ΔΝΤ και ΕΕ ζητούν από κοινού από την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει πρόσθετα προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα για την περίοδο μετά το πέρας του 3ου ελληνικού προγράμματος, το 2018.
Αυτό μεταφέρουν πηγές των Βρυξελλών ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Τόμας Βίζερ, που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσκαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης πριν το Eurogroup φέρονται να έγιναν σε φορτισμένο κλίμα.
* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ραντεβού Τσακαλώτου – Σόιμπλε πριν από το Eurogroup
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση που κατέθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με δεύτερη επιστολή του προς τους δανειστές και την οποία παρουσιάζει σήμερα δεν ικανοποίησαν τεχνικά τους θεσμούς και οι εκπρόσωποι της ΕΕ ζήτησαν από τη Αθήνα να επισπεύσει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tι περιλαμβάνει η πρόταση Τσακαλώτου για να «κλείσει» η αξιολόγηση
Όπως έγινε γνωστό επίσης από πηγές των Βρυξελλών, οι προτάσεις Τσακαλώτου προκειμένου να χεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Ελλάδας, ΕΕ, ΔΝΤ και… Σόιμπλε, ήταν οι εξής:
1. Καθορισμός των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με τρόπο που να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του χρέους. Προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια και σταδιακή μείωσή του τα επόμενα χρόνια.
2. Πρόταση για τον «κόφτη» για μετά το 2018. Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.
* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο «σκληρός» κόφτης του Σόιμπλε στο Eurogroup
Από την άλλη, η άλλη πλευρά Σόιμπλε έχει ήδη από το πρωί διαρρεύσει ότι θα βάλει στο τραπέζι πρόταση «take it or leave it» που θα περιλαμβάνει σκληρό «κόφτη» με ρήτρα αναίρεσης, δηλαδή ψήφιση από τώρα των μέτρων για μετά το 2018 και ακύρωσή τους εάν αποδειχθεί ότι δεν χρειάζονται.
* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα τρικλοποδιά βάζει ο Σόιμπλε στην αξιολόγηση ενόψει Eurogroup
Την πρόθεση του να βάλει τρικλοποδιά στην ελληνική κυβέρνηση έδειξε άλλωστε καθαρά ο σκληρός υπουργός Οικονομικών, κατά την προσέλευση του στη συνεδρίαση, όπου πέταξε για άλλη μια φορά το μπαλάκι στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις από την ελληνική πλευρά και επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα μας δεν έχει κάνει μέχρι τώρα όλα για τα όσα έχει δεσμευτεί.
Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο, η υπόθεση Ελλάδα και η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησησς είναι «γόρδιος δεσμός», που όπως παρατήρησε προς το παρόν δεν λύνεται γιατί δεν υπάρχει η ανάλογη προετοιμασία από καμία πλευρά.
* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΝΤ: Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο ούτε με πλεονάσματα 3,5%
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >