Ενώπιον του εισαγγελέα διαφθοράς που διενεργεί έρευνα για την υπόθεση των μιζών που φέρεται να έδινε η φαρμακευτική εταιρείας Novartis, καταθέτει ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάριος Σαλμάς, ο οποίος ως αναπληρωτής Υπουργός Υγείας το 2012, είχε παραγγείλει εσωτερικό έλεγχο για μη διαφανείς διαδικασίες στη  φαρμακευτική εταιρεία.

Ads

Ο κ. Σαλμάς είχε δώσει εντολή να ερευνηθεί η υπόθεση εντός 90 ημερών .Η αφορμή ήταν η συμμετοχή κρατικών λειτουργών του τομέα του φαρμάκου σε συνέδριο που έγινε με έξοδα φαρμακευτικών εταιριών.

Το πρώτο πόρισμα που πήρε στα χέρια, μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες, ο υπουργός χαρακτηρίστηκε από τον ίδιον «ανεπαρκές και συγκαλυπτικό». Κι ο Μάριος Σαλμάς έδωσε τότε νέα εντολή, στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για νέα έρευνα.

Το πόρισμα αυτής της νέας, δεύτερης έρευνας υποβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2013 και, κατά τις πληροφορίες, είχε αποκαλυπτικά στοιχεία που, ουσιαστικά, έδειχναν έμμεσες χρηματοδοτήσεις κρατικών λειτουργών από φαρμακευτικές εταιρίες. Το πόρισμα διαβιβάστηκε τότε στο ΣΔΟΕ, τα ίχνη του όμως χάθηκαν και «ξεχάστηκαν», και ο Μάριος Σαλμάς στον επόμενο ανασχηματισμό έφυγε από το υπουργείο.

Ads