Σε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες οδηγεί η αδυναμία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής να συγκροτηθεί ΕΣΡ (Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο). Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συναίνεσαν ώστε να σχηματιστεί η ανεξάρτητη αρχή που κατόπιν θα διενεργούσε τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα δεν πρόκειται να ξανάρθει στη Διάσκεψη των Πρόεδρων και πλέον αναμένεται το νομοσχέδιο για τις άδειες των καναλιών στη Βουλή. Για τον αριθμό των αδειών προδίκασε ότι θα είναι μέχρι τέσσερις.
Μετά την τρίτη αποτυχία ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ξεκαθάρισε πως «σε ότι με αφορά δεν πρόκειται να έρθει ξανά αυτό το ζήτημα στη Διάσκεψη των Προέδρων. Έχουν περάσει τρεις μήνες, έπρεπε σύμφωνα με το νόμο να έχουμε καταλήξει. Αυτό δεν έγινε».
Αυστηρό μήνυμα
«Θεωρώ ότι υπήρχαν ακραίες απόψεις που εκκινούσαν και εκφράστηκαν από πλευρές για να μην υπάρξει τελικά διαγωνιστική διαδικασία και να υπάρξουν στη χώρα άλλου είδους εξελίξεις ώστε να μην γίνει διαγωνισμός», τόνισε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε: «επί της ουσίας λειτούργησε ένα είδος ιδιότυπου βέτο. Η Βουλή, διά της Ολομέλειας της, θα ασχοληθεί εφόσον φέρει πρόταση η κυβέρνηση με την συνέχεια και ολοκλήρωση της διαδικασίας. Και ενδεχομένως αυτό να γίνει πολύ σύντομα».
Η έκθεση του Ινστιτούτου Φλωρεντίας
Στην αρχή της διαδικασίας τα κόμματα παρέλαβαν από τον πρόεδρο της Βουλής την Έκθεση του Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας που καταλήγει ότι πρέπει να δοθούν τέσσερις άδειες για κανάλια υψηλής πιστότητας (High Definition).
Ο Νίκος Βούτσης υπογράμμισε ότι η συζήτηση αφορά μόνο τα κανάλια HD και όχι αναλογικά, συνδρομητικά, ιντερνετικά ή μπουκέτα. Ενημέρωσε ακόμη ότι «η μελέτη που είχε παραγγελθεί εδώ και καιρό έχει γίνει και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Το Ινστιτούτο έχει συμβουλεύσει και άλλες χώρες της Ευρώπης και έτσι δόθηκαν οι άδειες. Η μελέτη που αφορά τα πραγματικά δεδομένα έχει γίνει και ακολουθήθηκε από όλες τις χώρες και έδωσαν 4, 5 , 6 – μόνο η Ιταλία έχει 11-12 για τους γνωστούς λόγους και με την γνωστή ποιότητα». Πρόσθεσε ότι «για τη χώρα μας πέραν των ενστάσεων που αφορούν τη βιωσιμότητα, οι άδειες πανελλαδικής υψηλής ευκρίνειας θα είναι μέχρι τέσσερις».
Πως τοποθετήθηκαν τα κόμματα
Αναβολή της ψηφοφορίας για να μελετηθεί η πρόταση, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας. «Επειδή οφείλει κανείς να έχει ευρύτητα τοποθέτησης, θα ήταν δείγμα σοβαρότητας όλων μας, να μελετήσουμε την έκθεση και να επανέλθουμε σε δύο μέρες. Εγώ δεν έχω την τεχνική δυνατότητα να μελετήσω τώρα», ανέφερε, ενώ επανέλαβε την «θεσμική διαφωνία» του να μην δίνονται οι άδειες από το ΕΣΡ.
«Θα συνεχίσει η ίδια απαράδεκτη κατάσταση, δεν έχετε την βούληση να πλήξετε την πληγή που λέγεται βαρόνοι και κανάλια», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς κατηγορώντας τους καναλάρχες ότι εμπλέκονται σε ναρκωτικά, σε τράφικινγκ και σε ποδοσφαιρικές ομάδες. Δέχτηκε δε την παρατήρηση του Νίκου Βούτση για τη γενίκευση. Στη συνέχεια ο Χρήστος Παππάς δήλωσε ότι ψηφίζει παρών επειδή «δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της λεγομένης Αριστεράς».
«Μου κάνει εντύπωση ότι η έκθεση καταλήγει στον αριθμό αυτό, που είναι ο αριθμός που έλεγε σε δημοσιογράφους ο Νίκος Παππάς. Οι υποψίες είναι βάσιμες. Του είπε αυτό που ήθελε», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος και συμπλήρωσε: «διαγωνίως που την κοίταξα κάνει λόγο για τεχνικές δυσκολίες που θα υπάρξουνε μετά το 2020. Κάνουμε πρόβλεψη τεχνολογικής επάρκειας και τεχνολογικής εξέλιξης; Είναι ύποπτο αυτό».
«Στη χώρα έχουν δοθεί από το ψηφιακό φάσμα 4 πολυπλέκτες. Οι 2 είναι στη δημόσια τηλεόραση. Στις 2 που μένουν χωρούν 4. Είναι φορσέ αυτό. Η επιφύλαξη είναι μήπως υπάρξουν νέες δυνατότητες την επόμενη δεκαετία για περισσότερες άδειες», του απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, αλλά ο Α. Λοβέρδος επέμεινε στην αρνητική ψήφο.
«Το θέμα μας είναι εκλογή μελών ΕΣΡ. Όλα τα υπόλοιπα δεν τα καταλαβαίνω. Κρύβεται η ουσία. Η συζήτηση στην τεχνολογία, στη νομιμότητα πάει να κρύψει την πραγματικότητα ότι η κυβέρνηση έχει το μαχαίρι και το πεπόνι και θέλει να το χρησιμοποιήσει και τα άλλα κόμματα θέλουν να μπουν στο παιχνίδι. Γίνεται μία διαπάλη για την τηλεοπτική πίτα, για να μην πω για παζάρι», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης δηλώνοντας παρών.
«Η έκθεση είναι η ταφόπλακα όποιου θέλει να υποστηρίζει ότι ο αριθμός των αδειών είναι πολιτική απόφαση και πρέπει να αποφασίζει ο υπουργός. Δεν έχει κανένα λόγο να αποφασίζει η Βουλή ή ο υπουργός. Αν κάνετε αυτό που σας ζητάμε, θα υπάρξει συναίνεση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, επιμένοντας ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα, καθώς «η συνταγματική επιταγή είναι ξεκάθαρη ότι όλες οι αρμοδιότητες πρέπει να είναι στο ΕΣΡ». Ο Χ. Θεοχάρης, που καταψήφισε, είπε ότι η έκθεση δεν περιλαμβάνει μελέτη για την οικονομική βιωσιμότητα.
«Με μία διαφημιστική πίτα 180 εκατ. το χρόνο, δεν μπορούν ούτε να συντηρούν ούτε να σταθούν στα πόδια τους επιχειρήσεις που πρέπει να σταθούν στην ποιότητα των συγκεκριμένων εκπομπών για τις οποίες μιλάμε (ειδησεογραφικές, 24ωρης βάση και High Definition). Δεν υπάρχει ούτε ένας φορέας που να έχει τοποθετηθεί δημοσίως υπέρ της βιωσιμότητας όλων των σημερινών καναλιών», σχολίασε ο Ν. Βούτσης. «Το πολιτικό σύστημα δεν έχει την δύναμη να επιβάλλει αυτή την λογική. Πρέπει να βάλει τους κανόνες και να μην μπορούν οι τράπεζες να δανειοδοτήσουν», επέμεινε ο Χ. Θεοχάρης.
Την ανάγκη πάταξης της διαπλοκής υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Κόκκαλης λέγοντας χαρακτηριστικά: «το πιο σημαντικό είναι να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο και τέρμα στη διαπλοκή». «Ακούμε τη ΝΔ να ζητά αναβολή, το ΠΑΣΟΚ να διαφωνεί με τον αριθμό των αδειών, το Ποτάμι να θέτει θέμα συνταγματικότητας», είπε και πρόσθεσε: «θέλετε αναβολή; Είναι αμήχανοι; Το Ποτάμι σηκώνει το τυπικό εμπόδιο της αντισυνταγματικότητας, αλλά εμείς ως κυβέρνηση έχουμε εντολή να παταχθεί η διαπλοκή. Η κυβέρνηση λέει δημοπρασία και ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ. Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις»
Αρνητική ήταν η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ένωσης Κεντρώων Γιώργου Καρρά.
«Να μιλήσουμε ειλικρινά, όχι με υποκρισία, και να πούμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει την ευθύνη να λύσει την πολιτική κρίση, πληρώνοντας το κόστος, το οποίο το κάνει ήδη κάθε μέρα τον ξεσκίζουν», επεσήμανε η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου τονίζοντας πως «η αλήθεια είναι ότι κανένα κόμμα δεν θέλει να πάρει την ευθύνη και να πει ότι θα κλείσω, θα ανοίξω κανάλι κ.λπ., διότι θα με διαλύσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει με την στάση του ότι θέλει να δώσει διέξοδο».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός είπε ότι θα έπρεπε η συζήτηση να γίνει επί των ονομάτων που προτείνονται.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >