Την αποχώρησή του από την κυβέρνηση ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Η απόφαση, που ελήφθη βάσει των αντιθέσεων των δύο κυβερνητικών εταίρων στο Μακεδονικό, πυροδοτεί τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες αναμένονται να είναι ραγδαίες, καθώς ο πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία. 

Ads

Ο Π. Καμμένος, σε Συνέντευξη Τύπου μετά το διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε ότι ο ίδιος δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ωστόσο αναμένεται η στάση των στελεχών της υπόλοιπης κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, καθώς βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη του κόμματος έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με την αποχώρηση από την κυβέρνηση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι ενδεικτικό πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, όταν ρωτήθηκε ποια στάση θα κρατήσει ακριβώς το κόμμα του στη ψηφοφορία για τη ψήφο εμπιστοσύνης, αν δηλαδή θα απέχει ή θα καταψηφίσει, αναφέρθηκε αποκλειστικά στη στάση του ίδιου, της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά και του Κώστα Κατσίκη, οι οποίοι όπως είπε θα καταψηφίσουν. Αντίθετα οι Ελενα Κουντουρά (υπουργός Τουρισμού), Θανάσης Παπαχριστόπουλος (βουλευτής), ο Βασίλης Κόκαλης (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης) αλλά και ο Κώστας Ζουράρις (βουλευτής) να δηλώνουν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση. 

Ο Πάνος Καμμένος υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για καταψήφιση της κυβέρνησης και του έργου της, αλλά ξεκάθαρα η αποχώρησή του οφείλεται στην αντίθεση του με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εξάλλου, όπως είπε, οι ΑΝΕΛ θα συνεχίζουν να υπερψηφίζουν τα θετικά νομοσχέδια που θα καταθέτει η κυβέρνηση. «Αν δεν υπήρχε το Μακεδονικό, ειλικρινά σας το λέω, από καρδιάς, θα μέναμε μέχρι τέλους με την κυβέρνηση», τόνισε. Σημειώνεται πως ο Πάνος Καμμένος, μιλώντας για όσα στελέχη των ΑΝΕΛ δεν παραδώσουν τις κυβερνητικές τους θέσεις, ανακοίνωσε πως θα διαγραφούν από το κόμμα.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ψηφίσει μια πρόταση μομφής της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Πάνος Καμμένος σημείωσε πως πρόκειται για υποκρισία, καθώς η διαφωνία της ΝΔ είναι προσχηματική. Δεν αρνείται τη χρήση του όρου «Μακεδονία», είπε και υπογράμμισε: «Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσευτεί με δημόσια δήλωσή του πως δεν συμφωνεί με τη χρήση του όρου “Μακεδονία” και πως θα ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, τότε θα υπογράψω την πρόταση μομφής. Αλλά δεν πρόκειται να το κάνει. Μαθαίνω μάλιστα πως ανάβει λαμπάδες για να μην πέσει στα χέρια του η Συμφωνία των Πρεσπών». 

Ads

Νωρίτερα, σε δήλωσή του, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πάνος Καμμένος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τα τέσσερα χρόνια συνεργασίας. «Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό κάναμε μια αρκετά μεγάλη συζήτηση, υπήρξε μια συνεργασία επι τέσσερα ολόκληρα χρόνια, σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, δυο κόμματα από διαφορετικούς χώρους βρεθήκαμε και καταφέραμε να βγάλουμε την Ελλάδα μας από τα μνημόνια, ο πρώτος στόχος επευτευχθη, ωστόσο το θέμα της Μακεδονίας δεν μου επιτρέπει να μην θυσιάσω την καρέκλα», υπογράμμισε.

Μετά την απόφαση για το οριστικό διαζύγιο, η σκυτάλη περνάει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, αναζητώντας μια νέα πλειοψηφία, όχι απλής συνταγματικής κατοχύρωσης (κυβέρνηση ανοχής) αλλά πλήρους πολιτικής νομιμοποίησης (με 151 βουλευτές). Το σχέδιο για μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία δεν υπηρετεί μόνον τον στόχο της πολιτικής νομιμοποίησης που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε αλλά και εκείνον του ανοίγματος προς την κεντροαριστερά

Βάσει των – μέχρι τώρα – πληροφοριών και εκτιμήσεων, το plan B της διαμόρφωσης μιας νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας 151 εδρών καθίσταται πιθανό. Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα είχαν πληθύνει  οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό για ένα διαζύγιο με τον Πάνο Καμμένο με συνοπτικές διαδικασίες και βασικό επιχείρημα ότι η όποια περαιτέρω «συγκατοίκηση» με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ φθείρει πλέον ευθέως όχι μόνον την αξιοπιστία της κυβέρνησης αλλά κι αυτό καθαυτό το πολιτικό κεφάλαιο του ίδιου του πρωθυπουργού.

H Συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου