμή του τέλους του.
Ως προς τις εκδοχές που επικρατούν είναι να έπιασε φωτιά σάκος με σαΐτες εκρηκτικών με συνέπεια να εκτοξεύονται ανεξέλεγκτα, ή να είχε πέσει κάποια χωρίς να σβήσει στο έδαφος.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >