Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 15 τραυματίστηκαν, έπειτα από αεροπορική επίθεση των αραβικών συμμαχικών δυνάμεων που τελούν υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, σε νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στη βορειοδυτική επαρχία Χάτζα, της Υεμένης.

Ads

Στην Υεμένη μαίνεται εμφύλιος πόλεμος από τότε που οι Χούτι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά και ανέτρεψαν την κυβέρνηση της χώρας στα τέλη του 2014.

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της επενέβησαν σε υποστήριξη της εξόριστης κυβέρνησης της Υεμένης το 2015, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατή η επιστροφή της στην εξουσία στην πρωτεύουσα Σαναά, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες.

Την επίθεση στο νοσοκομείο των MSF καταδίκασε ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και κάλεσε όλες τις πλευρές να δώσουν ένα τέλος στις εχθροπραξίες και να βρουν μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

Ads

«Τα νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό προστατεύονται ρητά από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και οποιαδήποτε επίθεση στρέφεται εναντίον τους ή εναντίον οποιωνδήποτε πολιτών ή υποδομής συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπο του Μπαν.

Από τον πόλεμο και τις αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 6.400 άνθρωποι στην Υεμένη, κυρίως πολίτες. Επίσης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότερα από 70 κέντρα υγείας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί από την σύγκρουση.