Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πραγματοποίησαν κάτοικοι από την Λέσβο, την Χίο και την Σάμο, διαμαρτυρόμενοι για τους χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στα κέντρα υποδοχής.

Ads

Οι κάτοικοι των νησιών έφθασαν χθες στον Πειραιά ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση που έκαναν οι δήμαρχοι των νησιών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, απαιτούν:

  • ‘Αμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση από όλες τις δομές φιλοξενίας,
  • Να μην δημιουργηθεί οποιασδήποτε νέα δομή, συμπεριλαμβανομένης και της χρησιμοποίησης πλωτών μέσων,
  • Να μην λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς τους κατοίκους των νησιών.

«Η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το σαφές και ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο Λεσβιακός Λαός με τη γενική απεργία του και τη συγκέντρωσή του στα τέλη Νοεμβρίου, δεν έδειξαν διάθεση ανταπόκρισης, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει ίδια, χωρίς καμία ουσιαστική προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών» είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

«Ζητάμε την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και την υιοθέτηση πολιτικών τέτοιων που θα φέρουν μια βιώσιμη κατάσταση στα νησιά», είπε ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς. Ο χώρος του Κέντρου Υποδοχής της Χίου «επαρκεί για να κοιμηθούν 800 και όχι για 2.500. Για κανέναν όμως δεν υπάρχει χώρος για να φάνε ή να σταθούν και η πίεση καταλήγει στην τοπική κοινωνία», συμπλήρωσε.

Ads

Ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος έκανε λόγο για «εγκλωβισμένους πρόσφυγες και απελπισμένους πολίτες». Όπως περιέγραψε, στο ΚΥΤ Σάμου «βρίσκονται 3.170 άτομα σε ένα χώρο για 800 που ήταν προσωρινός. Εκεί βρίσκονται ασυνόδευτα παιδιά και ευάλωτες ομάδες που χρειάζονται άμεση προστασία». Ακόμη, ζήτησε «όχι την αποσυμφόρηση των νησιών που είναι αυτονόητη, αλλά και ένα οδικό χάρτη διεξόδου από την κρίση».