Tα 13,4 εκατομμύρια έγγραφα των Paradise Papers αποκαλύπτουν ότι περίπου 8 τρις ευρώ είναι «παρκαρισμένα» στους ανά τον πλανήτη φορολογικούς παραδείσους. Πρόκειται για ποσό που αγγίζει σχεδόν το ήμισυ του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι διπλάσιο του ΑΕΠ της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της γαλλικής Le Monde, που μετέχει στο γκρουπ των διεθνών μέσων που δημοσιοποίησαν τα Paradise Papers, το κόστος της φοροαποφυγής από αυτά τα «παρκαρισμένα» κεφάλαια φθάνει παγκοσμίως στα 350 δις ευρώ ετησίως, ενώ μόνον για την Ευρωπαϊκή Ενωση το κόστος σε χαμένους φόρους είναι 120 δις ευρώ τον χρόνο.
Μέσα σ’ αυτόν τον παράδεισο της – επί το πλείστον νόμιμης – φοροαποφυγής «ανθίζουν» και 130 ονόματα και εταιρίες από την Ελλάδα. Και επ’ αυτών των ελληνικών… ανθών των Paradise Papers αναμένονται σοβαρές αποκαλύψεις τις επόμενες ημέρες και εξίσου σοβαρές, μικρότερες ή μεγαλύτερες, πολιτικές προκλήσεις.
Όπως ήδη έγραψε η εφημερίδα «’Εθνος», στα ελληνικού ενδιαφέροντος ονόματα των Paradise Papers έχουν εντοπιστεί πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς, μεγλάος αριθμός εφοπλιστών, κορυφαίο στέλεχος τράπεζας που μετείχε σε offshore, υπεράκτιες εταιρίες που έπαιρναν δάνεια από ελληνικές τράπεζες και πρόσωπα που έχουν απασχολήσει τις αρχές για φορολογικές, και όχι μόνον, υποθέσεις.
Αυτά και μόνον τα στοιχεία είναι ενδεικτικά του πολιτικού ενδιαφέροντος που αποκτά η υπόθεση και στην Ελλάδα – μια υπόθεση, η οποία επαναφέρει με ηχηρό τρόπο στο προσκήνιο τη διάκριση ανάμεσα στο «νόμιμο» και στο «ηθικό», αλλά και την κατ΄εξοχήν ταξική συζήτηση για την συσσώρευση του παγκόσμιου πλούτου στις ελίτ σε βάρος των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων.
Αυτή η συζήτηση θα ανοίξει ξανά και στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες και το μείζον στοίχημα για το πολιτικό σύστημα είναι οι όροι με τους οποίους θα διεξαχθεί – η ειλικρίνεια και το βάθος των δεσμεύσεων όλων των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και την ισοκατανομή των φορολογικών βαρών.
Διαβάστε επίσης:
- Paradise Papers: Τα offshore δάνεια της Proton Bank
- «Appleby»: Νέο παγκόσμιο σκάνδαλο φοροδιαφυγής
- Και Έλληνες στα Paradise Papers: Διασυνδέσεις με πολιτικούς και εφοπλιστές
- Paradise Papers: Μεγάλη διαρροή εγγράφων για τους παραδείσους της φοροδιαφυγής
- «Paradise Papers»: Αποκαλύψεις για τα νέα μεγάλα σκάνδαλα φοροδιαφυγής
- Paradise Papers: 8 τρισ. έχει κρύψει η παγκόσμια ελίτ σε φορολογικούς παραδείσους
- Wilbur Ross: Ο υπουργός Εμπορίου του Τραμπ και οι οικονομικές του σχέσεις με τον Πούτιν
- Paradise Papers: Ο «μαγικός κύκλος» της Appleby
- Οι επιχειρήσεις του Κρεμλίνου και οι επενδύσεις σε Twitter και Facebook
- Paradise Papers: Στοιχεία που «καίνε» τη βασίλισσα Ελισάβετ
- Ο υπεύθυνος χρηματοδότησης του Τζάστιν Τριντό και οι offshore διαδρομές του
- Paradise Papers: Τα offshore δάνεια της Proton Bank
- Paradise Papers: Μπόνο… Mysterious Ways
- Glencore: Η πολυεθνική – γίγαντας που πλουτίζει στις χώρες της διαφθοράς
- Paradise Papers: Ο Λούις Χάμιλτον και το νησί των τζετ και των γιοτ
- Από την Allianz και τη Siemens μέχρι τον Σρέντερ: Πάνω από 1.000 Γερμανοί στα Paradise Papers
- Η χρυσή offshore ιστορία της Apple
Οι πρώτες διακηρύξεις προθέσεων απέναντι σ’ αυτό το στοίχημα έγιναν ήδη χθες, με μια προσωπική δήλωση του πρωθυπουργού και με μια ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, που η προσεκτική τους ανάγνωση ίσως οδηγεί σε χρήσιμα συμπεράσματα για το πολιτικό κάδρο που διαμορφώνεται.
Ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τις πρακτικές της διεθνούς φοροαπαφυγής ως «απάνθρωπο μηχανισμό», επεσήμανε ότι ειδικά στην Ελλάδα, μια από τις βασικές αιτίες της κρίσης ήταν «η αδιαφανής δράση μιας καλομαθημένης οικονομικής ελίτ, η διαπλοκή της με το πολιτικό σύστημα, και η σταθερή της αντίσταση να επωμιστεί τα βάρη που της αναλογούσαν». Και τονίζοντας ότι το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων αποτελεί «πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα και για την ελληνική κυβέρνηση», δεσμεύτηκε για «αποφασιστικό χτύπημα» στην φοροδιαφυγή και στην επιβολή κανόνων διαφάνειας και δικαιοσύνης.
Διαβάστε επίσης: Στέλιος Κούλογλου: Στο περιβάλλον Μητσοτάκη ονόματα από τα Paradise Papers
Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις διεθνείς αποκαλύψεις, έσπευσε όμως εκ προοιμίου να κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στη «νόμιμη» και «παράνομη» φοροαποφυγή.
«Καλούμε», τόνισε «την κυβέρνηση να πράξει αυτή την φορά την αυτονόητη υποχρέωσή της. Να ελέγξει γρήγορα και αποτελεσματικά τους πάντες και τα πάντα. Να ξεκαθαρίσει, δηλαδή, ποιοι Έλληνες με απολύτως νόμιμο τρόπο ασκούσαν επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα στο εξωτερικό και ποιοι έχουν προβεί σε φοροδιαφυγή ή άλλη παράνομη δραστηριότητα, οδηγώντας τους τελευταίους το ταχύτερον δυνατόν ενώπιον της Δικαιοσύνης».
Κυβερνητικές πηγές χαιρέτιζαν χθες το βράδυ την «ταχεία αντίδραση» της Νέας Δημοκρατίας, ταυτοχρόνως ωστόσο εξέφραζαν και απορία για την σπουδή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θέσει ζήτημα «νόμιμης» και «παράνομης» φοροαποφυγής. Και τούτο διότι, κατά κανόνα, η φοροαποφυγή κινείται εντός του πλαισίου, ή έστω στα όρια, του νόμου. Το δε μείζον ζήτημα που εγείρει, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, δεν είναι εκείνο της νομιμότητας αλλά της πολιτικής και κοινωνικής ηθικής. Και επ΄αυτής της ηθικής μάλλον προιωνίζεται ενδιαφέρων πολιτικός διάλογος το επόμενο διάστημα…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >