Μετά τα Panama Papers, μια ακόμη διαρροή εγγράφων, φέρνει στο φως ένα παγκόσμιο σκάνδαλο φοροδιαφυγής. Μεταξύ των εμπλεκομένων είναι ονόματα της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής ελίτ, ενώ στα έγγραφα περιλαμβάνονται και τουλάχιστον 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος, τα οποία συνδέονται με offshore εταιρείες που εντοπίζονται στα αρχεία της Appleby.
Ένας «θησαυρός» 13,4 εκατομμυρίων εγγράφων αναδεικνύει τους δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και του δισεκατομμυριούχου υπουργού Εμπορίου της κυβέρνησης Trump. Συνολικά, στα δεδομένα της διαρροής εμφανίζονται οι offshore δεσμοί περισσότερων από δώδεκα συμβούλων του Donald Trump, μελών του υπουργικού συμβουλίου, ενώ και σημαντικοί χορηγοί εμφανίζονται στα διαφυγόντα δεδομένα. Επίσης αποκαλύπτονται οι μυστικές συναλλαγές του επικεφαλής των χρηματικών ενισχύσεων του Καναδού πρωθυπουργού Justin Trudeau και οι «υπεράκτιες επενδύσεις» της βασίλισσας της Αγγλίας και εκατοντάδων πολιτικών σε όλο τον κόσμο. Στα έγγραφα περιλαμβάνονται και αστέρες της μουσικής και του αθλητισμού, αλλά και πολλά πρόσωπα της οικονομικής ελίτ. Συνολικά εκτιμάται πως στους φορολογικούς παραδείσους έχουν «σταθμεύσει» περίπου 8 τρισ. ευρώ.
Τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει δείχνουν πόσο βαθιά το υπεράκτιο χρηματοπιστωτικό σύστημα εμπλέκεται με τους αλληλοεπικαλυπτόμενους κόσμους των πολιτικών, του ιδιωτικού πλούτου και των πολυεθνικών κολοσσών, όπως η Apple, η Nike, η Uber και άλλες διεθνείς εταιρείες, που αποφεύγουν τους φόρους με όλο και πιο ευφάνταστα λογιστικά τρικ.
Η διαρροή των Paradise Papers προέρχεται από δύο εταιρείες παροχής υπηρεσιών offshore, την Appleby και την Asiaciti Trust που εδρεύουν στις Βερμούδες και τη Σιγκαπούρη αντίστοιχα, καθώς και από 19 εταιρικά μητρώα από φορολογικούς παραδείσους και δικαιοδοσίες μυστικότητας. Οι διαρροές αυτές ελήφθησαν από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung η οποία μοιράστηκε τα στοιχεία με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και το δίκτυο των εκατοντάδων δημοσιογράφων (380 δημοσιογράφοι από 67 χώρες). Στην Ελλάδα, έρευνες για τα στοιχεία της διαρροής δημοσιεύονται από την 24MEDIA και το «Έθνος».
Διαβάστε επίσης:
- «Appleby»: Νέο παγκόσμιο σκάνδαλο φοροδιαφυγής
- Paradise Papers: Μεγάλη διαρροή εγγράφων για τους παραδείσους της φοροδιαφυγής
- «Paradise Papers»: Αποκαλύψεις για τα νέα μεγάλα σκάνδαλα φοροδιαφυγής
- Paradise Papers: 8 τρισ. έχει κρύψει η παγκόσμια ελίτ σε φορολογικούς παραδείσους
- Wilbur Ross: Ο υπουργός Εμπορίου του Τραμπ και οι οικονομικές του σχέσεις με τον Πούτιν
- Paradise Papers: Ο «μαγικός κύκλος» της Appleby
- Οι επιχειρήσεις του Κρεμλίνου και οι επενδύσεις σε Twitter και Facebook
- Paradise Papers: Στοιχεία που «καίνε» τη βασίλισσα Ελισάβετ
- Ο υπεύθυνος χρηματοδότησης του Τζάστιν Τριντό και οι offshore διαδρομές του
Τα ελληνικά ονόματα στα Paradise Papers
Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, τα ελληνικά ονόματα που αναφέρονται στα αρχεία αφορούν και σε πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς, ενώ εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός εφοπλιστών, οι οποίοι συνήθως χρησιμοποιούν τις offshore για τον στόλο τους, αλλά και για να μειώσουν τα φορολογικά τους βάρη. Ακόμη, εντοπίστηκαν υπεράκτιες εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες και στέλεχος που μετείχε σε offshore fund και Έλληνες που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις τους.
Στα Paradise Papers εντοπίζονται 252 καταχωρίσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα, με την πλειονότητά τους να εντοπίζεται γεωγραφικά στην Αθήνα και στον Πειραιά. Άλλες περιοχές της Αττικής που εμφανίζονται στα αρχεία είναι η Εκάλη, η Πολιτεία, ο Διόνυσος, το Παλαιό και το Νέο Φάληρο, το Μαρούσι, η Γλυφάδα, η Αγία Παρασκευή, η Κηφισιά, η Βουλιαγμένη, η Βούλα, το Ελληνικό το Χαλάνδρι, ο Άλιμος, τα Βριλήσσια, το Ψυχικό, η Νέα Ερυθραία και ο Βύρωνας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, αναζητώντας την λέξη «Ελλάδα» ανάμεσα στα 6,5 εκατομμύρια έγγραφα, εντοπίστηκαν περισσότερα από 6.000 που περιείχαν τον συγκεκριμένο όρο. Αυτά προέρχονται από 13 δικαιοδοσίες, μεταξύ των οποίων η Μάλτα, η Αρούμπα, οι Μπαχάμες, τα Μπαρμπέιντος, οι Βερμούδες, οι Νήσοι Κουκ, η Ντομινίκα, η Λαμπουάν, τα Νησιά Μάρσαλ, το Νησί Νέβις και η Αγία Λουκία. Συχνά, σε αυτού του είδους τα έγγραφα, που προέρχονται από εταιρικά μητρώα, ο όρος «Ελλάδα» συναντάται στις διευθύνσεις επικοινωνίας που δηλώνουν οι μέτοχοι, οι διευθυντές ή άλλοι συνδεόμενοι με τις εταιρείες αυτές.
Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των εγγράφων αποκαλύπτει στοιχεία για offshore ελληνικών συμφερόντων. Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες εντοπίζονται στα αρχεία που προέρχονται από το μητρώο της Μάλτας, όπου ο όρος Ελλάδα εντοπίστηκε σε 5.553 έγγραφα. Ακολουθούν οι Μπαχάμες (539 έγγραφα), τα Μπαρμπέϊντος (222), οι Βερμούδες (33), η Αρούμπα (10), τα Νησιά Μάρσαλ (8 έγγραφα), η Λαμπουάν (7), το Νέβις (5), η Ντομινίκα (3), η Αγία Λουκία (1). Ο όρος «Ελλάδα» επίσης αναφέρεται σε περισσότερα από 19.000 έγγραφα που έχουν διαρρεύσει από την Appleby και 678 από την Asiacity trust.
Τα έγγραφα αυτά μπορεί να είναι, μεταξύ άλλων, emails, ή και συμβάσεις δανειοδότησης και άλλου τύπου συμβόλαια. Το να έχει κανείς offshore δεν είναι παράνομο. Είναι η υπόσχεση για μυστικότητα που δίνουν οι φορολογικοί παράδεισοι ο λόγος που τα υπεράκτια κέντρα έχουν προσελκύσει άτομα που σχετίζονται με παράνομες δραστηριότητες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, εμπόρους ναρκωτικών και άλλου εγκληματίες. Επίσης, οι offshore χρησιμοποιούνται πολλές φορές σε περίπλοκες δομές φοροαποφυγής που στερούν δισεκατομμύρια από τα κρατικά ταμεία.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >