Στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, μετά την παραίτηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, αναφέρεται το σύνολο του διεθνούς Τύπου, ο οποίος εστιάζει στην επόμενη «ημέρα», εν όψει και της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ads

«Δεν είναι σαφές τι σημαίνει η παραίτηση του κ. Καμμένου για την ελληνική κυβέρνηση» γράφει, χαρακτηριστικά, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, τονίζοντας ότι «το πόσα μέλη των ΑΝΕΛ θα ακολουθήσουν τον αρχηγό τους, δεν είναι ακόμη σαφές».

Η FAZ, από την πλευρά της, επισημαίνει ότι «η διαχρονική διαμάχη για το ονοματολογικό μεταξύ Ελλάδας και “Μακεδονίας” θα μπορούσε σύντομα να επιλυθεί, καθώς το κοινοβούλιο της πΓΔΜ άνοιξε το δρόμο για μια διευθέτηση την Παρασκευή, αλλά η ελληνική κυβέρνηση είναι διασπασμένη».

Για «κυβερνητική κρίση στην Αθήνα» κάνει λόγο και η Handelsblatt, εξηγώντας ότι το «εθνικιστικό κόμμα των ΑΝΕΛ αποσύρεται από την κυβέρνηση διαφωνώντας με τη συμφωνία για το όνομα της Μακεδονίας και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου τον Οκτώβριο».

Ads

Η γαλλική Le Monde υπενθυμίζει ότι «το θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας είχε ήδη οδηγήσει τον Οκτώβριο στην παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, αρχιτέκτονα της συμφωνίας, ο οποίος θεώρησε ότι δεν είχε επαρκή υποστήριξη από τον Τσίπρα στις κακές σχέσεις του με τον Καμμένο».

«Από εδώ και πέρα, η αποχώρηση από την κυβέρνηση του αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων προκαλεί πολιτική αβεβαιότητα, ενώ οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο» προσθέτει.

Ταυτόχρονα, η Liberation εξηγεί τα εξής: «Οι βουλευτές στην Μακεδονία συμφώνησαν την Παρασκευή, με την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Τώρα εναπόκειται στους Έλληνες βουλευτές να αποφασίσουν για το νέο αυτό όνομα, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

»Ο Π. Καμμένος, ο οποίος είναι αντίθετος με τη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας στη γειτονική χώρα για ιστορικούς λόγους, έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με την έγκριση της συμφωνίας Ελλάδος – ΠΓΔΜ, την οποία θεωρεί “αντισυνταγματική”. Ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα συμπέσει με τις ευρωεκλογές».

Ο βρετανικός The Guardian υποστηρίζει, επιπλέον, ότι «η συμφωνία των Πρεσπών βάζει τέλος στη μακροχρόνια διαμάχη της “Μακεδονίας” για την ονομασία, αλλά η παραίτηση του κ. Καμμένου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επισκιάζει το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού, μήνες πριν τις εθνικές εκλογές».

Εκ μέρους της, η Telegraph υποστηρίζει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή άμεσα ψήφου εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας, λόγω της διαφωνίας του στη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της “Μακεδονίας”».

Τέλος, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti εκτιμάει μεταξύ άλλων, ότι «η παραίτηση Καμένου δεν σημαίνει απαραίτητα και διενέργεια πρόωρων εκλογών, αφού τα υπόλοιπα κυβερνητική μέλη των ΑΝΕΛ θα παραμείνουν σ’ αυτή (σ.σ. κυβέρνηση)».