Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησε η απόβαση των αγροτών στην Αθήνα. Η αγροτική «πολιορκία» θα διαρκέσει τρεις ημέρες, καθώς οι αγρότες θα παραμείνουν στο Σύνταγμα μέχρι την Κυριακή.

Ads

Η κυβέρνηση περιμένει τους αγρότες να προσέλθουν σε διάλογο και ήδη στα μπλόκα υπάρχουν δύο τάσεις. Αυτή που απορρίπτει τον οποιοδήποτε διάλογο και αυτή που αναμένεται να στείλει τα αιτήματα τα επόμενα 24ωρα στον πρωθυπουργό και εν συνεχεία να προσέλθει σε συζητήσεις με την κυβέρνηση.

Η αγροτική «πολιορκία»

Η αγροτική «πολιορκία» της Αθήνας ξεκίνησε από σήμερα Παρασκευή. Οι εκπρόσωποι 68 μπλόκων έδωσαν ραντεβού, στο πρώτο μεγάλο συλαλλητήριο του τριημέρου, στο Σύνταγμα. Το παρών στις κινητοποιήσεις έδωσαν επίσης η ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ, ελεύθεροι επαγγελματίες, δικηγόροι, γιατροί και επιστημονικοί φορείς. Λόγω της συγκέντρωσης των αγροτών στο Σύνταγμα υπήρξαν διακοπές στην κυκλοφορία.  

Ads

Εικόνα από το Σύνταγμα

Τα Τρακτέρ στην Αθήνα

#agrotes Tweets

image

image

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκανε δεκτό το αίτημα των αγροτών για είσοδο μικρού αριθμού τρακτέρ στην Αθήνα για συμβολικούς λόγους. Ειδικότερα μετά από συζητήσεις με τους αγρότες επετράπη η είσοδος 17 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και τριών – τεσσάρων αγροτικών αυτοκινήτων που συνοδεύονταν από περιπολικά.

Τα τρακτέρ παρέλασαν στο κέντρο της ΑΘήνας μεταξύ 4-6 το απόγευμα, πάντα με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων και απολύτως ελεγχόμενα και στη συνέχεια αποχώρησαν. 

Εκτός αυτών των τρακτέρ, η είσοδος τρακτέρ στην πρωτεύουσα παραμένει απαγορευμένη. Τα αντι-μπλόκα της αστυνομίας έχουν στηθεί από χθες το βράδυ στις εισόδους του λεκανοπεδίου, από τις Αφίδνες έως το Χαϊδάρι, ενώ τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους αγρότες έχουν οδηγίες να σταθμεύσουν αυστηρά εκτός κέντρου.

image

image

Ένταση σημειώθηκε το πρωί έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με μια μικρή ομάδα αγροτών να επιχειρεί να εισβάλει στο κτίριο. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους εμπόδισαν και οι αγρότες εκτόξευσαν πέτρες και αγροτικά προϊόντα. Τα ΜΑΤ τους απώθησαν με κρότου λάμψης και χημικά.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο Δαφνί, στο Χαϊδάρι, όπου η αστυνομία δεν επέτρεψε στους αγρότες να μπουν στην Αθήνα με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα και τα τρακτέρ. Αγρότες πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να τους απωθήσουν.

image

image

image

image

image

image

image

Σχολιάζοντας τα επεισόδια έξω από το υπουργείο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου σημείωσε πως «Οι σκηνές έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν στόχο να αμαυρώσουν τον αγώνα των αγροτών». Όπως είπε το κτίριο υπέστη ζημιές, αλλά ευτυχώς δεν έχει τραυματιστεί κάποιος εργαζόμενος. Ο υπουργός τόνισε ότι οι εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών «θα πρέπει να απομονώσουν και να καταδικάσουν τις ακραίες αυτές συμπεριφορές». «Είναι κρίμα για την ιστορία του αγροτικού κινήματος να υπάρχουν αυτές οι μαύρες σελίδες» είπε και κάλεσε εκ νέου τους αγρότες σε διάλογο, τονίζοντας πως αυτός είναι ο μόνος δρόμος.

Απαράδεκτα χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, τα επεισόδια έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και την απαίτηση των αγροτών από την Κρήτη να προχωρήσουν σε κατάληψη, κάτι το οποίο δε μπορούσε να γίνει αποδεκτό. «Η προσπάθειά μας είναι να διαφυλάξουμε το δημοκρατικό δικαίωμα στη διαμαρτυρία και προσβλέπουμε σε μία ήρεμη διαμαρτυρία» υπογράμμισε ο κ. Τόσκας, προσθέτοντας ότι «δεν δίνονται έτσι οι κοινωνικοί αγώνες».  Επίσης, ανέφερε ότι ως δείγμα καλής θέλησης της κυβέρνησης, αποδέχθηκε ένα μικρό αριθμό τρακτέρ να συμμετάσχουν στην πορεία στο κέντρο της Αθήνας «εφόσον το γενικότερο κλίμα είναι ήρεμο».

Διάλογος και βελτιωμένη πρόταση

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση περιμένει τους αγρότες να προσέλθουν στο διάλογο. Στα αγροτικά μπλόκα έχουν ήδη δημιουργηθεί δύο τάσεις: Αυτή που απορρίπτει εν γενεί τον διάλογο και αυτή που τα επόμενα 24ωρα, ίσως και το Σάββατο, θα στείλει τα αιτήματά της στον πρωθυπουργό και στη συνέχεια θα προσέλθει σε συζητήσεις με την κυβέρνηση. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που υποστηρίζει πως η δημιουργία του αγροτικού μητρώου και ο διαχωρισμός των αγροτών σε κατ’ επάγγελμα αγρότες και μη στηρίζει μια χούφτα μεγαλοαγρότες, οι οποίοι στηρίζονται από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών. «Δεν υπακούμε σε κομματικές εντολές», όπως μας κατηγορούν οι αγρότες των Τεμπών, που «επωφελούνται από την απόφαση της ΕΕ και της κυβέρνησης». Σημειώνεται πως οι αγρότες των Τεμπών αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Την Πέμπτη, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, που εκπροσωπεί περίπου 60 μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, ανακοίνωσε πως θα στείλει τα αιτήματά της στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια θα προσέλθει σε διάλογο. «Οι προτάσεις μας δεν είναι μακριά από αυτές των Τεμπών, αλλά και όλων των άλλων που δίνουν τον αγώνα τους στους δρόμους», ανέφερε εκπρόσωπος της Επιτροπής και διευκρίνισε ότι αυτό που ζητούν είναι έναν αυτόνομο ΟΓΑ, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ και 3.000 για κάθε τέκνο, διατήρηση φορολογικού καθεστώτος στο 13% και λειτουργία του μητρώου αγροτών.

Ο διάλογος δεν αποκλείεται να δρομολογηθεί από τη Δευτέρα. «Σχεδόν οι μισοί αγρότες είναι έτοιμοι να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου», δήλωνε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ κυβερνητική πηγή, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη διαφοροποίηση του μπλόκου των Τεμπών που αποφάσισε να μην μετάσχει στην κάθοδο στην Αθήνα και εμφανίζεται ανοιχτό σε διάλογο. Ο Παναγιώτης Καλογιάννης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής των Τεμπών επανεβεβαίωσε χθες την πρόθεση διαλόγου, αν και επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός με την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο «μπέρδεψε τους αγρότες για τη στάση του».

Στην περίπτωση που ο εν λόγω διάλογος όντως προχωρήσει, το χαρτί που σκοπεύει να παίξει η κυβέρνηση είναι η διαβούλευση με τους αγρότες στο πλαίσιο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) επί βελτιωτικής πρότασης που ήδη σχεδιάσει το υπουργείο Εργασίας και προβλέπει μείωση των αγροτικών ασφαλιστικών εισφορών με παράλληλη όμως μείωση και της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης που θα λαμβάνουν. Εντός των εισηγήσεων που εξετάζει η κυβέρνηση είναι και εκείνη της διατήρησης του ΟΓΑ ως αυτοτελούς Ταμείου – προοπτική, πάντως, που θεωρείται δύσκολη μέχρι στιγμής καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα πυροδοτήσει μπαράζ αιτημάτων για ανάλογες εξαιρέσεις και από τους ασφαλισμένους άλλων Ταμείων.