Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης επανέλαβε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει τίποτε παράνομο στις δραστηριότητές του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τον Ιούνιο του 2012 φοβήθηκα και εγώ, όπως φοβήθηκε τότε όλη η Ελλάδα. Και εγώ όπως και πολλοί Έλληνες μετέφερα κάποια από τα χρήματα μου, για να μπορώ να συντηρήσω τα παιδιά μου, φοβήθηκα πως μπορεί να καταρρεύσει η χώρα».
Σε συνέντευξή του στο Star, o κ. Χαρδούβελης εμφανίστηκε ενοχλημένος, σημειώνοντας ότι ενημερώθηκε για το έγγραφο Νικολούδη από μια εφημερίδα και όχι από την Βουλή.
Αναφερόμενος στις μεταφορές μικρών χρηματικών ποσών, ο κ.Χαρδούβελης είπε ότι «τα χρήματα τα έβγαζα σε μικρά ποσά στο εξωτερικό, διότι το έκανα μόνος μου μέσω internet». «Τα χρήματα είναι δηλωμένα και φορολογημένα», επέμεινε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε: «Έχω μεταφέρει και χρήματα στην Ελλάδα, με αυτά αγόρασα το σπίτι μου. Η ζωή μου είναι καθρέφτης».
Την ίδια στιγμή, με δηλώσεις του στον Real FM, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Καλατζής, είπε πως η Βουλή είχε λάβει γνώση για την παραγγελία Νικολούδη από τις 28 Ιανουαρίου.
«Εγώ ενημερώθηκα το πρωί στις 28/1, όταν ήρθε το χαρτί στις υπηρεσίες της Βουλής. Με τον νόμο που ψήφισε η Βουλή τον Αύγουστο, είχε διαφοροποιηθεί ο έλεγχος του Πόθεν έσχες. Αυτή η νέα επιτροπή δεν είχε συγκροτηθεί, έτσι συνέχισε να είναι σε λειτουργία η προηγούμενη επιτροπή. Γιατί η επιτροπή ελέγχου του Πόθεν Έσχες είναι και η επιτροπή των οικονομικών των κομμάτων. Έπρεπε να λειτουργήσει γιατί δεν θα είχαν κουπόνια τα κόμματα να κάνουν εκλογές», είπε αρχικά ο κ. Καλατζής αναφορικά με την παραγγελία του κ. Νικολούδη με το οποίο ζήτησε από τη Βουλή να ελεγχθεί το πόθεν έσχες του Γκίκα Χαρδούβελη».
Και συνέχισε: «Η παραγγελία, όταν γίνεται από έναν δικαστή του κύρους του κ. Νικολούδη έχει τη βάση της. Ήρθε στις 28/1. Από τις 6 Φεβρουαρίου δεν υπάρχει επιτροπή Πόθεν Έσχες, δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί».
Μάρδας: Θέμα ηθικής τάξης
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, σημείωσε πως η υπόθεση Χαρδούβελη συνιστά «θέμα ηθικής τάξης».
«Εδώ υπάρχει ένα θέμα ηθικής τάξης περισσότερο, μιας και κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να μεταφέρει τα κεφάλαιά του όπου θέλει, αλλά υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα ηθικής τάξης», είπε ο κ. Μάρδας σε δηλώσεις του στον ANT1.
Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη δήλωση του κ. Μάρδα για την υπόθεση Χαρδούβελη (από το 07:20)
Διαβάστε επίσης:
- Ηθική και νομιμότητα στην υπόθεση Χαρδούβελη
- ΝΔ για Χαρδούβελη: Όλα στο φως
- ΣΥΡΙΖΑ: Έπιασαν τον Γκίκα Χαρδούβελη και τη ΝΔ με την γίδα στην πλάτη
- Περιβάλλον Χαρδούβελη: Τα χρήματα έχουν εξαχθεί νόμιμα από τη χώρα
- Real News: Ο Χαρδούβελης έβγαζε τα λεφτά του στο εξωτερικό
Απαντήσεις ζητά η κυβέρνηση
Απαντήσεις «στα εύλογα ερωτήματα» που προκύπτουν από τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, σχετικά με τα ποσά που έβγαλε στο εξωτερικό ζητεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης.
«Πώς είναι δυνατόν ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά που επέβαλλε βαρύτατη φορολόγηση και υποτίθεται ότι πολεμούσε τη φοροδιαφυγή να εμπλέκεται σε μία τέτοια υπόθεση; Πώς είναι δυνατόν κάποιος που εμπλέκεται σε μία τέτοια υπόθεση να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές υπέρ του ελληνικού λαού;», διερωτάται ο κ. Σακελλαρίδης. Σημειώνει δε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να ρίξει λάσπη στον κ. Χαρδούβελη, αλλά να λάβει πολιτικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως παρατηρεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:
- Ενώ ο κ. Χαρδούβελης υποστηρίζει ότι τα ποσά αυτά που μετέφερε στο εξωτερικό ήταν δηλωμένα, αυτό που προκύπτει από το έγγραφο είναι τα ποσά αυτά το 2012 που μεταφέρθηκαν ήταν αδήλωτα στον πόθεν έσχες, παρόλο που ήταν σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου. Αν ο κ. Χαρδούβελης τα δήλωσε το 2014, αυτό σημαίνει ότι δηλώθηκαν με δύο χρόνια καθυστέρηση.
- Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα έστειλε τμηματικά σε 56 δόσεις στο διάστημα 5/5/2012 με 17/6/2012 επειδή ένιωθε ανασφάλεια αν το ποσό αυτό θα έφτανε στον τελικό τραπεζικό λογαριασμό. Δηλαδή, ένα ανώτατο τραπεζικό στέλεχος για χρόνια δεν εμπιστευόταν τις υπηρεσίες i-banking μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.
- Έπειτα ο κ. Χαρδούβελης, ανέφερε πως έστειλε ποσά σε 56 δόσεις κάτω των 10.000 ευρώ επειδή υπάρχει κάποιο ανώτατο όριο στις μεταφορές ποσών μέσω i-banking και όχι για να αποφύγει τον έλεγχο από την Τράπεζα της Ελλάδος που ελέγχει μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό άνω των 10.000 ευρώ. Να ενημερώσουμε τον κ. Χαρδουβελη ότι με έναν απλό έλεγχο στο διαδίκτυο προκύπτει ότι η συγκεκριμένη τράπεζα θέτει ως ανώτατο όριο στις υπηρεσίες i-banking εντός Ε.Ε. το ποσό των 50.000 ευρώ…
- Τέλος ο κ. Χαρδούβελης υποστηρίζει ότι έστειλε τα χρήματα αυτά στην Βρετανία. Σωστό από μία άποψη, όμως για την ακρίβεια τα έστειλε σε κατάστημα της συγκεκριμένης τράπεζας στη νήσο Jersey, που ανήκει μεν στη βρετανική επικράτεια, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί τον 7ο πιο σημαντικό φορολογικό παράδεισο στον κόσμο, και αγαπημένο προορισμό κεφαλαίων Ελλήνων που θέλουν να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους. Μάλιστα το Νοέμβριο του 2012, ο τότε Υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, με επιστολή του προς τον Βρετανό ομόλογό του, είχε ζητήσει τη λίστα με τους 97 Έλληνες που είχαν καταθέσεις στη νήσο Jersey, ενώ η υπόθεση αυτή είχε απασχολήσει και τους τότε οικονομικούς εισαγγελείς. Πλέον αναζητούμε και τους υπόλοιπους 96 Έλληνες.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >