Απαντητική επιστολή στον Απόστολο Διαμαντή, αναφορικά με άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr στις 24 Μαρτίου σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση, απέστειλε η καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ Όλγα Κατσιαρδή-Ηering.

Ads

Στην επιστολή της αναφέρονται τα εξής:

«Κυρίες και Κύριοι,

με έκπληξή μου διάβασα τον, για πολλοστή φορά ισχυρισμό, του κ. Διαμαντή ότι η Ελληνική Επανάσταση δεν διδάσκεται στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας από την εποχή που συνταξιοδοτήθηκε ο κ. Σφυρόερας, ο οποίος δεν κατείχε φυσικά έδρα της Ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης αλλά τη γενική έδρα Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού 1453-1821, την οποία θεραπεύουμε η υπογράφουσα, η κ. Μ. Ευθυμίου, η κ. Β. Σειρηνίδου και στον τομέα Λατινοκρατίας η κ. Α. Παπαδία-Λάλα και Κ. Κωνσταντινίδου.

Ads

Στο site του Τμήματός (www.arch.uoa.gr) έχουν αναρτηθεί οι Οδηγοί σπουδών του Τμήματος, όπου ο καλόπιστος αναγνώστης μπορεί να αναζητήσει τα διδασκόμενα μαθήματα από το 2004 κ.εξ. Στον οδηγό του προσεχούς έτους , που έχει εγκριθεί και θα δημοσιοποιηθεί πριν από το τέλος του εξαμήνου, θα βρει λοιπόν ο επισκέπτης του site και συνεπώς οι φοιτητές μας σεμινάριο και μάθημα για την Ελληνική Επανάσταση για το έτος 2015-16.

Να υπενθυμίσω ότι υπάρχει περατός αριθμός μαθημάτων που κάθε φοιτητής πρέπει να παρακολουθεί και συνεπώς επιδιώκουμε τον θεματικό πλουραλισμό. Πάντως οι φοιτητές που θέλουν μπορούν μέσα στο διάστημα των σπουδών τους να παρακολουθήσουν μάθημα ή σεμινάριο για την Ελληνική Επανάσταση.

Επίσης για την Ελλ. Επανάσταση μελέτες και εκδόσεις έχουμε πραγματοποιήσει οι διδάσκουσες και είναι προσιτοί οι τίτλοι τους στο ηλεκτρονικό βιογραφικό μας σημείωμα. Στις 14.1.15 το Τμήμα μας σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής πραγματοποίησε, με εξαιρετική επιτυχία, ημερίδα με θέμα “Οι πόλεις της Φιλικής Εταιρείας: αστικές διαδρομές του επαναστατικού φαινομένου”. Οι συνεδρίες παρουσιάσθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο κανάλι της Βουλής και πρόκειται να αναρτηθούν στο YouTube καθώς και θα εκδοθούν τα πρακτικά.

Ετοιμάζουμε και πρόγραμμα έρευνας για το 1821, αλλά η χρηματοδότηση θα είναι το μέλημα μας για να προχωρήσουμε, αφού σε όλους είναι πολύ γνωστό, άρα και στον κ. Διαμαντή (στον οποίο παρακαλώ να προωθήσετε την απάντησή μου) σε ποια προβλήματα βρίσκονται τα ΑΕΙ και ιδιαίτερα το ΕΚΠΑ.

Παρακαλώ να δημοσιοποιήσετε την επιστολή μου αυτή.

Καλημέρα,
Όλγα Κατσιαρδή-Ηering
καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
ΕΚΠΑ
olkats@arch.uoa.gr»

Η απάντηση του Απόστολου Διαμαντή

Στην επιστολή της κ. Κατσιαρδή απάντησε ο Απόστολος Διαμαντής. Η απάντησή του έχει ως εξής:

«Η κα Κατσιαρδή σημειώνει πως το μάθημα για την Ελληνική Επανάσταση στο Τμήμα Ιστορίας του ΕΚΠΑ, θα συμπεριληφθεί στον οδηγό σπουδών του επομένου έτους 2015-16. Επομένως μέχρι τώρα δεν προσφέρονταν.

Επίσης σημειώνει πως το μάθημα αυτό θα είναι σεμιναριακό, δηλαδή επιλεγόμενο και όχι υποχρεωτικό.

Τέλος να σημειώσω ότι ο Β. Σφυρόερας είχε ειδικευθεί στην Ελληνική Επανάσταση. Το πώς περιγράφεται ο τίτλος ενός μαθήματος δεν έχει και τόση σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι σε πια περιοχή ειδικεύεται ο καθηγητής.

Στο τμήμα Ιστορίας του ΕΚΠΑ, αυτή τη στιγμή διδάσκουν οι κ. Κατσιαρδή, Λάλα, Ευθυμίου, Σειρηνίδου και Κωνσταντινίδου, με πλούσιο και σημαντικό ιστοριογραφικό έργο, το οποίο όμως δεν σχετίζεται με την ελληνική επανάσταση, αλλά με την κοινωνική, οικονομική και πνευματική ζωή του υπόδουλου ελληνισμού. Μόνον η κα Ευθυμίου έχει ασχοληθεί πιο συστηματικά με το ζήτημα.

Επομένως, η επιστολή της κας Κατσιαρδή επιβεβαιώνει πλήρως το κείμενό μου και κυρίως επιβεβαιώνει την ουσία του: η Ελληνική Επανάσταση δεν διδάσκεται ως υποχρεωτικό μάθημα, παρά μόνον στα πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Ιονίου. Στα υπόλοιπα είτε δεν προσφέρεται καν, είτε είναι επιλεγόμενο.

Ελπίζω ότι από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, τουλάχιστον στο ΕΚΠΑ, θα ενταχθεί η διδασκαλία του μαθήματος για την ελληνική επανάσταση στην κατηγορία των υποχρεωτικών μαθημάτων».