Για τον σχεδιασμό της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα σκληρό «αντιΣΥΡΙΖΑ» ΚΙΝΑΛ ήταν ο ιδανικός εκλογικός κυματοθραύστης. ΄Ηταν ο «κόφτης» και η δεξαμενή υποδοχής των απογοητευμένων μεν, ανελαστικά αντιδεξιών δε, ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Ό,τι δεν επρόκειτο να πάει ποτέ στην ΝΔ, μπορούσε να πάει στο ΚΙΝΑΛ – κι εάν χρειαζόταν, να χρησιμοποιηθεί ερήμην και ως «προίκα» μελλοντικής συγκυβέρνησης.

Ads

Η Φώφη Γεννηματά, δημοσίως και επιμόνως, αποκήρυσσε και τον στόχο και τον Μητσοτάκη. Στην πράξη όμως, είτε από επιλογή είτε ελέω ομηριών, υπηρέτησε πιστά τον σχεδιασμό του – τόσο πιστά, που ο κυματοθραύστης έφθασε σε πρόωρη αυτοδιάλυση. Ναυάγησε στις Πρέσπες πριν καν εκπληρώσει την αποστολή του.

Υιοθετώντας το δόγμα της «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έγινε… βενιζελικότερη του Βενιζέλου. Αμυνόμενη στον, ασφυκτικό όντως, διπολισμό επιτέθηκε στο ίδιο το DNA της παράταξής της. Χρησιμοποιώντας ρητορική Ανδρέα Παπανδρέου – «εγγυώμαι την ενότητα της παράταξης χωρίς βαρονίες και τιμάρια» – (ξανα)άνοιξε μέτωπο με τον Γιώργο Παπανδρέου. Και όταν ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει την συμφωνία των Πρεσπών, έκοψε και τις τελευταίες γέφυρες με τις ταυτοτικές αναφορές του, «αντισυριζαίου» ενδεχομένως, αλλά παραδοσιακού κεντροαριστερού ψηφοφόρου.

Στην πραγματικότητα, η Φώφη Γεννηματά διέβη τον Ρουβίκωνα με την διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου. Διέλυσε το ΚΙΝΑΛ και απλώς δεν το ομολόγησε. Και το μόνο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι εάν οι εναπομείνασες συνιστώσες του Κινήματος  θα δεχθούν να απορροφηθούν από το παλαιό, και συρρικνωμένο, ΠΑΣΟΚ.

Ads

Αυτός είναι ο στόχος του έκτακτου συνεδρίου του Μαρτίου και αυτό είναι το ερώτημα που έθεσε ουσιαστικά και η ίδια, η Φώφη Γεννηματά στην χθεσινή τηλεοπτική της συνέντευξη στον Σκάι.

Ήταν μια συνέντευξη πρόδηλης πολιτικής αγωνίας και εξίσου πρόδηλου πολιτικού εγκλωβισμού. Είπε ότι διέγραψε τον Θεοχαρόπουλο όχι επειδή ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στηρίζει μια επιζήμια εθνικά συμφωνία, αλλά διότι στήριξη των Πρεσπών «σημαίνει στήριξη στην κυβέρνηση». Το είχε πει νωρίτερα, κατά τι πιο περίπλοκα, και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με το άρθρο του στα «ΝΕΑ»: «Μια συμφωνία (των Πρεσπών)», έγραψε, «που λειτουργεί ως μηχανισμός μικροκομματικών επιδιώξεων και προσωπικών διευθετήσεων κρίνεται με κριτήριο τις μείζονες προτεραιότητες της προστασίας των δημοκρατικών θεσμών και των προοπτικών της οικονομίας και της χώρας γενικότερα». Κοινώς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Φώφη Γεννηματά είπαν ότι καταψηφίζουν τις Πρέσπες επειδή ο Τσίπρας απειλεί τους… δημοκρατικούς θεσμούς και την οικονομία.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε ακόμη ότι η διαγραφή Θεοχαρόπουλου δεν έγινε στο όνομα της κομματικής πειθαρχίας αλλά διότι η θέση του «αντιβαίνει στην πλειοψηφική γραμμή της παράταξης». «΄Οποιος δεν θέλει», πρόσθεσε, «να υπηρετήσει την κοινή μας πορεία αυτόνομη δεν έχει θέση ανάμεσά μας».

Δεν είπε ακριβώς ωστόσο εάν το ίδιο ισχύει και για τον Γιώργο Παπανδρέου που επίσης στηρίζει τις Πρέσπες. Απαντώντας στο σχετικό ερώτημα δήλωσε ότι «το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς όλους». Για να προσθέσει όμως αμέσως μετά ότι… «οι διαφορετικές απόψεις είναι απολύτως σεβαστές» και ότι, εν τέλει, ο Γιώργος Παπανδρέου αφενός επεσήμανε και τα προβληματικά στοιχεία της συμφωνίας και αφετέρου δεν επρόκειτο να ψηφίσει στην Βουλή.

Στο δια ταύτα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είχε χθες κάτι από λογική Καμμένου. Ο οποίος διέγραψε τους υπουργούς που υπερψηφίζουν τις Πρέσπες, όχι όμως και τους απλούς βουλευτές του που κάνουν το ίδιο. Και η Φώφη Γεννηματά θα ήθελε ενδεχομένως να διαγράψει τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά δεν το αντέχει πολιτικά, ούτε η ίδια ούτε το κόμμα της. Ως εκ τούτου, του ζητά ανακωχή, διαγράφει το ΚΙΝΑΛ, και επιστρέφει στην ασφάλεια του οικείου ΠΑΣΟΚ στο όνομα της πολιτικής επιβίωσης. 

Παρεμπιπτόντως, παραμένει άγνωστο εάν – και με ποιους όρους και από ποια θέση – σκοπεύει να επιστρέψει και ο πρώην πρωθυπουργός. Ο οποίος χθες έστειλε το δικό του μήνυμα δια του προέδρου της ΔΗΜΑΡ – τηλεφωνώντας του, όπως είπε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, και εκφράζοντας την έκπληξη και τον προβληματισμό του για όσα συμβαίνουν στο ΚΙΝΑΛ…