Ο Πάνος Καμμένος δηλώνει κατηγορηματικά ότι μετά τη σημερινή ομιλία του στη Βουλή θα διαγράψει από τους ΑΝΕΛ τον Θανάση Παπαχριστόπουλο. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ξανα)δηλώνει, επίσης κατηγορηματικά, πως είτε τον διαγράψουν είτε όχι, ο ίδιος, και αφού υπερψηφίσει το Πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, θα παραιτηθεί και θα παραδώσει την έδρα του.
Το ότι το δηλώνουν αμφότεροι δεν σημαίνει απαραιτήτως – και με βάση την πρόσφατη κοινοβουλευτική και πολιτική «προϊστορία» – και πως θα το πράξουν. Εάν όμως το πράξουν το δεδομένο είναι πως, μετά την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, την οποία υιοθέτησε η Διάσκεψη Προέδρων, οι ΑΝΕΛ μένουν χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και τούτο διότι το Επιστημονικό Συμβούλιο απεφάνθη πως δεν υπάρχει άλλη ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής ως προς την λειτουργία μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας πέραν εκείνης που προβλέπει ότι πρέπει να απαρτίζεται από τουλάχιστον πέντε βουλευτές εκλεγμένους υπό την «σημαία» του ίδιου κόμματος.
Οπότε, εάν αποχωρήσει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, είτε δια της διαγραφής είτε δια της παραίτησης, οι ΑΝΕΛ θα εξακολουθούν να έχουν μεν πέντε βουλευτές – όμως ο πέμπτος εξ αυτών είναι ο Αριστείδης Φωκάς, ο οποίος είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της Ένωσης Κεντρώων. Άρα, Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν υφίσταται πλέον, και ο Πάνος Καμμένος χάνει τα κοινοβουλευτικά προνόμια του πολιτικού αρχηγού.
Η, αν μη τι άλλο πρωτόγνωρη, όμως ρευστότητα του τελευταίου μήνα έχει ήδη δείξει πως βεβαιότητες και πολιτικά αυτονόητα μάλλον δεν υπάρχουν πλέον. Και ως εκ τούτου, από χθες το βράδυ και από την ώρα που έγινε γνωστή η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, οι διάδρομοι του Κοινοβουλίου και τα πέριξ πολιτικά γραφεία κατακλύζονται από νέα σενάρια για την διάσωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ.
Εξ αυτών των σεναρίων, το πιο αδύναμο είναι εκείνο που διεκδικεί επιμόνως τις τελευταίες εβδομάδες ο Πάνος Καμμένος. Να παραιτηθεί είτε από υφυπουργός Εξωτερικών, είτε από την βουλευτική έδρα που θα πάρει μετά την αποχώρηση Παπαχριστόπουλου ο Τέρενς Κουίκ. Η παραίτηση Κουίκ από το υπουργικό χαρτοφυλάκιο, θα ακύρωνε την «αιτία διαγραφής» του και θα σήμαινε ότι θα μπορούσε να μπει στην Βουλή ως ο πέμπτος βουλευτής των ΑΝΕΛ. Η παράδοση της έδρας του επίσης θα σήμαινε αυτομάτως την είσοδο στην Βουλή της επόμενης επιλαχούσας, Ελένης Σκλαβενίτη, «πιστής» στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, και ως εκ τούτου και την διάσωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
Ο Τέρενς Κουίκ, όμως, έχει εδώ και καιρό κόψει κάθε γέφυρα με τον Πάνο Καμμένο και έχει ταυτιστεί πλήρως με τις κυβερνητικές πολιτικές. Δεν προτίθεται να παραιτηθεί από υφυπουργός, και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει περίπτωση να παραδώσει την βουλευτική έδρα. Διότι, πολύ απλά, μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε και απώλεια της πλειοψηφίας των «151» για την κυβέρνηση – όπερ, το σχετικό σενάριο αποκλείεται εξ αρχής.
Το δεύτερο σενάριο, το οποίο θερμαίνεται ιδιαιτέρως, είναι εκείνο της παραίτησης του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου. Ο κ. Νικολόπουλος είναι μεν ανεξάρτητος βουλευτής σήμερα, είχε όμως εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ. Αρα, μια παραίτησή του θα μπορούσε να οδηγήσει στην Βουλή επιλαχόντα προερχόμενο επίσης από το ψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ και να διασώσει την «πολύτιμη» πέμπτη έδρα του κόμματος.
Πρόκειται για μία εκδοχή που είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Τότε, ο Νίκος Νικολόπουλος δήλωνε ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει στους ΑΝΕΛ, επιβεβαίωνε όμως ότι θα κατέβει υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές για να διεκδικήσει τον δήμο της Πάτρας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, είχε σκοπό να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στην Πάτρα – και μαζί και την παραίτησή του από την Βουλή – σε εκδήλωση που θα γίνει στην Αχαία την επόμενη Δευτέρα. Από το βράδυ της Πέμπτης όμως, ένα νέο μπαράζ πληροφοριών ήθελε την παραίτηση αυτή να επιταχύνεται. Και από αρκετές πλευρές συνδεόταν και με τη δήλωση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ότι, παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, την Παρασκευή έχουμε μπροστά μας «μια ολόκληρη ημέρα» – χρονικό διάστημα ικανό, όπως είπε, «για να μπορούν να θεραπευτούν τα πράγματα»…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >