Αυτά τα καταραμένα τα nonpapers  φταίνε! Φαίνεται, πως τον τελευταίο καιρό, κάποιος σοβαρός θεωρητικός εγκέφαλος εκεί στη Νέα Δημοκρατία, έχει εφοδιάσει τους βουλευτές της, με υλικό, όπου κάπου αναφέρεται ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι σουρεαλιστική.

Ads

Δεν εξηγείται αλλιώς η επίμονη αναφορά του πολιτικού προσωπικού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  στις ομιλίες τους,  στο αισθητικό ρεύμα του σουρεαλισμού, που αναπτύχθηκε το πρώτον, στη Γαλλία των αρχών του εικοστού αιώνα.

«Τα σουρεαλιστικά νομοσχέδια του ΣΥΡΙΖΑ». «Η σουρεαλιστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», «Η σουρεαλιστική πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ», «Η σουρεαλιστική σκέψη του ΣΥΡΤΖΑ». Πυρ ομαδόν! Και αναρωτιέται κανείς, τι θέλει να πει ο βαθύς γνώστης των αισθητικών ρευμάτων – βουλευτής. Αν του  ζητούσε κανείς να  δώσει έναν ορισμό του σουρεαλισμού, τι θα απαντούσε άραγε;.

Από τα συμφραζόμενα του, νομίζω πως θα εννοούσε, ότι σουρεαλισμός, είναι κάτι απλώς τρελό, ακατανόητο, ανεδαφικό, καταστροφικό, εμμονικά αριστερό, κάτι κακό τέλος πάντων  το οποίο μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κάνει απέναντι στην τάξη και την νομιμότητα  που πρεσβεύει η εθνικόφρων παράταξη.

Ads

Για να είμαστε δίκαιοι, οι βουλευτές αυτοί, δεν έχουν το copyrightτης (από άγνοια) παρεξήγησης.

Όταν ο μεγάλος  υπερρεαλιστής ποιητής και ζωγράφος Νίκος Εγγονόπουλος εξέδωσε στα 1938 την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Μην Ομιλείτε εις τον Οδηγόν», έγινε θέμα της επικαιρότητας, προκαλώντας σχόλια ειρωνικά και  δίνοντας τροφή στους χρονογράφους και επιθεωρησιογράφους.

Ο κριτικός της λογοτεχνίας Ανδρέας Καραντώνης, σημειώνει πως (από τους αδαείς) ο σουρεαλισμός, συνταυτίζεται με την τρέλα και τον παραλογισμό, την ανοησία,  και το θράσος  μερικών νέων, που μην έχοντας κανένα ταλέντο, θέλουν να επιβληθούν με τις παραδοξολογίες και την μίμηση ξένων προτύπων. 

Μια απλή περιήγηση στον υπέροχο κόσμο των λεξικών, ή έστω ένα «σερφάρισμα» στον θαυμαστό κόσμο του διαδικτύου, θα μπορούσε να πληροφορήσει τον οποιονδήποτε απεχθάνεται την μασημένη τροφή, πως σύμφωνα με τον Γάλλο ποιητή Γκυγιώμ Αππολινέρ που επινόησε τον όρο στα 1917, ο όρος αυτός, θέλει να δηλώσει τον αναλογικό  τρόπο με τον οποίο μπορεί να δηλωθεί η πραγματικότητα.

Ο ποιητής δηλαδή, θέλοντας να εκφράσει τον κόσμο γύρω μας και να επικοινωνήσει κάποιες ιδέες του, δεν αντιγράφει στατικά αυτόν τον κόσμο, δεν τον φωτογραφίζει, αλλά τον περιγράφει με τρόπο αναλογικό και βέβαια δημιουργική φαντασία. «Λοξή ματιά» και μοναδικές εκφράσεις που ταξιδεύουν τον αναγνώστη, τον θεατή, τον ακροατή και τον προικίζουν με νέες, πρωτότυπες, μη συμβατές εκδοχές.

Επαναστατικό αισθητικό κίνημα αναμφισβήτητα ο σουρεαλισμός, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του αυτοματισμού, καλεί τον δημιουργό να εκφρασθεί  αυθόρμητα και καθαρά, έξω και πέρα από κάθε λογικό  έλεγχο, έξω από κάθε προκατάληψη αισθητική και  ηθική, για να μας παραδώσει  μια πρόταση απόλυτα πραγματική.

Γιατί εν τέλει, ο σουρεαλισμός, βασίζεται σε δυνατό ρεαλιστικό βάθρο, επιδιώκοντας να καταλύσει όλους τους κοινωνικούς και ψυχικούς μηχανισμούς που δυναστεύουν τον άνθρωπο, ώστε να τον απελευθερώσει με τον δικό του, «λοξό» (ας μου επιτραπεί η έκφραση) τρόπο.

Βεβαίως ο σουρεαλισμός δεν είναι ένα αισθητικό κίνημα κοσμαγάπητο. Βρήκαν σε αυτόν καταφύγιο  όμως,  πολλοί ατάλαντοι που έκρυψαν την ένδειά τους στην ίδια του την ουσία. Κυνηγήθηκε. Και από εκπροσώπους της αστικής διανόησης, αλλά και από το αυστηρό αισθητικό πλαίσιο πολλών αποχρώσεων  της αριστεράς.

Αν έχει λοιπόν κάποια σχέση ο ΣΥΡΙΖΑ,  η ριζοσπαστική αριστερά,  η αριστερά  απλώς  με το κίνημα αυτό, είναι η αυθόρμητη,  η καθαρή, η από ψυχής έκφραση  των οραμάτων της. Η απόρριψη προκαταλήψεων,  αγκυλώσεων και συντηρητικών ηθικών κανόνων του παρελθόντος που επινοήθηκαν για την εκμετάλλευση των λαών. Γιατί η αριστερά εν τέλει, εκφράζοντας τους πόθους του λαού, ακόμα και με ποιητικό τρόπο, πατάει γερά στον ρεαλισμό. Πατάει γερά στη γη και αγωνίζεται.

Αυτά, με εξαιρετική συμπάθεια σε όσους διαβάζουν επιπόλαια κάτι, και το χρησιμοποιούν εκθέτοντάς το,  εκτιθέμενοι παράλληλα και οι ίδιοι.

* Ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Περιφέρειας Αττικής.

ΠΗΓΗ:  εφημ. ΑΥΓΗ, 23/7/2016