Με μια «ντρίπλα» μέσω του ΕΣΡ επιχειρεί η ΝΔ να καθυστερήσει τον διαγωνισμό για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών.

Ads

Πιο συγκεκριμένα σε αδιέξοδο αναμένεται να καταλήξει η σημερινή συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), καθώς ήδη από χθες δημιουργήθηκε ένταση όταν στη Βουλή τροπολογία με την οποία τα μέλη του ΕΣΡ γίνονται 9 από 7 που είναι σήμερα. Σημειώνεται πως η συγκρότηση του ΕΣΡ αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο “Κύρωση των διορθωτικών τροποποιήσεων της Σύμβασης Έκδοσης μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του Καναδά, δι’ ανταλλαγής ρηματικών διακοινώσεων”, η συγκεκριμένη τροπολογία προβλέπει ενίσχυση της σύνθεσης του ΕΣΡ σε εννιά μέλη αντί επτά, εκ των οποίων ένα θα ορίζεται ως πρόεδρος και ένα ως αντιπρόεδρος. Επίσης, ορίζεται ότι το ΕΣΡ θα συνεδριάζει νόμιμα εφόσον σε αυτό θα μετέχει ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος και τέσσερα τουλάχιστον μέλη, και θα αποφασίζει κατά πλειοψηφία.

Ο υπουργός Επικρατείας αιτιολόγησε την τροπολογία, κάνοντας λόγο για ανάγκη «πολιτικής θωράκισης» του ΕΣΡ, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι, επειδή η κυβέρνηση έχει συνέπεια, για να προχωρήσει η διαδικασία με τις ευρύτατες συναινέσεις και να ενσωματωθούν οι προτάσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε μία πολυκομματική βουλή για την πολιτική θωράκιση του ΕΣΡ, καθίσταται απαραίτητη η συγκεκριμένη τροπολογία και ευχήθηκε να γίνει δεκτή και από τη ΝΔ.

Ads

Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε ότι σήμερα θα είναι σαφή όλα με την κατάθεση των ονομάτων για το ΕΣΡ, ενώ για την τροπολογία σημείωσε πως ήταν ενήμεροι όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής εκτός της Χρυσής Αυγής, επειδή δεν θέλει να συμμετέχει στη διαδικασία. «Δεν δικαιολογείται κανείς να μιλά για αιφνιδιασμό», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για θέμα ουσίας, καθώς έχουμε 2,5 και παραπάνω μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες και χρειαζόμαστε -βάσει του Συντάγματος- ευρείες συναινέσεις, πράγμα το οποίο είναι δύσκολο με μία οκτακομματική Βουλή.

ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων έχουν εκφραστεί θετικά, ΚΚΕ και Χ.Α. δήλωσαν πρόθεση να ψηφίσουν «παρών», ενώ η ΝΔ και πιθανόν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θα την καταψηφίσουν.

Η ΝΔ έχει διαμηνύσει ότι θα αρνηθεί να συναινέσει στη στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής, -για την οποία απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 4/5 στη διάσκεψη των προέδρων- και επιμένει ότι θα πρέπει να περιορισθούν οι υπερεξουσίες του υπουργού Επικρατείας και ο αριθμός των καναλιών εθνικής εμβέλειας να καθορίζεται από το ΕΣΡ.

Η τροπολογία θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησε η ΝΔ, σήμερα στις 18:00 στην Ολομέλεια και θα ακολουθήσει, μία μάλλον θυελλώδης,  η Διάσκεψη των Προέδρων.

Ολόκληρη  η τροπολογία: