Το «θρίλερ Δανέλλη» – εάν υπήρξε ποτέ – θεωρείται λήξαν, οι «151» της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση δείχνουν, πλην θεαματικής ανατροπής, δεδομένοι, και το πολιτικό διακύβευμα της θερμής εβδομάδας που ξεκινά στη Βουλή εντοπίζεται πλέον σε δύο ζητούμενα: Την πλειοψηφία με την οποία θα κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών και τους νέους συσχετισμούς που μπορεί να διαμορφώσει αυτή η πλειοψηφία – συσχετισμούς, με δυναμική αναδιάταξης του πολιτικού χάρτη σε μετεκλογικό ορίζοντα.
Η αντίστροφη μέτρηση προς αυτό το πολιτικό big bang ξεκινά σήμερα στις 12 το μεσημέρι, με την ομιλία του πρωθυπουργού κατά την έναρξη της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Η ψηφοφορία θα γίνει αύριο τα μεσάνυχτα και η «πολιτική αριθμητική» του τελευταίου 24ώρου δείχνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να ποντάρει στη θετική ψήφο τουλάχιστον έξι ακόμη βουλευτών πέραν των 145 του ΣΥΡΙΖΑ: Πρόκειται για τους Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Βασίλη Κόκκαλη, Θανάση Παπαχριστόπουλο, Κώστα Ζουράρι και Σπύρο Δανέλλη.
Η ψήφος Δανέλλη και ο εγκλωβισμός του Ποταμιού
Οι δύο πρώτοι ανακοίνωσαν δημόσια χθες την πρόθεσή τους να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και διαγράφηκαν από τον Πάνο Καμμένο, οι κύριοι Ζουράρις και Παπαχριστόπουλος υπερψηφίζουν την κυβέρνηση αλλά δεν διαγράφονται διότι – με βάση τα κριτήρια του προέδρου των ΑΝΕΛ – δεν είναι υπουργοί, κι ο Σπύρος Δανέλλης απάντησε απολύτως καθαρά χθες το βράδυ και στον Σταύρο Θεοδωράκη και σε όσους επέμεναν να βλέπουν αμφισημία στις προθέσεις του: Είπε ότι θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα και οριστικοποίησε και τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού.
Κατόπιν τούτων, το ερώτημα είναι τι θα πράξει το Ποτάμι ή, για την ακρίβεια οι τρεις εναπομείναντες συντεταγμένοι βουλευτές του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης, στην ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι χθεσινοβραδυνές πληροφορίες από τη Σεβαστουπόλεως, και μετά την απάντηση Δανέλλη, έφεραν το Ποτάμι να παραμένει επισήμως στην αρχική του θέση για ψήφο κατά συνείδηση στις Πρέσπες. Θεωρητικά, αυτό σημαίνει πως οι τρεις θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ, καθώς εξ αρχής έχουν υιοθετήσει θετική στάση για την συμφωνία. Άλλες πληροφορίες όμως, καθώς και τα δημόσια μηνύματα του αντιπροέδρου του κόμματος Γιώργου Μαυρωτά, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης αυτής της στάσης λόγω της… απόφασης Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Προφανώς, εάν ισχύσει το δεύτερο σενάριο, ο Σταύρος Θεοδωράκης θα έχει ένα αρκετά σοβαρό πολιτικό πρόβλημα: Να εξηγήσει πως μπορεί να ετεροπροσδιορίζεται η θέση ενός κόμματος σε μείζον εθνικό θέμα με βάση την ψήφο ενός βουλευτή του. Και, κυρίως, να απεγκλωβιστεί από το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έφερε το Ποτάμι η, εκ του αποτελέσματος, ασύμμετρη ισορροπία ανάμεσα στο φλερτ με τη ΝΔ και την προοδευτική στάση στη συμφωνία των Πρεσπών.
Οι 149 των Πρεσπών και ο Θεοχαρόπουλος
Με δεδομένο πάντως ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό μέχρι νεωτέρας, οι σίγουρες – αυτή τη στιγμή – ψήφοι υπέρ των Πρεσπών είναι 149: Οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ κι εκείνες της Κατερίνας Παπακώστα, του Σπύρου Δανέλλη, της ´Ελενας Κουντουρά και του Θανάση Παπαχριστόπουλου. Από χθες το πρωί ισχυρές πιθανότητες – έως βεβαιότητα – να προστεθεί σ’ αυτές έως 150η έχει και η ψήφος του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου.
Η απόφαση του ΚΙΝΑΛ να μην επιβάλλει κομματική πειθαρχία και να πάει σε ψήφο κατά συνείδηση στη συμφωνία των Πρεσπών υπαγορεύθηκε ακριβώς από την επιλογή να μην επέλθει οριστική ρήξη με τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ. Ο ίδιος ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνιζε χθες το βράδυ σε συνομιλητές του στη Βουλή πως δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση «αλλά μόνον αυτό», και ενδεικτική του κλίματος μάλλον είναι και αποχώρηση από το ΚΙΝΑΛ, επίσης αργά χθες, του αντιδημάρχου Αθηναίων Λευτέρη Παπαγιαννάκη. Ο κ. Παπαγιαννάκης, γιος του Μιχάλη Παπαγιαννάκη και πολιτικός φίλος του κ. Θεοχαρόπουλου, γνωστοποίησε με επιστολή του ότι αποχωρεί από το ΚΙΝΑΛ ακριβώς λόγω της διαφωνίας του με τη στάση του κόμματος στο θέμα των Πρεσπών αλλά και λόγω των θέσεων που εξέφρασε το τελευταίο διάστημα η Φώφη Γεννηματά για τους υποστηρικτές της συμφωνίας.
Η κατάθεση της συμφωνίας στη Βουλή
Με βάση τις πληροφορίες του Τvxs.gr η συνθήκη των Πρεσπών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή ή το Σάββατο και η ψηφοφορία θα γίνει τέσσερις μέρες αργότερα. Η ρηματική διακοίνωση με το αποτέλεσμα των συνταγματικών αλλαγών από τα Σκόπια αναμένεται ίσως και απόψε στο υπουργείο Εξωτερικών, η αρχική όμως πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή την Πέμπτη και αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης φαίνεται να προσκρούει σε συνταγματικούς περιορισμούς – ως εκ τούτου όλα δείχνουν πως η ψήφισή της πάει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >