Η πτώση του Τσάρου Νικόλου του Β’, του τελευταίου Τσάρου της Ρωσίας, στις 15 Μαρτίου του 1917, αντιμετωπίστηκε με αισιοδοξία τόσο από τις δυτικές πρωτεύουσες, όσο και από τις δυτικές εφημερίδες.
Το Russian Today, στο πλαίσιο του project που παρουσιάζει μέσω των social media το πως θα ήταν η οκτωβριανή επανάσταση, αν τότε υπήρχε twitter – το απίθανο #1917LIVE – παρουσιάζει πως θα «έπεφταν» και θα σχολιαζόντουσαν τα πρωτοσέλιδα του δυτικού Τύπου, την ημέρα της πτώσης του Τσάρου Νικόλαου, αποτέλεσμα της επανάστασης του Φλεβάρη, στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το 1917.
Το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρετίζει την είδηση και ελπίζει ότι η επανάσταση στη Ρωσία θα βοηθήσει τους Συμμάχους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο που βρίσκεται ήδη στην τρίτη χρονιά του. «Παραίτηση του Τσάρου της Ρωσίας – ο Μεγάλος Δούκας Μιχαήλ γίνεται αντιβασιλέας – καταπληκτικές ειδήσεις από την Αγία Πετρούπολη», γράφει η Daily Mirror.
«Η ανακοίνωση ότι η Ρωσία ανέτρεψε την αυταρχική κυβέρνηση και εντάχτηκε στις τάξεις των προοδευτικών εθνών έγινε δεκτή εδώ με καθαρή χαρά» γράφει η New York Tribune του Λονδίνου.
Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία είναι με τους Συμμάχους στον πόλεμο, τα βρετανικά και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τη δυναστεία των Ρομανόφ για φιλογερμανικά αισθήματα.
Washington Evening Star reacts to the abdication of Nicholas II pic.twitter.com/hS1KHs48Je
— Timur Z (@TimZlt) March 16, 2017
«Η πτώση του Τσάρου πλήγμα για τους Τεύτονες» γράφει η Evening Star, που εκδιδόταν στην Ουάσιγκτον.
«Οι φιλογερμανοί γραφειοκράτες έπεσαν στη δική τους παγίδα», γράφει η New York Tribune, μια ημέρα μετά την πτώση.
«Οι αρχηγοί της Ρωσίας, καταδικασμένοι να παίζουν το παιχνίδι του Κάιζερ, περίμεναν πολύ πριν επιχειρήσουν να ελέγξουν την αγανάκτηση του λαού».
«Η πτώση της Τσαρίνας σκοτώνει την ελπίδα για μονομερή ειρήνη με τη Ρωσία», υπογραμμίζει η Tribune.
“For the love of Mike, they fired Nick!” The @Weatherbird weighs in on the abdication of Czar Nicholas II, #OTD 1917. @STLyesterday pic.twitter.com/jpoGvlMhVM
— Roland Klose (@rwklose) March 15, 2017
Μετά την παραίτηση του Νικόλαου του Β’, ο θρόνος πήγε στον αδελφό του Μεγάλο Δούκα Μιχαήλ, ο οποίος τον αρνήθηκε την επόμενη ημέρα, βάζοντας τέλος στα 300 χρόνια της δυναστείας των Ρομανόφ.
Η St. Louis Post – Dispatch δημοσίευσε ένα σαρκαστικό σκίτσο με τη λεζάντα: «Για την αγάπη του Μιχαήλ, απολύθηκε ο Νικ!».
#OnThisDay Today is the 100th anniversary of the abdication of Tsar Nicholas II of Russia – as reported in the SMH, March 17, 1917 @smh pic.twitter.com/DGc82NWrW2
— From The Archives (@FairfaxArchives) March 14, 2017
Επισημαίνοντας ότι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού έλαβε μέρος στην επανάσταση, η μεγάλη εφημερίδα της Ισπανίας ABC γράφει ότι «η άποψη ότι η επανάσταση είναι απλά ένα περιστατικό που έχει αναστατώσει την ισορροπία και η χώρα θα συνεχίσει οργανωμένη και ισχυρή είναι παρατραβηγμένη».
«Το να σκεφτεί κανείς ότι ο μουζίκος, αγρότης, είναι ενθουσιασμένος για θέματα όπως, «η πάλι για τα δικαιώματα» και «ο αγώνας για τον πολιτισμό» είναι κάτι απαράδεκτο. Δεν είναι σοβαρό επιχείρημα», λέει η συντηρητική εφημερίδα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >