Απειλές και προειδοποιήσεις εξαπολύει η Άγκυρα αναφορικά με την απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου να δώσει άσυλο σε έναν εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016.

Ads

Όπως αναφέρει η Daily Sabah, η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κάνει λόγο για μια απόφαση με πολιτικά κίνητρα η οποία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών: 

«Η Ελλάδα απέτυχε να επιδείξει πνεύμα υποστήριξης και συνεργασίας, κάτι που αναμέναμε από έναν σύμμαχο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, προστατεύοντας εγκληματίες που έλαβαν μέρος στις δολοφονίες εκατοντάδων Τούρκων και κινήθηκαν κατά της έννομης δημοκρατικής τάξης», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου που εξέδωσε την απόφαση για τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου έκρινε ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Ads

Παράλληλα, η απόφαση της Επιτροπής αναφέρει ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».

Οι υπόλοιποι επτά παραμένουν σε καθεστώς διοικητικής κράτησης στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, αναμένοντας τις αποφάσεις της Επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία.